Желаете ли да получите коледните си подаръци навреме? Куриерските компании вече най-вероятно няма да успеят да Ви доставят поръчаната стока, затова Ви препоръчваме да използвате нашите физически магазини! 

Полезни съвети

Как да изберем спален чувал

Спалният чувал е една от най-важните части от оборудването на всеки планински турист.

 

Критерии, според които да изберем правилния спален чувал:

 

 • температурен диапазон
 • тегло
 • цена

   

  Въпроси които трябва да си зададем при избора?

  • Спане в палатка -подходящи са чувалите одеяло, които могат да съдържат и абсорбиращи материали( памук, фланел).
  • Спане на открито-подходящи са чувалите от вида мумия, с не пропускащи вода материали за температури подходящи за конкретните условия ( за спане през лятото в южна Европа или в скандинавските стани).
  • Транспорт с кола – не се интересувате много от неговото тегло и размери. Може да бъде много удобен и просторен( чувал -одеяло)
  • Транспорт с раница – важни са теглото и размерите при сгъване. Най-подходящи са от вида мумия.
  • Придвижване с колело -от голямо значение са теглото и размерите при сгъване -под 1,2 кг. 
  • Кой ще използва чувала- за жените и деца е необходима по-висока температура за комфорт. При мъжете е необходимо да се ориентират според средния температурен лимит.

Необходимо е да се замислим над това, кои критерии са важни за нас и според тях да направим своя избор. В случай че търсим малък и лек спален чувал, който да е на достъпна цена, трябва да сме наясно с това, че той няма да е подходящ за студените нощи. Ако планираме да спим навън при температури под нулата, тогава ще се нуждаем от спален чувал, който да е по-тежък и който ще е по-скъп.

Форма на спалния чувал

правоъгълен (чаршаф) – спален чувал, подходящ за по-леки условия, удобен и се променя в чаршаф след разкопчаване

мумия - форма, която оптимизира размера на изолираното пространство и теглото на спалния чувал, който разполага с връзки за стягане за перфектна защита на главата

цилиндрични, овални – цилиндричните и овалните спални чували тип мумия са идеални за хора с по-мускулесто тяло и за всеки, който не обича стеснените пространства

анатомична мумия - форма на спалния чувал, която копира възможно най-много човешкото тяло, за да постигне минимално тегло и най-добрите термоизолационни качества и за цената на по-ниския комфорт. Спалните чували тип анатомична мумия са често наричани и „сакрофаг“

Правоъгълни спални чували

 

 

Правоъгълни (тип чаршаф)

Цилиндрични спални чували

 

 

Цилиндрични, овални

Спални чували тип мумия

 

 

Тип мумия

Температурен диапазон

Спалните чували се избират предимно според температурния диапазон. Данните за него могат да се намерят върху етикета на чувала. Температурния диапазон представлява термоизолационните качества.

 

Можем да се срещнем с три, в специалните случаи четири вида температурен диапазон:

 • Максимум - тя е най-рядко избирана и показва при каква температура ще ни е неприятно топло в закопчания спален чувал. Проблемът с прекалената горещина може да се разреши с разкопчаване на ципа.
 • Комфорт - долната граница на комфорта, при която потребителят не чувства студа, докато лежи върху гърба си.
 • Лимит- долната граница на температурата, при която потребителят още не усеща студа, докато е в свита поза.
 • Екстрем - долната граница на екстремната температура, при която здравето може да бъде влошено чрез простуда.

Следните температури се касаят жените със средностатистическо тяло и нормалните условия.

Под 0°C

 

 

Избери

 

Спалните чували с топлинен комфорт под 0°C са създадени специално за употреба в условия с ниски температури под нулата. Подходящи са за зимата.

Между 0 - 9°C

 

 

Избери

 

Спални чували, подходящи за употреба от началото на пролетта до края на есента. Предоставят топлинен комфорт от 0°C до 9°C. Те са добър избор за къмпинг или за нощуване в планината.

Над 9°C

 

 

Избери

 

Спалните чували с топлинен комфорт над 9°C разполагат с понижено тегло и с по-тънък слой термоизолация. Подходящи са за летните нощи и за нощувките в хижата. 

Тези температури зависят от използваните материали, качеството, вида и количеството на пълнежа, конструкцията и много други. За съжаление тези температури могат да се различават в зависимост от производителя на спалните чували, защото не съществува точен стандарт или закон, който да определя, кои температури да бъдат показвани.

 

Съществуват три начина, с които да определим температурния диапазон на спалните чували:

 • Чрез смятане - според вида и количеството пълнеж (грамаж) и материалите, които използва производителя – най-неточния метод.
 • Измерване на топлинното съпротивление - осъществява се с два сензора, които измерват разликата на температурата от външна и от вътрешна страна на спалния чувал в дадени условия. Този метод се използва често от най-различни лаборатории в света.
 • Тест на спалния чувал според европейския стандарт EN 13537 - изключително сложен и скъп тест (провежда се от три лаборатории в цял свят), при който температурите се измерват върху фигури (манекени), които симулират присъствието на човека в строго определени условия и при който се следи за отклонения в температурата от вътрешната страна на спалния чувал. След този тест се издава сертификат, който производителят е задължен да публикува.

 

Размер на спалния чувал

Изборът на правилен размер е изключително важен. В случай че изберем много по-голям от тялото ни спален чувал, той няма как да ни топли. Това означава и че ще пренасяме излишен товар. По-малкият пък и по-тесен чувал е неудобен и изолационният му слой изтънява и няма да ни топли.

 

Материали

 • Външните материали са компромис между твърдост, тегло, водоустойчивост и дишаемост. Най-често използваният материал е полиамид с различни водоотблъскващи обработки.
 • Материалите от вътрешна страна трябва да са добре дишащи и приятни на допир. При по-евтините спални чували се използва памук. Той е приятен на допир, но е и тежък и доста обемен. Памукът се замърсява лесно, абсорбира влага и съхне дълго време.
 

Най-използваният материал е полиестерът, който при по-добрите спални чували разполага с функционална обработка, която действа като функционалното бельо.

Конструкция

Начинът на шиене на спалния чувал зависи от неговия вид и количеството термоизолационен пълнеж. Същевременно се осъществява така, че да се постигне максимална височина (дебелина, повдигане, луфт) на изолационната стена и да се избегнат т.нар. „студени шевове“, които пропускат студения въздух. Те се създават чрез зашиване на материята с изолационния пълнеж. Студените шевове могат да се намерят единствено при най-евтините летни спални чували. На пръв поглед можем да забележим такъв шев с това, че пропуска светлина. Същевременно се познава и с напипване. Всички качествени спални чували с цилиндрична или сандвич конструкция разполагат с „топли шевове“.

 

Поддръжка

Текстилните материали, от които са създадени спалните чували, са подходящи за пране и почистване (според инструкциите на производителя върху етикета)

 • проветрявайте спалния чувал след всяка употреба
 • почиствайте петната с хладка сапунена вода
 • използвайте специални перилни препарати и топла вода (не гореща) и изплакнете след изпиране
 • след изпиране оставяме разгънатия спален чувал за известно време, докато се оттече водата от него, след това го оставяме да съхне и от време на време го изтръскваме (особено пухените спални чували)
 • най-добрият начин за складиране на спален чувал е да го оставим легнал в разгънато положение или да го оставим да виси на сухо, тъмно място
 • по време на сгъване не е подходящо да навиваме спалния чувал и да го бутаме в калъфа, а да го навиваме постепенно при самото поставяне в калъфа (елиминира възможността от начупване на влакната)