Желаете ли да получите коледните си подаръци навреме? Куриерските компании вече най-вероятно няма да успеят да Ви доставят поръчаната стока, затова Ви препоръчваме да използвате нашите физически магазини! 

Полезни съвети

Как да изберем баскетболна топка

Освен дизайна и марката можете да се съсредоточите и на това, къде ще се използва топката - в зала или на игрище.

Материал разлика при използване

На някой топки е показано дали са предназначени за игра на закрито или на открито.

  • Вътрешните( indoor)  топки са меки на повърхността, за да се захващат добре.  
  • Външните (outdoor)са направени с издръжлива повърхност от качествена гума или полиуретан, за да може спокойно да се играе с тях на асфалт или бетон.

 

Размер

Най-важната част за избора на топка е нейната големина. Обърнете внимание на това дали топката ще бъде за игра в градината или за редовни тренировки.  

  • Размер 3 - този размер топки са предназначени за свободно използване
  • Размер 5  - начален размер при официалните големини
  • Размер 6 - тъй като се вземат предвид и разликата между женската и мъжката фигура, тогава този размер е официалният размер за жени и момичета от 14 години
  • Размер 7 - официален размер за мъже и момчета( юноши) при категорията от 14 години

Къде се намира тази информация? Винаги ще я намерите напечатана върху топката. Също така и препоръчителното ѝ напомпване.

Материал

вида материал дава отношение на сцеплението и издръжливостта на топката. при избора трябва да си отговорите на въпросите: на каква повърхност и колко често ще играете. 

  • Гума - предимството на тази топки е тяхната ниска цена. Подходящи са за начинаещи играчи на баскетбол или за училища . С тези топки може да се играе на открито и в зали.
  • Синтетична кожа- най-използваният материал, които се използва при изработката на топки. Те имат голяма дълготрайност и много добра маневреност.
  • Кожа - Топката от качествена кожа се използва предимно от елитни спортисти или взискателни играчи. Това е най-качественият материал с най-добрите качества. Предназначена е за игри зали.

Напомпване на баскетболна топка

За напомпването на топката е необходима помпа с игла за топки. Ако твърдостта на топката не позволява да се вкара иглата, можете да намокрите иглата с вода и след това с помощта на помпата да я напомпате.