Уважаеми клиенти, желаем да Ви информираме, че сайта абв.бг има проблеми с изпращането на електронна поща,  за това няма да получите имейли от нас. Ако имате възможност използвайте друг имейл за регистрация или поръчки.
Полезни съвети

Как да изберем баскетболна топка

Освен дизайна и марката можете да се съсредоточите и на това, къде ще се използва топката - в зала или на игрище.

Материал разлика при използване

На някой топки е показано дали са предназначени за игра на закрито или на открито.

  • Вътрешните( indoor)  топки са меки на повърхността, за да се захващат добре.  
  • Външните (outdoor)са направени с издръжлива повърхност от качествена гума или полиуретан, за да може спокойно да се играе с тях на асфалт или бетон.

 

Размер

Най-важната част за избора на топка е нейната големина. Обърнете внимание на това дали топката ще бъде за игра в градината или за редовни тренировки.  

  • Размер 3 - този размер топки са предназначени за свободно използване
  • Размер 5  - начален размер при официалните големини
  • Размер 6 - тъй като се вземат предвид и разликата между женската и мъжката фигура, тогава този размер е официалният размер за жени и момичета от 14 години
  • Размер 7 - официален размер за мъже и момчета( юноши) при категорията от 14 години

Къде се намира тази информация? Винаги ще я намерите напечатана върху топката. Също така и препоръчителното ѝ напомпване.

Материал

вида материал дава отношение на сцеплението и издръжливостта на топката. при избора трябва да си отговорите на въпросите: на каква повърхност и колко често ще играете. 

  • Гума - предимството на тази топки е тяхната ниска цена. Подходящи са за начинаещи играчи на баскетбол или за училища . С тези топки може да се играе на открито и в зали.
  • Синтетична кожа- най-използваният материал, които се използва при изработката на топки. Те имат голяма дълготрайност и много добра маневреност.
  • Кожа - Топката от качествена кожа се използва предимно от елитни спортисти или взискателни играчи. Това е най-качественият материал с най-добрите качества. Предназначена е за игри зали.

Напомпване на баскетболна топка

За напомпването на топката е необходима помпа с игла за топки. Ако твърдостта на топката не позволява да се вкара иглата, можете да намокрите иглата с вода и след това с помощта на помпата да я напомпате.