Полезни съвети

Избор на футболна топка

Футболната топка е най-важното нещо, без което няма как да играем футбол. Топките се различават с размера си, теглото и разбира се, дизайна си. Факторите, според които се избират футболните топки, са няколко – възрастта на играча и настилката, върху която ще играем. Не бива да забравяме и за нивото на напредналост на футболиста. Топките, предопределени за аматьори, за тренировки и за професионални мачове със сертификат от FIFA, също се различават една от друга.

Размер на топката

Основният критерий при избор на футболна топка е размерът ѝ. Той зависи от възрастта на футболиста. Препоръчително е най-малките играчи да започват с футболни топки с размер 3. Те са подходящи за деца на възраст до 9 години. Топките с размер 4 са създадени за играчите от 10 до 13 годишна възраст. Най-често използваните топки са тези с размер 5. С тях тренират юношите и възрастните. Подходящи са за деца от 14 годишна възраст. Специалните топки с размер 1 се използват във всички възрастови категории за трениране на техническите умения с топката. Подходящо е размерът на топката да бъде предварително консултиран с футболен треньор.
 
Благодарение на правилно избраната топка, детето Ви ще се научи по-лесно да играе и да контролира топката. Същевременно по този начин се избягва мускулния дисбаланс и проблемите със ставите, които би причинила топката с неправилен размер. Не е подходящо да купуваме футболна топка с размер 5 за деца на възраст под 14 години с мисълта, че ще пораснат и ще свикнат с нея. Самият контрол над топката и ученето на правилната техника стават мигновено по-трудни за децата, което забавя развитието им независимо от таланта. Това може да доведе и до разочарование от страна детето и да го накара да прекъсне тренировките по футбол.

   

 Размер 5 - за юноши и възрастни

                    Размер 4 - за деца на възраст 10 - 13 години

                Размер 3 - за деца на възраст 3 - 9 години

                    Размер 1 - универсални топки за тренировка

 

Избор на правилна топка според настилката

Футболните топки за естествена и изкуствена трева са най-използваният вид. Те разполагат с добра издръжливост. В случай че търсим топка за зала и за играчи над 14 години, тогава избираме топки за футзал, които са малко по-тежки и са с понижен отскок. До 14 годишна възраст децата могат да играят с класическа футболна топка с размер 4 в залата, за да не натоварват ставите си. Ако желаем да играем футбол върху пясък, избираме подходяща топка за плажен футбол. Съществуват и специални топки за street футбол, които са създадени от по-издръжливи материали.

Как да разберем, дали топката е качествена?

Най-често за качеството на футболните топки подсказва цената им. По-висока цена = по-високо качество, иновативни технологии, по-издръжливи материали и по-добри качества на летене. Разбира се, не винаги е вярно, че колкото по-висока е цената, толкова по-качествена е топката. Това е само един от показателите.

 

Другият показател е, дали футболната топка е получила сертификат от FIFA. Всяка топка, която е обозначена с логото на сертификата FIFA Inspected, е професионална тренировъчна топка, преминала през седем кръгов тест, за да получи споменатия сертификат. Футболните топки, които са преминали през още един тест са обозначени с логото на сертификата FIFA Approved. Тези топки са с най-високо качество и с най-престижния сертификат от FIFA. Става въпрос за професионални футболни топки за мачове на професионално ниво, с които се играят напр. Шампионската лига, Премиър лигата, Бундеслигата и Световната купа.