Полезни съвети

Как да изберем ролери

Изборът на правилните ролери е важно решение. Трябва да знаем, колко важни са твърдостта и размерът на колелата и лагерите. Правилните ролери ще те накарат да се чувстваш комфортно дори при по-високи скорости. 

От какво се състоят ролерите?

   A - Спирачка

   B - Скелет

   C - Рамка

   D - Щраймер

   E - Вътрешен чорап

   F - Колела

   G - Обувка

   H - Лагери

Размер на колелата

Размерът на колелата е един от най-важните параметри при избора на ролери. За начинаещите са по-подходящи колелата с малък диаметър. По-опитните могат да избират ролери с колела с по-голям диаметър. Колкото по-големи колела имат ролерите, толкова по-трудно се запазва равновесието върху тях и толкова по-висока скорост развиват.

 

 

Твърдост на колелата

Твърдостта на колелата при inline ролерите се обозначава в „А“ степени. Колкото по-висша степен са колелата, толкова по-твърди са. Твърдите колела са подходящи за напредналите, които предпочитат колела с по-голям диаметър или за хората с по-високо тегло.

Лагери

От лагерите зависи развиването на скоростта и гладкото движение на колелата. Те се обозначават с числата 3, 5, 7 и 9. Колкото по-високо е числото, толкова по-качествени са лагерите и толкова по-висока скорост развиват. Същевременно и издръжливостта им е по-дълга. Препоръчваме следното:

Спирачка

За каране с цел рекреация препоръчваме ролерите да разполагат със спирачка на петата, която да се научите да използвате ефективно. Повечето фитнес ролери разполагат с такава спирачка. Спирането с петата е най-ефективния и най-евтин метод, затова не препоръчваме премахването на спирачката за петата.

 

С течение на времето тази спирачка се износва и се нуждае от смяна с нова. Скоростта на износването ѝ зависи както от твърдостта ѝ, така и от честота на използване. Например при спиране по време на каране по 2 километрово нанадолнище можем да изхабим до една трета от спирачката.