Уважаеми клиенти, Посещението във физическите ни магазини се осъществява със зелен сертификат, PCR или антигенен тест.

Полезни съвети

Как да изберем ски за ски бягане

Всеки, който се занимава със ски бягане, е поставен пред важен въпрос при избора на нови ски: от какви ски се нуждае в действителност?

 

Правилният отговор е резултат от комбиниране на няколко важни фактора: стила на бягане, употребата на ските, височината и теглото на скиора.

Може да разделим ските според начина на употреба на 3 категории:

  • Състезателни ски - както названието подсказва, това са ски, създадени предимно за състезатели. Те са по-тесни, по-твърди и разполагат с по-бърза плъзгаща част, която за съжаление се поврежда много лесно благодарение на материалите, от които е създадена и които са на карбонова основа. За да се насладим на ски бягането с тези ски, трябва да ги използваме върху перфектно обработена писта.

 

  • Спортни ски - тази категория е идеална за напредналите скиори и взискателните спортисти. Те са достатъчно бързи и твърди. Същевременно разполагат с по-издръжлива плъзгаща част. Подходящи са за всеки, който е овладял перфектно техниката на ски бягане.

 

  • Туристически ски - перфектният избор за всеки начинаещ и за всеки любител на ски бягането. В сравнение със ските от останалите категории са по-широки, по-меки и не разполагат с толкова бърза плъзгаща част. От друга гледна точка са по-стабилни и не се повреждат лесно, напр. при преминаване върху малки камъчета в снега. Те са идеални за научаване на правилната техника на оттласкване и дългото плъзгане.

Ските могат да се разделят и според стила на бягане:

> Ски за класически стил - това са ски, създадени за ски бягане в класически стил в обработена следа. Отличават се с по-острия си връх, който прави движенията по-плавни, дори и след по-силните оттласквания. Същевременно са и с по-голямо огъване в областта, която се обработва с вакса. Огъването заедно с оптималното натоварване на ската създава идеалните условия за технически правилно оттласкване.

 

> Ски за скейт стил - те са създадени за свободен стил, познат повече като скейт. Отличават се с по-облите си върхове, подсилените кантове и по-малкото огъване на профила. Препоръчителната им дължина е с 5 – 10 см по-дълга от височината на скиора.

 

По-дългите ски предоставят по-лесно бягане, но са по-трудни за управление. Тук също е важна твърдостта на ските. По-твърдите ски са изключителни трудни за управление, те са и по-бързи. Прекалено меките ски пък са доста бавни, защото се огъват повече при натиска на крака и се допират до снега с по-голяма площ от твърдите.

 

> Ски за комбиниран стил - в случай че си скиор любител и желаеш да пробваш и двата стила, но не желаеш да инвестираш в два различни модела ски, ти препоръчваме т.нар. ски за комбиниран стил. Става въпрос за компромис между ските за класически стил и ските за скейт.

 

Ските за комбиниран стил са по-твърди от ските за класически стил, но ако избереш прекалено твърди ски от тази категория, ще имаш сериозни затруднения с оттласкването. Същевременно ските от тази категория са по-дълги от ските за скейт. В случай че избереш прекалено дълги ски, ще ти е трудно да ги управляваш при бягането в стил скейт. Оптималната дължина на ските е с 10 – 15 см по-дълга от височината на скиора

 
 
 
 
 
 
 
             A - класически стил + 20 см  
             B - комбиниран стил + 15 см
 C - скейт стил + 10 см 
       D - височина на скиора   

> Начинаещите могат да избират и ски със специална плъзгаща част, която разполага с т.нар. люспи. Става въпрос за по-груба повърхност в едната посока на плъзгащата част, която улеснява оттласкването и изкачването, без да имаш нужда от вакса. Тези ски не се препоръчват на по-опитните скиори, защото същевременно правят ски бягането по-бавно.

 

Оптималната им дължина е с 20 см по-дълга от височината на скиора. По-дългите ски предоставят по-добро плъзгане. Изключително важна е и твърдостта на ските. Стандартно, колкото по-твърди са ските, толкова по-бързи са, но изискват и по-добри умения на техниката на оттласкване, защото се огъват много по-трудно.

Съществува и още един вид ски за ски бягане, който произлиза от терена, в който се движи скиора

> Backcountry - издръжливи ски, подходящи за необработен терен и за сняг, в който няма следи. Ширината им е в диапазон между туристическите ски за ски бягане и ските за спускане. Това предоставя уникално чувство за стабилност и в дълбок сняг. Разполагат с поне 1 стоманен кант, който улеснява придвижването върху заледен сняг и с издръжлива плъзгаща част, която е гаранция за дълготраен живот. Оптималната им дължина е с 10 – 15 см по-дълга от височината на скиора.

Необходимо е да обърнем специално внимание и на избора на ски за деца:

Широките и стабилни детски ски, които са по-къси от височината на скиора, са най-подходящи за децата до 5 годишна възраст. В по-късна възраст е подходящо детето да научи правилната техника на ски бягане и въз основа на уменията му да се приспособи дължината на ските. Препоръчителната дължина на ските за деца от 5 до 10 годишна възраст е с 15 см по-дълга от височината им.

 

В случай че детето е навършило 10 години, можем да му изберем ски според критериите, които ни помагат да избираме ски за възрастни.