Полезни съвети

Как да изберем ски за ски бягане

Всеки, който се занимава със ски бягане, е поставен пред важен въпрос при избора на нови ски: от какви ски се нуждае в действителност?

 

Правилният отговор е резултат от комбиниране на няколко важни фактора: стила на бягане, употребата на ските, височината и теглото на скиора.

Може да разделим ските според начина на употреба на 3 категории:

  • Състезателни ски - както названието подсказва, това са ски, създадени предимно за състезатели. Те са по-тесни, по-твърди и разполагат с по-бърза плъзгаща част, която за съжаление се поврежда много лесно благодарение на материалите, от които е създадена и които са на карбонова основа. За да се насладим на ски бягането с тези ски, трябва да ги използваме върху перфектно обработена писта.

 

  • Спортни ски - тази категория е идеална за напредналите скиори и взискателните спортисти. Те са достатъчно бързи и твърди. Същевременно разполагат с по-издръжлива плъзгаща част. Подходящи са за всеки, който е овладял перфектно техниката на ски бягане.

 

  • Туристически ски - перфектният избор за всеки начинаещ и за всеки любител на ски бягането. В сравнение със ските от останалите категории са по-широки, по-меки и не разполагат с толкова бърза плъзгаща част. От друга гледна точка са по-стабилни и не се повреждат лесно, напр. при преминаване върху малки камъчета в снега. Те са идеални за научаване на правилната техника на оттласкване и дългото плъзгане.

Ските могат да се разделят и според стила на бягане:

> Ски за класически стил - това са ски, създадени за ски бягане в класически стил в обработена следа. Отличават се с по-острия си връх, който прави движенията по-плавни, дори и след по-силните оттласквания. Същевременно са и с по-голямо огъване в областта, която се обработва с вакса. Огъването заедно с оптималното натоварване на ската създава идеалните условия за технически правилно оттласкване.

 

> Ски за скейт стил - те са създадени за свободен стил, познат повече като скейт. Отличават се с по-облите си върхове, подсилените кантове и по-малкото огъване на профила. Препоръчителната им дължина е с 5 – 10 см по-дълга от височината на скиора.

 

По-дългите ски предоставят по-лесно бягане, но са по-трудни за управление. Тук също е важна твърдостта на ските. По-твърдите ски са изключителни трудни за управление, те са и по-бързи. Прекалено меките ски пък са доста бавни, защото се огъват повече при натиска на крака и се допират до снега с по-голяма площ от твърдите.

 

> Ски за комбиниран стил - в случай че си скиор любител и желаеш да пробваш и двата стила, но не желаеш да инвестираш в два различни модела ски, ти препоръчваме т.нар. ски за комбиниран стил. Става въпрос за компромис между ските за класически стил и ските за скейт.

 

Ските за комбиниран стил са по-твърди от ските за класически стил, но ако избереш прекалено твърди ски от тази категория, ще имаш сериозни затруднения с оттласкването. Същевременно ските от тази категория са по-дълги от ските за скейт. В случай че избереш прекалено дълги ски, ще ти е трудно да ги управляваш при бягането в стил скейт. Оптималната дължина на ските е с 10 – 15 см по-дълга от височината на скиора

 
 
 
 
 
 
 
             A - класически стил + 20 см  
             B - комбиниран стил + 15 см
 C - скейт стил + 10 см 
       D - височина на скиора   

> Начинаещите могат да избират и ски със специална плъзгаща част, която разполага с т.нар. люспи. Става въпрос за по-груба повърхност в едната посока на плъзгащата част, която улеснява оттласкването и изкачването, без да имаш нужда от вакса. Тези ски не се препоръчват на по-опитните скиори, защото същевременно правят ски бягането по-бавно.

 

Оптималната им дължина е с 20 см по-дълга от височината на скиора. По-дългите ски предоставят по-добро плъзгане. Изключително важна е и твърдостта на ските. Стандартно, колкото по-твърди са ските, толкова по-бързи са, но изискват и по-добри умения на техниката на оттласкване, защото се огъват много по-трудно.

Съществува и още един вид ски за ски бягане, който произлиза от терена, в който се движи скиора

> Backcountry - издръжливи ски, подходящи за необработен терен и за сняг, в който няма следи. Ширината им е в диапазон между туристическите ски за ски бягане и ските за спускане. Това предоставя уникално чувство за стабилност и в дълбок сняг. Разполагат с поне 1 стоманен кант, който улеснява придвижването върху заледен сняг и с издръжлива плъзгаща част, която е гаранция за дълготраен живот. Оптималната им дължина е с 10 – 15 см по-дълга от височината на скиора.

Необходимо е да обърнем специално внимание и на избора на ски за деца:

Широките и стабилни детски ски, които са по-къси от височината на скиора, са най-подходящи за децата до 5 годишна възраст. В по-късна възраст е подходящо детето да научи правилната техника на ски бягане и въз основа на уменията му да се приспособи дължината на ските. Препоръчителната дължина на ските за деца от 5 до 10 годишна възраст е с 15 см по-дълга от височината им.

 

В случай че детето е навършило 10 години, можем да му изберем ски според критериите, които ни помагат да избираме ски за възрастни.