Възможност за връщане/замяна до 31. 1. 2024. Научи повече.

Полезни съвети

Как да изберем въже за катерене?

В катеренето съществуват няколко дисциплини, които имат специални изисквания за екипировка. Въжето е основен компонент в екипировката на всеки катерач( освен ако не искате да станете боулдърист). Как да изберем правилното въже за катерене?

Още от самото начало трябва да поясним, че в следващите редове ще даваме съвети за динамични въжета , които се използват от катерачи. Тези въжета са изработени от еластични влакна и благодарение на техните качества спусканията от височина са омекотени. Докато статистичните въжета са подходящи за издърпване на товари.

За коя дисциплина в катеренето търсите въже?

  • Единично въже - подходящо е за дисциплината спортно катерене. Използва се като единично и най- често има диаметри 8,5 до 11 мм.
  • Двойно въже - най-често се използва при катерене в планини. При осигуряване се включват заедно. Използването на двойното въже е предимно за по-голяма безопасност. Най- често тези въжета имат диаметри от 7 - 8,5 мм.
  • Близначки въжета - могат да се използват също като двойните, но при осигуряване се захващат по отделно. Използват се предимно за обезопасяване и най-добро осигуряване по веригата и с най малко натоварване, тъй като въжетата се водят директно.

Каква да е дължината на въжето?

Дължината на въжето може и да не изглежда важна, но това съвсем не е така. Лесно може да се каже:

  • Изкуствена стена - В повечето случаи са достатъчни въжета с размери 30-50 м. Но все пак е добре да разберете колко дълги са трасетата на стената, към която се насочвате.
  • Скали - подходящи са въжета с дължина 50-60 м. Няма да е излишно ако си вземете и по-дълги, защото никога не знаеш какво ще ти е необходимо при спускане. А случай, че се подготвяте за пясъчни скали, преценете, дали няма да имате нужда от дължина 70-80м.
  • Планини - обикновено се използват въжета с дължина 50-60м. Но може да се окаже че имате нужда и малко повече, затова ние Ви препоръчваме да изберете 60м.

Диаметър на въжето спрямо осигурителя

Може да Ви се струва, че е излишен въпрос, но това съвсем не е така. Повечето осигурители предлагани на пазара предлагат добра съвместимост за захващане с основните диаметри на въжетата. Ако използвате въжета, които са извън дадения диапазон на използваните диаметри, не може да се даде гаранция, че осигурителя ще функционира правилно. Ако използвате осмица за спускания ( ще забележите, че в описанието им няма нито дума за осигуряване), не забравяйте да изберете въжета с по-дебели диаметри, които ще имат по-голямо триене и спусканията с тях са по-безопасни. (Бележка: Препоръчват се да бъдат използвани само за опитни катерачи)

 

Ако използвате осигурител-десандьор, трябва да имате предвид съвместимостта им с диаметър на въжета 7,5- 10,5 мм. Осигурителите-десандьори са универсално решение при използване на дебели въжета, но могат да се засичат и подаването на въжето да бъде неудобно. При тънките въжета може да се получи по-бързо спускане от колкото бихте желали.

 

Ако използвате полуавтоматични осигурители, ще имате нужда от единично въже с диапазон на диаметъра 8,5–11 мм. При полуавтоматичните осигурители диаметъра на въжето е много важен, за да може да действа добре функцията на блокиране.

 

Освен диаметъра на въжето, важни са също така: неговото тегло и устойчивост. На никого не би му се искало, да носи въже с голямо тегло, но съвместимостта с осигурителя е много важна.

Ударна сила = качествено въже?

Ударната сила дава информация за това, колко силни са ударите по време на спусканията и също така какво е натоварването на осигурителя. колкото по-малка е ударната сила, толкова по -голямо е качеството на въжето и спусканията са по-меки. Ударната сила е често подценявана, като повечето си мислят, че много по-важен е броят на паданията. Това, обаче, не е вярно. Ударната сила е много важна и то не само при спортните въжета. При въжета предназначени за катерене в планини ударната сила е един от най-важните параметри, предимно за натоварването на осигурителя по веригата. Въжета с ударната сила не повече от 8 kN.

Колко дълго издържа въжето? 

  • Импрегнация? - В планината водоустойчивата обработка е необходима, но може да се каже и почти задължителна. При катеренето на скали е много подходяща. Импрегнацията на въжето забранява абсорбирането на вода и боклуци в него. (Пясъка във въжето може механично да го повреди и да намали неговата якост).
  • Как да намерим близначно въже? - Маркирането на средата на въжето е стандарт, които се използва само при единичните въжета. За близначните и двойните въжета това не се използва. Обикновено се въвеждат параметрите при спусканията с въжетата.
  • Цвят? - Цветовата гама при въжета има голямо значение. Различните цветове имат различни параметри, от които може да зависи и Вашият живот.