Полезни съвети

Как да изберем пластмасов скейтборд?

Пластмасовите скейтбордовете са смалена версия на лонгбордовете (форма cruiser). Те разполагат с пластмасова дъска, с извита задна част kicktail, с метални колесари и с големи, но тихи, гумени колела като тези на лонгбордовете. Пластмасовите скейтбордовете са изключително търсени точно поради техните малки размери, които ги правят лесни за пренасяне и предоставят възможност за бързо придвижване в града. Тези скейтбордове са вид моден аксесоар още от 70-те години на миналия век.

 

Повечето скейтбордове от тази категория са с подобни размери и се различават най-вече с цвета на дъските и колелата си, марката и цената си. Общо взето, колкото по-висока е цената им, толкова по-качествени материали са използвани за изработката им. Същевременно и дизайнът им е по-красив (печат, хром), колелата по-издръжливи и дори могат да разполагат с LED светлини.

Пластмасов скейтборд за начинаещи?

Подходящ ли е пластмасовият скейтборд за начинаещи? Преди да отговорим на този въпрос, трябва да се запитаме следните две неща: 1) Какво е подходящо за начинаещите?, 2) С какъв скейтборд да започнем, който да не струва много пари?

 

Ad 1) Начинаещите могат да започнат и от най-качествените скейтбордове с професионално качество. Не е необходимо да се започва с модели с ниско качество и на ниска цена.

 

Ad 2) В случай, че не желаем да похарчим голяма сума пари, можем да изберем и от най-евтините скейтбордове на достъпна цена.

 

На пазара няма специални дъски за начинаещи. Колкото по-дълга е дъската, толкова по-стабилно е карането на скейтборда и разбира се, е по-подходяща за начинаещите, но това се касае повече лонгбордовете.

 

Какъв размер да изберем?

Стандартната дължина на пластмасовите скейтбордовете е 22“ (56 см). Не бива да забравяме, че те са изключително търсени предимно заради малките си размери, които им помагат да развият и по-висока скорост. Същевременно са и добре контролируеми независимо от малката си дъска. Отличават се с ниското си тегло, лесната си преносимост и с това, че можеш да ги сложиш в раница или да ги носиш върху нея. Събират се лесно и в училищните шкафчета и не пречат при пътуване с градския транспорт. Благодарение на пластмасовите си профилирани дъски са идеални и за носене в ръка.

 

Изборът на размера на колелата е също важен. Колкото по-големи са те, толкова по-приятно е карането и по-лесно преминаването през неравности. По-големите колела често правят цената на penny скейтборда по-висока.

 

Меките колела също правят карането на скейтборда по-приятно, по-тихо и предоставят по-добро сцепление с неравните настилки, но могат да бъдат повредени при контакт с камъчета. По-твърдите колела (над 80А) са подходящи за бързо каране, за правене на трикове, за sliding, за dancing и други.

Тегло на ездача и завиване

Теглото на ездача оказва голямо влияние върху завиването с пластмасовия скейтборда. Твърдостта и формата на бушинга определя, до каква степен може да се завива с дадения скейтборд. Понякога е достатъчно бушинга да се разхлаби и да се подобри завиването, но в други случаи това не действа и е необходимо бушингите да се сменят с по-меки.

 

Препоръчваме на ездачите с тегло под 50кг да изберат средно или по-добре завиващи пластмасови скейтбордове, а на тези с тегло над 50кг да изберат средно или по-слабо завиващи. Повечето пластмасови скейтбордове са с товароносимост до 100кг, но някои са до 75-80кг.

Конструкцията и формата са подобни при всички марки:

    • Дъската е пластмасова и леко огъната отзад (tail). Необходимо е да внимаваме с качеството на материала, от което зависи твърдостта на дъската. Прекалено меките дъски могат да се огънат и като цяло не са много стабилни при каране. Товароносимостта на дъските е в повечето случаи от 80 до 100кг. Някои от тях са равни, други огънати, трети са с отвори. Изборът на модел зависи от личните предпочитания на всеки. Повърхността на дъската е също доста важна. Повечето penny скейтбордове са с противоплъзгаща повърхност с формата на мрежа, но някои са със специален противоплъзгащ стикер (griptape).

 

    • Колесарите са метални и разполагат с полиуретанови бушинги. Бушингите дават възможност на колесарите да се накланят и с това позволяват завиването със скейтборда. Същевременно оказват влияние и върху стабилността по време на каране. Някои penny скейтбордове разполагат с по-твърди бушинги и затова не завиват много добре. По-лесното завиване не винаги влиза в полза, защото зависи за какво използваме дадения скейтборд. По-леките ездачи (с тегло под 40кг) могат да сменят бушингите на своя penny скейтборд за по-меки, ако се затрудняват със завиването.

    • Колелата с по-голям диаметър (60мм) са създадени от полиуретанова гума или от PVC. Колелата и лагерите значително влияят на усещането по време на каране на скейтборда. По-големите колела правят потеглянето по-бавно, но след това самото каране е по-бързо. Малките колела предоставят точно обратния ефект. Те предоставят и по-добро сцепление с настилката, но могат да бъдат по-лесно повредени от острите предмети (напр. камъчета). Твърдостта на колелата се обозначава с число и буква напр. „87А“. Колкото по-ниско е числото, толкова по-мека е гумата на колелата и обратно. Буквата помага за по-точното и лесно измерване на твърдостта на колелата. Формата на колелата също оказва влияние върху сцеплението им. По-плоските колела са по-стабилни в завоите, докато по-острите могат да доведат до хлъзгане (slide). Важно е да обърнем внимание и на съдържанието на гумата на колелата (полиуретан, PVC) и на сърцевината им, от които зависят качеството и издръжливостта им.

 

    • Лагерите на колелата се обозначават според точността с ABEC-1 до ABEC-15. Колкото по-високо число, толкова по-голяма точност. По-точните лагери са по-бързи. По-важна от точността на лагерите е тяхната конструкция и използваните материали, които в повечето случаи не са в описанието им. Подходящо е лагерите да се сменят още при първите признаци на проблеми с тях, защото почистването им не помага. При избора на лагери трябва да се ориентираме според марката и според предназначението им, не само според стойността ABEC.