Уважаеми клиенти, желаем да Ви информираме, че сайта абв.бг има проблеми с изпращането на електронна поща,  за това няма да получите имейли от нас. Ако имате възможност използвайте друг имейл за регистрация или поръчки.
Полезни съвети

Как да изберем пластмасов скейтборд?

Пластмасовите скейтбордовете са смалена версия на лонгбордовете (форма cruiser). Те разполагат с пластмасова дъска, с извита задна част kicktail, с метални колесари и с големи, но тихи, гумени колела като тези на лонгбордовете. Пластмасовите скейтбордовете са изключително търсени точно поради техните малки размери, които ги правят лесни за пренасяне и предоставят възможност за бързо придвижване в града. Тези скейтбордове са вид моден аксесоар още от 70-те години на миналия век.

 

Повечето скейтбордове от тази категория са с подобни размери и се различават най-вече с цвета на дъските и колелата си, марката и цената си. Общо взето, колкото по-висока е цената им, толкова по-качествени материали са използвани за изработката им. Същевременно и дизайнът им е по-красив (печат, хром), колелата по-издръжливи и дори могат да разполагат с LED светлини.

Пластмасов скейтборд за начинаещи?

Подходящ ли е пластмасовият скейтборд за начинаещи? Преди да отговорим на този въпрос, трябва да се запитаме следните две неща: 1) Какво е подходящо за начинаещите?, 2) С какъв скейтборд да започнем, който да не струва много пари?

 

Ad 1) Начинаещите могат да започнат и от най-качествените скейтбордове с професионално качество. Не е необходимо да се започва с модели с ниско качество и на ниска цена.

 

Ad 2) В случай, че не желаем да похарчим голяма сума пари, можем да изберем и от най-евтините скейтбордове на достъпна цена.

 

На пазара няма специални дъски за начинаещи. Колкото по-дълга е дъската, толкова по-стабилно е карането на скейтборда и разбира се, е по-подходяща за начинаещите, но това се касае повече лонгбордовете.

 

Какъв размер да изберем?

Стандартната дължина на пластмасовите скейтбордовете е 22“ (56 см). Не бива да забравяме, че те са изключително търсени предимно заради малките си размери, които им помагат да развият и по-висока скорост. Същевременно са и добре контролируеми независимо от малката си дъска. Отличават се с ниското си тегло, лесната си преносимост и с това, че можеш да ги сложиш в раница или да ги носиш върху нея. Събират се лесно и в училищните шкафчета и не пречат при пътуване с градския транспорт. Благодарение на пластмасовите си профилирани дъски са идеални и за носене в ръка.

 

Изборът на размера на колелата е също важен. Колкото по-големи са те, толкова по-приятно е карането и по-лесно преминаването през неравности. По-големите колела често правят цената на penny скейтборда по-висока.

 

Меките колела също правят карането на скейтборда по-приятно, по-тихо и предоставят по-добро сцепление с неравните настилки, но могат да бъдат повредени при контакт с камъчета. По-твърдите колела (над 80А) са подходящи за бързо каране, за правене на трикове, за sliding, за dancing и други.

Тегло на ездача и завиване

Теглото на ездача оказва голямо влияние върху завиването с пластмасовия скейтборда. Твърдостта и формата на бушинга определя, до каква степен може да се завива с дадения скейтборд. Понякога е достатъчно бушинга да се разхлаби и да се подобри завиването, но в други случаи това не действа и е необходимо бушингите да се сменят с по-меки.

 

Препоръчваме на ездачите с тегло под 50кг да изберат средно или по-добре завиващи пластмасови скейтбордове, а на тези с тегло над 50кг да изберат средно или по-слабо завиващи. Повечето пластмасови скейтбордове са с товароносимост до 100кг, но някои са до 75-80кг.

Конструкцията и формата са подобни при всички марки:

    • Дъската е пластмасова и леко огъната отзад (tail). Необходимо е да внимаваме с качеството на материала, от което зависи твърдостта на дъската. Прекалено меките дъски могат да се огънат и като цяло не са много стабилни при каране. Товароносимостта на дъските е в повечето случаи от 80 до 100кг. Някои от тях са равни, други огънати, трети са с отвори. Изборът на модел зависи от личните предпочитания на всеки. Повърхността на дъската е също доста важна. Повечето penny скейтбордове са с противоплъзгаща повърхност с формата на мрежа, но някои са със специален противоплъзгащ стикер (griptape).

 

    • Колесарите са метални и разполагат с полиуретанови бушинги. Бушингите дават възможност на колесарите да се накланят и с това позволяват завиването със скейтборда. Същевременно оказват влияние и върху стабилността по време на каране. Някои penny скейтбордове разполагат с по-твърди бушинги и затова не завиват много добре. По-лесното завиване не винаги влиза в полза, защото зависи за какво използваме дадения скейтборд. По-леките ездачи (с тегло под 40кг) могат да сменят бушингите на своя penny скейтборд за по-меки, ако се затрудняват със завиването.

    • Колелата с по-голям диаметър (60мм) са създадени от полиуретанова гума или от PVC. Колелата и лагерите значително влияят на усещането по време на каране на скейтборда. По-големите колела правят потеглянето по-бавно, но след това самото каране е по-бързо. Малките колела предоставят точно обратния ефект. Те предоставят и по-добро сцепление с настилката, но могат да бъдат по-лесно повредени от острите предмети (напр. камъчета). Твърдостта на колелата се обозначава с число и буква напр. „87А“. Колкото по-ниско е числото, толкова по-мека е гумата на колелата и обратно. Буквата помага за по-точното и лесно измерване на твърдостта на колелата. Формата на колелата също оказва влияние върху сцеплението им. По-плоските колела са по-стабилни в завоите, докато по-острите могат да доведат до хлъзгане (slide). Важно е да обърнем внимание и на съдържанието на гумата на колелата (полиуретан, PVC) и на сърцевината им, от които зависят качеството и издръжливостта им.

 

    • Лагерите на колелата се обозначават според точността с ABEC-1 до ABEC-15. Колкото по-високо число, толкова по-голяма точност. По-точните лагери са по-бързи. По-важна от точността на лагерите е тяхната конструкция и използваните материали, които в повечето случаи не са в описанието им. Подходящо е лагерите да се сменят още при първите признаци на проблеми с тях, защото почистването им не помага. При избора на лагери трябва да се ориентираме според марката и според предназначението им, не само според стойността ABEC.