Полезни съвети

Как да изберем правилния размер?

Както при сутиените, така и при спортните бюстиета е необходимо да изберем правилния размер. При спортните бюстиета изборът е дори още по-важен, защото тялото се нуждае от специална подкрепа по време на спортуване.

Размери

Спортните бюстиета са с размери като сутиените, при които всеки размер показва гръдната обиколка и размера на чашката – напр. 70С. Тези размери подсказват за това, че бюстието разполага с банели. Компресиращите бюстиета са с размери S, M, L. 

 

     A - обиколка на бюста  

B - гръдна обиколка

Как да премерим своя размер?

  • премери гръдната обиколка под бюста
  • запиши данните в сантиметри и ги закръгли счетоводно на най-близкото цяло число
  • премери гръдната обиколка в най-широкото място, за да разбереш размера на чашката 
  • от стойността на размера на чашката извади стойността на гръдната обиколка под бюста и избери правилния размер според получената разликата в таблицата
Разлика 10 - 14 14 - 16 16 - 18 18 - 20 20 - 22 22 - 24
Размер на чашките A B C D E F

 

Размерите в таблицата са ориентировъчни

Кройка

Всяко спортно бюстие може да разполага с различна кройка, презрамки и начина на закопчаване, което означава, че един и същи размер може да е перфектният за теб, ако избираш от различни модели. Пробвай да вкараш два пръста под презрамките и под долния кант на бюстието при пробването му. То не бива да убива никъде, за да можеш да дишаш дълбоко, докато спортуваш. От друга гледна точка не бива и да стои отпуснато.

 

Комфортът по време на спортуване може да бъде осигурен от липсата на шевове, закопчаването и липсата на излишни закопчалки. Повечето производители се стараят да предлагат възможно най-удобни модели като създават безшевни бюстиета без закопчалки, които можем да намерим при сутиените и които са изцяло неподходящи за спортуване. Шевовете могат да дразнят и дерат на кожата по време на движение и дори да причинят малки синини. Повечето спортни бюстиета дори не се закопчават, а се обличат през глава. Ширината на презрамките е също изключително важна. По-тънките презрамки са подходящи за леки спортове или йога и пилатес. По-широките презрамки са перфектни за интензивното спортуване, защото не се врязват в кожата. Важно е презрамките да не се допират до врата, за да можеш да се движиш свободно.

Размер EU XXS XS S M L XL XXL
60 A - C D          
65 A B - D          
70   A - B C - D        
75     A - B C - D      
80       A - B C - D    
85         A - C D  
90         A B - D  
95           A - C D
100             A - D

 

 Размерите в таблицата са ориентировъчни