Полезни съвети

Как да изберем аксесоари за велосипед?

Всеки велосипед се нуждае от светлини, калници, помпа, кошница за бидон и много други.

 

Светлини

Светлините ни защитават пасивно от останалите участници в пътното движение. Необходимо е да знаем, че е важно да виждаме, но още по-важно е останалите да ни виждат! Модерните светлини предоставят няколко различни режима на светене. При избор на стоп трябва да помислим за това, дали се нуждаем от такъв, който се закача за тръбата на седалката или за рамката. Светлините са захранвани от батерии, които трябва да се сменят навреме.

 

Калници

Калниците се избират според велосипеда и според условията, в които караме. Велосипедите за колокрос се нуждаят от големи калници, които не са подходящи за планината. Можем да използваме пластмасови или метални калници.

 

Помпа

Една от най-важните части от екипировката за колоездене. Най-често се закрепя за долната част на рамката на велосипеда. Помпите са създадени от пластмаса или от дуралуминий и често разполагат с редукции за всички видове вентили. Препоръчваме ти освен помпата да носиш с теб и вътрешна гума с правилен размер и комплект за поправка. Свалянето на гумата и нейната смяна или поправка ще станат още по-бързо, ако разполагаш и със щанги за гуми.

 

Велокомпютър

Хората обичат да се състезават и да се подобряват, затова често се нуждаем от това да знаем, колко километра сме изминали за деня, за годината, с каква скорост сме ги изминали, колко време сме прекарали в колоездене и също каква е била максималната и средната скорост, с която сме се движели. Можем да избираме от най-различни модели велокомпютри с кабел или без кабел. Изборът зависи изцяло от вида фунции, от които се нуждаеш. Взискателните колоездачи могат да използват и пулсомер по време на тренировките си.

 

Кошница за бидон

Няма нищо по-лошо от това да си жаден, докато караш велосипед. Кошницата за бидон е перфектното място за поставяне на шише или бидон. Можем да избираме от най-различни кошници, които се различават с обема си, с начина за поставяне на бидона в тях и разбира се, с дизайна си. Добре е да избираме бидони и шишета с широко гърло и с капачка, която се завърта. Със сигурност ще оцениш тези качествa както по време на пълненето с течности, така и по време на миенето му.

 

Чантичка за велосипед

Изборът на чантичка зависи изцяло от нуждите на колоездача. Можем лесно да я закачим за тръбата на седалката, за рамката, за кормилото или за багажника.

 

Раница

Раниците за колоездене са с по-малък обем (5 – 20 л) и са изработени от леки материали. Те са съвместими с хидратиращи системи и често можем да закачим каската си за тях. Често разполагат със светлоотразителни елементи и с дъждобран. Раницата трябва да стои добре върху тялото и да не ограничава движенията.

 

Багажник

Багажникът е идеален за няколкодневните излети с велосипеда. Можем да избираме от най-различни модели. Някои от тях са подходящи за закачане към кормилото, други за задното колело или за тръбата на седалката. Необходимо е предварително да се информираме за съвместимостта на багажника с велосипеда (рамката) и за неговата товароносимост.

 

Инструменти

Всичко може да те сполети по време на колоездене. Поради тази причина е необходимо да сме подготвени и за най-лошото. Всеки колоездач трябва да носи със себе си инструменти, с които да може да поправи велосипеда си.

 

Рога

Рогата са идеален помощник, който понякога може и да създаде неприятности. Всичко зависи от правилно настроения им ъгъл – ръката трябва да е изправена дори в китката. Ако ъгълът не е правилен, могат да причинят болки в ръцете и дори в гърба.

 

Катинар

Ако случайно спреш някъде да хапнеш или да разгледаш забележителностите, вероятно ще се нуждаеш да оставиш велосипеда си. Точно в тези ситуации се нуждаеш от катинар, с който да го предпазиш от кражба. Можем да избираме от класическите катинари или от тези, които се заключват с код. По-добре е да инвестираме малко повече пари в катинара, за да сме сигурни, че велосипедът ни е защитен.