Полезни съвети

Как да изберем лонгборд?

На пазара можем да намерим най-различни видове лонгбордове. Всеки от тях е с различна ширина на дъската, с различна форма, с различни колела и колесари и дори е изработен от различни материали.

Изборът на правилен лонгборд може да изглежда доста сложен, но всъщност е лесен, ако знаем, кои параметри са важни. В следващите редове ще разгледаме различните части на лонгбордовете и техните качества. Приготвили сме ти лесен начин да избереш правилния за теб лонгборд.

 

Основният и най-важен въпрос е – къде ще караме лонгборда?

В града

В случай че ще караме в града, можем да изберем по-късите или средно дългите лонгбордове или т.нар. мини-лонгбордове (крузери) или пък още по-малките Penny скейтбордове с меки колела.

 

Препоръчваме избора на лонгбордове с повдигната задна част, т.нар. „tail“. Благодарение на tail-а (понякога „kicktail“) можем с лекота да повдигнем предната част на лонгборда само с едно стъпване върху него. Той ни помага да преодоляваме по-лесно препятствията и улеснява правенето на трикове. На снимката по-долу можем да видим горе споменатите лонгбордове, които са подходящи за каране в града.

В града и в парковете

Ако планираме да караме лонгборда си най-често в градските паркове, тогава най-подходящият избор са класическите pintail лонгбордове (pintail дъската е с форма, подобна на риба / удължена капка) или DT / drop thru лонгбордовете (DT – с колесари, захванати от горната част на дъската – по-стабилни).

 

Не препоръчваме избора на много дълги дъски (над 105 см) и дъски, предопределени за downhill (профилирани дъски с ниска височина), които не са подходящи за употреба в града и парковете. На снимката са изобразени лонгбордовете, които са подходящи за тези условия. В долната част на снимката можем да видим лонгбордовете от предна страна и да сравним височината им.

 

Колкото по-висок е лонгборда, толкова по-бързо реагира на накланяне и завива мигновено, но и толкова по-нестабилен става. Ниските лонгбордове са много стабилни и при високи скорости, но не са толкова маневрени. Лонгбордовете с оранжеви колела представляват комбинация между DT и pintail. Те са с изрязани части в областта на колелата, което елиминира възможността от допир между дъската и колелата по време на завиване.

Хълмове, пътища:

В случай че планираме използването на лонгборда извън града, можем да избираме от всички видове лонгбордове в зависимост от стила на каране. Можем да разделим видовете им на следните основни категории: carving, freeride и downhill.

 

Категорията carving се състои от лонгбордове за спускане от хълмове, където е изключително важно рязкото завиване. Лонгбордовете от тази категория са подходящи и за т.нар. „dancing”. Freeride категорията е подходяща предимно за спускане и sliding. Благодарение на DT колесарите, лонгбордовете от тази категория разполагат с нисък профил и са много стабилни при каране с висока скорост. С правилните колела със заоблена странична част и повишена твърдост могат лесно да бъдат принудени към преминаване в slide.

 

Downhill лонгбордовете са създадени за спускане от най-стръмните хълмове с висока скорост. Те разполагат с профилирани дъски с ниско разположен център на масата. Дъските им са по-дебели и по-твърди.

Как да изберем дъска?

Основният компонент на лонгборда е неговата дъска. Формата, дължината и конструкцията ѝ определят, за какъв стил на каране е подходящ. Ако купуваме първия си лонгборд, можем да изберем възможно най-универсалната дъска (pintail). С течение на времето можем да определим, дали тази дъска е най-добрият избор за нас или се нуждаем от различна.

 

1) Форма:

Можем да се срещнем с 4 основни форми на дъските. Всяка от тях разполага с преимущества и недостатъци, които зависят от техническата обработка на дъската и от стила на каране.

 

2) Дължина:

Следващият важен параметър е дължината на дъската на лонгборда. Тя предопределя стила на каране, за който е подходящ лонгборда. В следващата таблица са показани различните дължини на дъските и подходящият стил.

 

Основните форми на дъските са: Pintail, Drop-Thru, Hybrid и Cruiser.


Дължина на дъската Употреба

28“ – 38“ (71 см – 97 см)

В града

38“ – 42“ (97 см – 107 см)

В града, Freeride, Downihill

42“ и повече (107 см и повече)

В града, Freeride, Downihill

 

Видове форми на дъската: