Полезни съвети

Как да изберем стик за хокей?

Изборът на правилен стик е изключително важен както за начинаещите, така и за напредналите играчи. Нека разгледаме, какво огъване, дължина и твърдост на стика да изберем. Разбира се, ще обърнем внимание и на материалите, от които е създаден.

Огъване

Първото, което трябва да определим при избора на стик, е неговото огъване. Как се определя?

Важно е, как са разположени ръцете ти при хващане на стика.

Ако дясната ти ръка държи стика по-долу, тогава се нуждаеш от стик, огънат надясно.

Ако лявата ти ръка го държи по-долу, нуждаеш се от стик, огънат наляво.

Съществуват и стикове с прави остриета. Те са подходящи за децата, които все още не са сигурни, с коя ръка да държат стика по-долу.

В нашия онлайн магазин предлагаме стикове за играчи и за вратари, които са обозначени с буквата L - left, острие огънато наляво или с буквата R - right, острие огънато надясно. Същото важи и за възрастовите категории. Стиковете, които съдържат в названието си съкращението SR - senior, са подходящи за възрастни. Тези, които съдържат INT - intermediate, са подходящи за юноши, а стиковете обозначени с JR - junior, са създадени за децата.

 

Вратарските стикове се избират според ръката, която държи блокера. Ако държиш блокера в лявата си ръка, избери стик с острие, което е огънато наляво. Ако пък държиш блокера в дясната си ръка, избери стик с острие, огънато надясно. Остриетата са огънати като при стиковете за играчи, тоест дясно огъване – върхът на острието е огънат наляво.

Дължина на стика

Как да изберем правилната дължина на стика? Можем да се ориентираме според следните 2 варианта.

  1. Ако мерим дължината на стика прави без кънки, тя трябва да стига до нивото на носа ни.
  2. Ако мерим дължината му прави с кънки, тя трябва да стига до нивото на брадичката ни.

Тези начини за избор на дължината на стика са само препоръчителни. Всеки играч предпочита да играе с различен стик и това важи и за дължината му. Напредналите нападатели често избират по-къси стикове, които им дават възможността за по-бързи движения с шайбата и по-голям контрол над нея. Защитниците от друга страна избират по-дълги стикове, които им помагат да стигнат шайбата на по-дълги разстояния и да стрелят по-силно.

Твърдост на стика

Как да изберем твърдостта на стика?

 

Колкото по-ниска е стойността на твърдостта, толкова повече се огъва стика и обратно, колкото по-висока е стойността, толкова по-трудно е стика да бъде огънат.

 

Препоръчваме на по-младите играчи и на начинаещите да избират възможно най-гъвкави стикове, с които могат по-лесно да се научат да стрелят. По-напредналите играчи могат да избират твърдостта според своите предпочитания. Нападателите често избират по-меки стикове, а защитниците по-твърди. Добре е да знаем още, че при дървените стикове въобще не се посочва твърдостта.

 

Изборът на твърдостта на стика зависи и от силата на играча. Колкото по-силен е той, толкова по-твърд стик може да избира. От друга гледна точка колкото по-голям контрол желае да има над шайбата, толкова по-мек трябва да е стика.

Материал

В днешно време се използват най-често стиковете от композитен материал, но се срещаме и с дървени стикове. Двата вида имат своите предимства и недостатъци, които ще разгледаме по-нататък.

 

Стикове от композитен материал

Най-често използваният вид хокейни стикове, който считат за подходящ повечето играчи. Той се отличава с ниското си тегло, с по-доброто усещане по време на игра, с по-доброто пренасяне на енергията и с по-голямата си устойчивост на влага. Има и няколко недостатъци като по-високата цена и това, че се чупи по-лесно при огъване.

 

Дървени стикове

Хокеистите, които използват дървени стикове в днешно време са рядкост. Има значителна разлика между дървените стикове и тези, създадени от композитен материал. Дървените стикове са много подходящи за децата, които започват с хокея и желаят да научат основите му. Най-голямото им предимство е, че са изключително издръжливи и се чупят много трудно. Също така се продават на достъпни цени. Недостатъците им са, че са тежки, което прави контрола над шайбата по-труден и че не са устойчиви на влага.