Полезни съвети

Как да изберем щеки за скандинавско ходене.

Щеките за туристически активности могат да се разделят на две основни категории- за туризъм и за скандинавско ходене( Nordic Walking). Преди на направите своя избор е необходимо да решите, какви точно трябва да бъдат вашите щеки.

Туристически щеки

Туристическите щеки са предназначени предимно за планински излети и изкачвания. Подходящи са за подпиране и гарантират стабилност на терена. Съществуват много доводи, защо е хубаво да ги имате.

 

Щеките пренасят натоварването от костите, мускулите, сухожилията, връзките на краката и стъпалата. При всяка крачка могат да олекотят до 8 кг от телесното тегло. Създават добра подкрепа при тежки терени, когато са заледени, мокри и хлъзгави. Туристическите щеки помагат също така и за правилната стойка на тялото, благодарение на това дишането е много по-свободно.

 

Щеките се характеризират с това, че със забождането в земята пренасят тежестта преди тялото. Обикновено щеките са телескопични и могат лесно да регулират размера си, за да бъде възможно бързата им промяна при слизане и изкачване. Често могат да се сгънат в малки размери, за да могат да се пренасят в раница или закачат за нея. Туристическите щеки обикновено са с регулируема каишка, а в долната си част имат гумен връх.

Щеки за скандинавско ходене

Щеките за скандинавско ходене са предназначени за бързо ходене в лесни терени. При разходката с щеки се включват в движение до 90 % от мускулите.

 

За разлика от туристическите щеки при тях вместо класическа каишка е поставена ръкавица, която дава възможност за поддържане на правилната техника. Nordic walking ( скандинавско ходене) е малко подобно на движенията на ски бягане. Щеките се забиват зад тялото и след оттласкването се освобождават. Гумените им върхове са наклонени, за да копират посоката на движение.

Другото различие при тях е, че са леки и по-тесни от туристическите щеки и обикновено са от една част или са двойни.

Дължина на щеката

Точният избор на дължина на щеките е много важен предимно за онези, при които имат възможност за регулиране на дължината. При хващането щеката в ръката трябва да оформя прав ъгъл с лакътя. Ако нямате възможност преди купуване да изпробвате щеката, можете да използвате простото правило. Вашата височина умножете с коефициент 0,68 и така ще получите оптималната дължина на щеката подходяща за Вас.

 

В нашите предложения най-често можете да срещнете предимно щеки, които са телескопични и могат да регулират дължината си. Те са подходящи предимно за терени, когато при изкачване по хълм се нуждаете от намаляване на дължината с няколко сантиметра и обратно при слизане да я увеличите.

Системи за регулиране на щеките

Ако щеките имат възможност за регулиране на дължината, обикновено те се фиксират с два вида системи: Fast lock (система за бързо освобождаване с лост) и Twist lock (завинтваща се система).

  •  A - Fast Lock система - Fast lock системата предлага лост, благодарение на който лесно се регулира дължината на щеката. Разликата ѝ със системата Twist Lock е че, има по-голямо тегло, но за това пък много по-бързо се регулира дължината. През зимата няма да имате проблем да я регулирате дори и с ръкавици.
  • B - Twist Lock System - Системата Twist lock регулира дължината на щеката с помощта на завинтване. Голямото предимство тук е че, щеките не се отежняват дори и с грам. За разлика от системата Fast lock, регулирането тук е за по-дълго време и с ръкавици е много трудно.

Пружиниране

Щеките могат да бъдат пружиниращи и статични.

Пружиниращите щеки са допълнени със системата antishock. Тази система се състои от пружина, която служи за омекотяване на ударите. Подходяща е предимно за ходене на твърди повърхности и на скали. В меките терени, където е важна стабилността, е по-добре да вземете щеки без пружини. По-голяма част от щеките са допълнени със системата antishock, която предлага превключване, т.е. по всяко време да се изключи или включи според необходимостта.

Материал на щеките

Много важен фактор при избора на щеки е и материала, от който са направени и той има пряка зависимост с устойчивостта и теглото на щеките. Най-често са направени от сплави на алуминий, които са много устойчиви и евтини. Ако разбира се за Вас е от голямо значение теглото на щеките, ние Ви препоръчваме да изберете щеки от карбон. Те са по-скъпи и по-малко устойчиви на механично повреждане, но за това пък са много леки.

Материал на ръкохватката

Ръкохватките на щеките могат да бъдат изработени от различни материали. Различават се предимно в цените, но също така и при начина на захващане. Най-често се срещат пластмасови, от пяна или коркови.

  •  A - Пластмасови ръкохватки - Пластмасовите ръкохватки са изработени от твърда пластмаса и са най-евтините, за това се поставят само на евтини модели. Те са много устойчиви, но не са много удобни и голям недостатък при тях е че, не абсорбират потта от кожата.
  • B - Ръкохватки от пяна - Ръкохватките от пяна в сравнение с пластмасовите са по-малко устойчиви, но за това пък са по-удобни за захващане. Добре се задържат (не се хлъзгат) в ръцете, дори и когато дланите са изпотени и отлично абсорбират вибрациите.
  • C - Коркови ръкохватки - Корковите ръкохватки са друг известен модел. За разлика от изкуствените материали корка предлага най-добро абсорбиране на потта, но пък неговата устойчивост е по-малка.