Полезни съвети

Поддръжка на inline ролери

Изминали сте десетки километри с ролерите си и лагерите им вече издават странни звуци? Колелата на ролерите ви или спирачката са износени? Тогава вече е време за почистване на ролерите и смяна на износените части.

Колела

Колелата се износват след изминаване на дълги разстояния. По-износени са винаги колелата на ролера от страната, от която човек най-често се оттласква по време на каране. След като забележим, че колелата от едната страна са по-износени, е подходящо да ги разменим с колелата от другия ролер.

 

При размяната на колелата от единия ролер на другия поставяме най-натоварваното колело (първото) на по-малко натоварваната трета позиция. Второто колело се поставя на последната, четвърта позиция.

 

Лагери

След известна употреба на ролерите върху прашни или мокри настилки е подходящо да се погрижим за поддръжката на лагерите. 

 

Почти всеки лагер може да се разглоби и да се почисти. Той трябва да се изкара от колелото, да се почисти от мръсотията, да се премахне смазката от него и след това отново да се смаже със смазка за лагери и да се сложи обратно в колелото. Осъществяването на тази поддръжка се препоръчва преди всяко каране или минимално при всяка смяна на колелата. Честата поддръжка на лагерите прави карането на ролери по-приятно. 

 

Спирачка

Спирачката се износва след дълготрайна употреба. След забелязването на износването ѝ и на намаления ефект от нея при спиране, е необходимо да я сменим с нова. 

 

Повечето спирачки разполагат с контролна линия, която показва лимита им. След достигането на този лимит, спирачката трябва да се смени, защото спирането с нея става доста трудно и бавно. В повечето случаи е захваната с един болт, който трябва да се махне, за да можем да я свалим и сменим с нова. Най-подходящо е при смяната на спирачката да сменим и болта.