Полезни съвети

Как да изберем лостове и тежести?

 

Основният показател e диаметърът на диска и на лоста, който винаги трябва да бъде един и същ. Най-често срещаният диаметър на отвора за диска и лоста е 30 мм. В нашия магазин ще намерите и диаметри от 25 мм, които са подходящи за упражнения на малките мускулни групи, и 50 мм, които се използват за клякане или мъртва тяга.  

 

След това трябва да обърнем внимание на дължината на самия лост. Имаме няколко възможности. Къси лостове за гири, дълги прави лостове за щанга или огънати лостове за щанга.

 

Къси лостове за гира – използват се с тежести за гири. Можем да ги натоварим до 30 кг (355-милиметрови лостове) или до 40 кг (400-милиметрови лостове). Тези лостове се използват предимно за трениране на горните крайници, гърба и гръдните мускули.

Nakládací tyč - Fitforce BC 355X30MM - 1

Дълги прави лостове – използват се за щанга с тежести, което позволява упражняване на цялото тяло. Предлагаме три дължини - 1190 мм за трениране на по-малки мускулни групи (бицепс, трицепс, рамене), 1520 мм и 1670 мм лостове за трениране на по-големи мускулни групи (гърди, гръб, крака). Като цяло по-дългият лост може да се натоварва с по-тежки тежести и осигурява по-добра стабилност при някои упражнения.

 

 

 

 

 

Огънат лост за щанга - благодарение на огъването, лостът позволява различен захват и изпълнение на упражнения в максимален диапазон. По-лесно се държи и не натоварва толкова китките като правите лостове.

 

 

Не трябва да забравяме и повърхността на дискoвете, която също играе голяма роля в упражненията. Най-често срещаното покритие е черно или сребристо, но се срещат и хромирано покритие и гумено покритие. Гумираните дискове не се разхлабват, не дрънчат и не увреждат толкова много подовата настилка.

 

Можем да избираме от различни тежести от 0,5 до 20 кг, в зависимост от предпочитанията си. Разбира се, колкото по-голямо е теглото на самия диск, толкова по-голям е външният му диаметър. 

 

 

 

  

Nakládací kotouč - Lifefit KOTOUČ 5KG 30MM