Полезни съвети

Как да изберем постелка за трениране и йога

Постелката за трениране е част от най-основното оборудване за тренировки. Добре е да изберем постелка според това как и къде желаем да я използваме. По-долу ще обясним основните разлики между различните постелки и техните предимства или недостатъци.

Видове тренировка

Бавна или динамична? За по-динамичните упражнения трябва да изберем противоплъзгаща постелка, която да стабилизира движенията ни. Някои постелки са с повърхностен слой от полиуретан, чиято мекота и абсорбция осигуряват стабилен контакт на дланта с постелката. Друга алтернатива са постелките, изработени от PVC материал, които са издръжливи и удобни.

 

От друга страна, за по-статичните упражнения повърхността не е толкова важна, по-скоро ще оцениш мекотата и топлината.

 

Универсални са например подложките от джут или естествен еко каучук.

Мекота на постелката

Предлагат се постелки с различна дебелина, а здравето играе важна роля при разглеждането на този параметър.

  

По-дебелите подложки са по-удобни и осигуряват по-добра защита при скачане и по-меко усещане при тренировка. Трябва обаче да вземете предвид, че по-дебелите подложки са по-тежки за носене.

 

По-тънките постелки са много леки, но са по-подходящи за напреднали.

МЯСТО НА ТРЕНИРАНЕ - У ДОМА, В СТУДИОТО ИЛИ НА ОТКРИТО

Когато избираме постелка, трябва да вземем предвид и мястото, където ще тренираме най-често.

 

Ако ще тренираме у дома, не е нужно да се притесняваме за теглото, просто си вземете подходящо подсилена постелка. Ако знаем, че ще местим постелката често, тогава ни трябва по-лека постелка.

 

Ако планираме да тренираме на открито, по-добре да изберем постелка, която се почиства лесно или дори да използваме по-евтина постелка под качествената си постелка. Препоръчваме такива от джут, PVC или каучук.

Избор според материала

Най-разпространеният материал е PVC, който в днешно време се конкурира с много други алтернативи с добри свойства, но от естествени източници.

 

PVC

PVC е универсален и издръжлив материал, който се поддържа лесно.

 

Корк

Коркът е екологичен, издръжлив и с дълготраен живот.

 

Джут

Ако нямаш нищо против малко по-грубата повърхност, постелките от джут са перфектни. Освен това са изработени от 100% естествени материали, а долният ѝ слой е гумен, така че постелката стои стабилно на пода.

 

Гума

Гумата е напълно подходяща и практична, подходяща е за динамични тренировки.

ФОРМИ НА ПОСТЕЛКИТЕ

Нестандартните постелки за йога с кръгла форма са най-подходящи за домашна йога, тъй като позволяват 180° движение и пълна свобода при всяка поза. Те са подходящи за динамични тренировки, тъй като са изработени от противоплъзгащ материал.