Възможност за връщане/замяна до 31. 1. 2024. Научи повече.

Полезни съвети

Втори слой – затоплящ

 

Основната функция на този слой е поддържането на телесната температура. Носи се предимно върху първия (отвеждащия) слой и е създаден най-често от синтетични материали или от естествена мериносова вълна. Тези материали запазват термоизолационните си свойства и след намокряне. Памукът изолира много добре, но за съжаление абсорбира влагата и губи своите термоизолационни свойства. Този слой трябва не само да топли, но и да запази дишаемостта си (отвеждане на влагата към по-горния слой). 

За изолационен слой се използват най-различни видове флийс. Принципът на термоизолация се състои в това, че между косъмчетата на материала се създава тънък слой от въздух, който изпълнява ролята на изолация. В екстремно хладните условия е подходяща употребата на няколко слоя за по-добра термоизолация. Винаги е по-добре да използваш няколко по-тънки блузи, отколкото една по-дебела. Това се дължи на тънкия слой въздух, който създава и поддържа изолацията между тях. 

 

Вторият слой е изключително важен както за стопляне на тялото след тренировка, така и за ежедневна употреба. Основната му функция е осигуряване на термоизолация и отвеждане на потта към по-горния слой или изпаряване на потта при липса на такъв.

За осигуряване на максимална функционалност моделите комбинират материали с различен грамаж (затопляне) според различните зони на човешкото тяло (т.нар. bodymapping). Частите на тялото, които настиват по-лесно са защитени с материал с по-висок грамаж. От друга страна частите, които се потят повече са покрити с материал с по-нисък грамаж.

Флийс

Дрехите, подходящи за употреба като втори слой, са най-често създадени от полиестер или от смес от полиестер и полиамид. Разликата между тях се състои в технологията на изработка. 

 

Една от най-добрите плетки за втори слой дрехи е флийс плетката. Тя е добре дишаща и същевременно с по-дълги косъмчета, благодарение на които задържа повече въздух и предоставя по-добра термоизолация. Флийсът се дели на по-слаб или по-дебел според грамажа на плетката. Дебелината се избира в зависимост от климатичните условия. В последно време се използват и други технологии за изработка.

 

 

Кройката на втория слой

В случай че избираш втори слой дреха за спортуване, тогава трябва да избереш и подходящата кройка. Например ако избираш втори слой за колоездене или за ски бягане, е добре да е с удължен гръб и с анатомично оформени ръкави. За тези, на които често им изстиват китките и дланите, препоръчваме ръкави с отвори за палците. Благодарение на отворите топлят на ръцете и фиксират ръкавите на едно място. 

 

Повечето дрехи втори слой са с права яка, която защитава врата от студа. Някои са с къс цип, а други с дълъг за по-лесно обличане и събличане. Ципът служи и за проветряване.

 

Важни качества и преимущества на втория слой

  • високо ниво на затопляне (задържане на топлината) 
  • много добра дишаемост 
  • бързо изсъхване 
  • много лек материал