Полезни съвети

Как да изберем сгъваема тротинетка

Сгъваемите тротинетки са идеални за каране на къси разстояния и за децата. Те спестяват място не само у дома, но и в училище, на работа или във фитнеса. Повечето сгъваеми тротинетки разполагат с регулируемо кормило, което ѝ помага да расте с детето или да бъде използвана от повечето членове на семейството.

 

Тротинетките от тази категория са много практични, защото можеш по всяко едно време да ги сгънеш и носиш или да се качиш в градския транспорт. С нея можеш да пътуваш до работа, да я сгънеш и да я сложиш под бюрото си. По-дългите маршрути изискват каране на тротинетки с надуваеми гуми, които са много по-комфортни и бързи.

Преимуществата на сгъваемите тротинетки:

  • значително по-малки размери от тротинетките с надуваеми гуми
  • сгъваеми са (не заемат много място в апартамента)
  • лесни са за пренасяне (подходящи за пътуване в градския транспорт; подходящи за слагане в багажа за почивката), с ниско тегло са
  • подходящи са за бързо придвижване в града
  • разполагат с атрактивен дизайн
  • огромно предложение от най-различни модели
  • налични на достъпни цени

 

За какво (не) са подходящи?

Те са идеални за всеки, който желае да се придвижва в града с тротинетка и с градски транспорт. Максималната им товароносимост е около 100 кг, което ги прави подходящи и за възрастни.

 

Тези тротинетки нямат само позитивни черти. Карането им е бавно, изисква повече сили, всяка неравност се чувства заради малките им колела и сгъваемите кормила също не предоставят комфорт.

 

Задната спирачка служи като калник и се активира с настъпване. Този вид спирачки се среща най-често при малките градски тротинетки.

Лагери

Правилно избраните лагери за тротинетка са главният фактор, от който зависи правилното въртене на колелата. Ако забележиш, че колелата засичат или издават неправилни звуци, тогава най-вероятно проблемът ще е в лагерите. Качеството им се обозначава с ABEC и числата от 1 до 9, при което 9 е най-високото качество. За най-добро въртене на колелата и комфорт по време на каране са подходящи лагерите ABEC 5 до 9. Ако избираш тротинетка с надуваеми гуми, тогава няма нужда да мислиш за лагери.
 

Височина на кормилото

Правилната височина на кормилото зависи от височината на ездача и стила на каране. По-високите кормила са подходящи за ежедневно каране, защото правят карането по-комфортно, а по-ниските кормила са идеални за фрийстайл тротинетките и гарантират по-добър контрол.

Размер на колелата

Колкото по-големи са колелата, толкова по-бърза е тротинетката и толкова по-трудно се контролира. Ако избираш тротинетка за начинаещи или за дете, тогава е добре да избираш от моделите с по-малки колела.

 

Твърдост на колелата

Твърдостта на колелата е изключително важна за скоростта и за комфорта по време на каране. Колкото по-твърди са те, толкова по-висока скорост развива тротинетката. Колкото по-меки са, толкова по-голям е комфорта и омекотяването на вибрациите. Тротинетките с надуваеми гуми от друга страна предоставят възможност за регулиране на твърдостта в зависимост от налягането на въздуха.

 

  • Мека гума, обозначена 86A или с по-ниска цифра. Тя предоставя перфектно сцепление и е идеална за начинаещите, защото не развива високи скорости.
  • Твърда гума, обозначена 88A или с по-висока цифра. Тя е подходяща за скейт парковете и е много издръжлива. За съжаление, ако караш с колела от тази гума, ще почувстваш всяко камъче.
  • Колкото по-ниско е числото (86A, 88A, 90A и т.н.), толкова по-мека е гумата.

 

От какви протектори се нуждаем за каране на тротинетка?

Най-важна е каската. За дълготрайните карания е подходящо да имаш и ръкавици, за да избегнеш образуването на мазоли и пришки. Препоръчително е децата, начинаещите и фрийстайл ездачите да носят протектори за лакти и колене.