Полезни съвети

Избор на балансиращ велосипед

Основният въпрос при избора на балансиращ велосипед е, кога детето може да започне да го кара. Подходящото време идва с първите му крачки. Основното правило гласи, че детето трябва да е с височина минимално 90 см, за да може да го подкара. Балансиращият велосипед е идеалният начин, с който да подготвим детето за нормалния велосипед. С него то подобрява рефлексите си и баланса си, за да може впоследствие по-лесно да премине към велосипеда с педали.

С какво да внимаваме при избора?

Ако избираме балансиращ велосипед със седалка, трябва да сме сигурни, че детето ще може да стъпи с краката си върху земята, като седне върху нея (ако се допира до земята само с пръстите на краката си, тогава детето е още малко за велосипеда).

 

Също така е важно да има разстояние между малкия колоездач и рамката на велосипеда, когато слезе от седалката и стои изправен над него.

 

Теглото на балансиращия велосипед е също изключително важно. Необходимо е да е възможно най-ниско, за да не се натоварва прекалено детето, докато кара.

 

Важен е и материалът, от който е създаден балансиращият велосипед. Съществуват дървени, алуминиеви, стоманени и пластмасови модели. От материала зависи и цялостното тегло на велосипеда.

Със спирачка или без?

При избора на първия балансиращ велосипед не е необходимо да мислим за спирачките, защото децата спират инстинктивно с краката си.

 

Първият балансиращ велосипед учи децата, как да запазват равновесие и как да управляват кормилото.

 

Малките деца в повечето случаи не могат да натиснат спирачката, защото им липсва необходимата сила. Спирачките са подходящи за по-големите деца, които вече знаят, как да управляват балансиращия велосипед.

 

В каталога ни ще намериш както балансиращи велосипеди със спирачки, така и модели без спирачки.

 

Безопасността е на първо място

Не бива да забравяме да вземем каска на детето. Дори и то да не развива висока скорост по време на каране, винаги може да падне и да се контузи.

 

Ако желаем да защитим максимално детето си от контузиите, тогава е добре да му вземем и протектори за коленете и лактите.

 

Ръкавиците помагат на детето да държи кормилото по-стабилно и повишават комфорта по време на каране. Благодарение на тях, кормилото няма да му се изплъзне от ръцете, дори и те да са изпотени.