Полезни съвети

Как да изберем ски очила

Ски очилата са мултифункционална защитна част от ски екипировката. Те не само подобряват зрението при каране в мъгла, при снеговалежи и при ярка слънчева светлина. Те предоставят и термоизолация, защита за очите и дори дават възможност за употреба на диоптрични очила на ски пистата.

 

На пръв поглед всички ски очила изглеждат еднакви и се забелязват единствено леки разлики в дизайна им. Истината обаче е, че разликите са много повече. Едната от тях е проветряването на очилата, което със сигурност ще оцениш след изпотяване на ски пистата. В случай че инвестираш повече средства в покупката на ски очила, можеш да очакваш по-добра обработка на рамката и по-голяма издръжливост на плаката, която ще е устойчива на одиране.

Плака

Най-важната част от очилата е тяхната плака. Тя е основната причина за покупката им. Качествената и оптично коректна плака е основата на добрите ски очила. Стопроцентната защита от UV лъчи е гарантирана от изпълняването на стандартите за безопасност. Всеки модел ски очила трябва да изпълнява тези изисквания, преди да бъде официално представен на пазара. Освен защитата очилата служат за филтриране на светлината, като отделят различните ѝ части.

Различаваме 3 вида плаки:

  • такива, които пропускат всички цветове и не филтрират нито една част от светлината
  • плаки, които намаляват синята светлина. Вместо нея увеличават зелената, жълтата и червената. Синята част от светлината е пропусната единствено около 20 – 30%
  • плаки, които не пропускат никаква синя светлина

Цвят на плаката

Жълтите, оранжевите и розово оцветените плаки повишават контраста, което разяснява зрението. Обаче ако времето е слънчево, очите ти ще се изморят много скоро от прекалената светлина. Очилата със затъмнени плаки са идеални за ярка светлина. Най-подходящият компромис са фототропните плаки, които се оцветяват сами според интензивността на светлината. За съжаление, ако ски пистата е разположена на слънчево място и същевременно на места, закрити от сянка, очилата няма да успеят да реагират навреме на бързата промяна в светлината. Най-важното при избора на подходящите ски очила е индивидуалната чувствителност към светлината и цветовете.