Възможност за връщане/замяна до 31. 1. 2024. Научи повече.

Полезни съвети

Как да изберем тротинетка с надуваеми гуми?

Тротинетките с надуваеми гуми, т.нар. спортни тротинетки, са най-удобните от всички. Надуваемите им гуми поглъщат вибрациите и им помагат да се справят добре с неравните настилки. Често разполагат с по-голямо предно колело, което предоставя възможност за развиване на по-висока скорост, но прави управлението на тротинетката по-трудно. Тротинетките от тази категория са по-големи и по-тежки.

 

Карането на тротинетка е спорт, който натоварва мускулите на цялото тяло равностойно. Помага за укрепването на мускулите и за цялостното поддържане на физическия и психически баланс. Става въпрос за спорт, който почти всеки може да практикува.

Размер на колелата

Със сигурност ще оцениш динамиката и маневреността на спортните тротинетки по време на карането в града и преодоляването на неравности. Това може да бъде осигурено и от по-малки колела с размери от 12 до 20 инча.

 

Най-често се срещат спортни тротинетки с по-голямо предно колело с размери 16 или 20 инча и със задно колело с размери 12 или 16 инча. Конструкцията на тези тротинетки помага за преодоляването на малките препятствия, за развиването на по-високи скорости и за маневреността. Същевременно тротинетките остават компактни благодарение на по-малкото си задно колело.

  • Градски тротинетки - Идеалният избор за възрастните, които желаят да се придвижват в града. Това са тротинетки с 16 инчови предни колела и с 12 инчови задни колела. Те са подходящи дори и за излетите сред природата.

 

  • Туристически тротинетки - Ако планираш да използваш тротинетката предимно за излети сред природата, тогава е най-добре да избереш тротинетка от тази категория с предно 20“ колело и със задно 16“ колело. Това е перфектният избор за неравните настилки, но са излишно големи за града.

 

  • Тротинетки за спортуване - Всички спортни тротинетки са създадени специално за придвижването на дълги разстояния. Най-подходящите тротинетки за дългите разстояния са тези, които разполагат с предно 26“ колело и със задно 20“ колело.

Височина на платформата

Става въпрос за разстоянието между земята и най-ниската част на платформата на тротинетката (от долна страна). Карането на тротинетка активира почти всички мускули, защото при оттласкване от земята тялото трябва да направи полу-клек. Точно поради тази причина е много важна височината на платформата.

 

Колко по-близо до земята е платформата, толкова по-малко усилия изисква карането на тротинетката. Колкото по-висока е, толкова по-голям клек трябва да правим при оттласкването. Преминаването на неравностите зависи не само от височината на платформата, но и от нейната дължина.

Височина на кормилото при възрастните и децата

Оптималната височина на кормилото на тротинетката при възрастните зависи от индивидуалните нужди (т.е. 90 до 130 см). Препоръчваме височината на кормилото при децата да е от 50 см нагоре в зависимост от височината на детето. Теоретично най-добре е кормилото да стига до нивото на таза.

 

Необходимо е да внимаваме с ниските кормила, защото могат да причинят болки в гърба и кръста поради прекаленото прекланяне. Високото кормило пък прави управлението на тротинетката по-трудно. Колкото по-ниска е рамката, толкова по-добре. Прекалено ниската тротинетка обаче се допира до неравностите и може да се кара само върху равни настилки. Поради тази причина е необходимо да пробваме тротинетката преди закупуване.

 

Тротинетките трябва да имат същото оборудване като велосипедите. Това означава, че се нуждаят от калници, светлоотразители, фарове, чантичка и други аксесоари.

Често задавани въпроси

С какви колела да е тротинетката? Със същия размер да са или с различен?

Ако едното колело е по-голямо от другото, тогава тротинетката е по-бърза. Различният размер на колелата е допустим само при моделите с надуваеми гуми, които са създадени за каране на дълги разстояния. Еднаквият размер на колелата гарантира по-добра маневреност, но тротинетката с тях е по-бавна.

 

Съществува ли възрастова граница за каране на тротинетка?

Карането на тротинетка е подходящо за всички възрастови групи. То не натоварва ставите, подобрява кондицията и помага за запазването на равновесие и за укрепване на мускулатурата.

 

От какви протектори се нуждаем за каране на тротинетка?

Най-важна е каската. За дълготрайните карания е подходящо да имаш и ръкавици, за да избегнеш образуването на мазоли и пришки. Препоръчително е децата, начинаещите и фрийстайл ездачите да носят протектори за лакти и колене.