Желаете ли да получите коледните си подаръци навреме? Куриерските компании вече най-вероятно няма да успеят да Ви доставят поръчаната стока, затова Ви препоръчваме да използвате нашите физически магазини! 

Полезни съвети

Как да изберем обувки за ски бягане

Обувките за ски бягане могат да превърнат зимният излет и състезанието по ски бягане в ад. Това се дължи най-често на неправилния избор на ски обувките. Правилните обувки трябва да стоят перфектно върху краката и същевременно да разполагат с всички функции, които очакваме и от които се нуждаем.

Може да разделим обувките за ски бягане на три категории според начина на употреба:

  • Състезателни обувки - обувки, които са създадени за състезатели и за употреба върху обработени писти. Конструкцията им осигурява силен контрол върху ската. Производителите използват най-новите технологии при изработката им, за да улеснят максимално надпреварата за първото място на състезателя. Темпото на всеки състезател е доста по-различно от това на туриста, затова и обувките са напълно приспособени към това, например с по-лека конструкция, на която ѝ липсва термоизолация. 

 

  • Спортни обувки - идеалният избор за напредналите скиори. Предоставят леко затопляне и са с елементи като пластмасова подметка и други, които ги правят подобни на състезателните модели. 

 

  • Туристически обувки - любителите на ски бягането със сигурност ще оценят топлината и комфорта, които обувките от тази категория предлагат. Гумените им подметки дават възможност и за ходене без необходимост от преобуване и без това да причинява каквато и да е щета на обувките. Благодарение на вътрешната им термоизолация защитават краката от студа и при дълготрайни излети или бавно темпо.

Съществуват и 3 категории обувки за ски бягане според стила на бягане:

  • Обувки за класически стил - те са ниски и не разполагат с подсилени глезени. Благодарение на това предоставят пълна свобода на движенията на крака и оптимална динамика при оттласкване. Тези обувки са по-меки в областта на пръстите. Това гарантира идеално пренасяне на силата от ходилото към ската. 

 

  • Обувки за скейт - обувките за скейт са по-високи, най-често разполагат с подсилен скелет и с подвижна част в областта на глезена. Тази комбинация не позволява на крака да се движи в друга посока освен напред и предоставя по-сигурно оттласкване. 

 

  • Обувки за комбиниран стил - повечето любители на ски бягането избират един модел обувки, с който да могат да практикуват както класическия стил, така и скейт стила. Подметката на тези обувки е със средна твърдост, формата им е по-висока от обувките за класически стил, а конструкцията им е по-мека от тази на обувките за скейт. Някои модели разполагат с каишки над глезена, които помагат за приспособяването към стила на бягане. 

Всички горе споменати обувки са подходящи предимно за обработени писти. В случай че желаеш да бягаш в необработен терен, върху заледени настилки или в дълбок сняг, със сигурност ще оцениш комфорта, който предлага специалния вид обувки за ски бягане: 

 

  • Backcountry - по-високи, издръжливи обувки, подходящи за бягане в необработен терен. Създадени са най-често от водоустойчив материал, който предоставя комфорт, топлина и запазва краката сухи, дори и в най-дълбокия сняг. По-издръжливата конструкция и подсилените части защитават крака на скиора от травми и гарантират необходимата стабилност в непредвидимите терени.