Полезни съвети

Как да изберем футболна екипировка

Футболната екипировка е изключителна важна за всеки футболист, който желае да даде най-доброто от себе си. Вратарските ръкавици и футболните кори се предлагат в най-различни размери и разполагат с най-различни качества, които подхождат на различни играчи.

Футболни протектори за пищяла

Необходимо е да мислим за здравето си независимо от нивото на игра. Правилата на професионалния футбол изискват всеки футболист да носи протектори за пищяла преди да стъпи на стадиона. Пищялът е разположен точно под кожата и не е защитен от околните мускули, затова е предразположен към травми. Нараняванията на пищяла са доста болезнени, защото повърхността му е покрита с нервни краища.
 
Размерите на протекторите за пищяла се избират според височината на футболиста. Футболните кори (протектори) се разделят на два вида. Единият от тях разполага със защита за глезена. Вторият вид е без защита за глезена, но с една или две регулируеми каишки с велкро лепенки около прасеца за перфектно фиксиране. През последните години станаха най-търсени футболните кори без каишки. През тях се обува компресиращ чорап, благодарение на който стоят перфектно върху крака. Той помага за по-добрата циркулация на кръвта в прасеца и го защитава от възникването на крампи.
 
         A - Със защита за глезена
B - С велкро лепенки
        C - С компресиращ чорап

 

Вратарски ръкавици

Ръкавиците са най-важната част от екипировката на вратарите. Те им помагат да хванат топката и да я изстрелят надалеч. Ръкавиците защитават ръцете от нараняванията. С тях вратарите хващат много по-лесно топката в дъждовни условия.

 

Как да изберем правилните вратарски ръкавици за нас?

Най-важното при избора на вратарски ръкавици е да улучим размера. Правилният размер се избира според обиколката на дланите. Ръкавиците трябва да прилягат към ръцете, да са като тяхна втора кожа. Най-качествените ръкавици разполагат с латексови длани, които предоставят перфектно сцепление с топката при всякакви условия. Всички вратарски ръкавици разполагат с каишка за стягане от велкро лента, която обхваща китката и която позволява на вратаря да регулира стягането.

          A - обиколка в сантиметри

 

Как да се грижим правилно за ръкавиците?

Най-важното преди първата употреба на ръкавиците е да намокрим в хладка вода всяка тяхна повърхност, за да премахнем всички остатъци от материалите, които са прилепнали към ръкавиците по време на тяхната изработка и които в противен случай биха попречили на правилната им функционалност. След като изсъхнат, ръкавиците са готови за употреба.

 

След всяка тренировка или мач е необходимо да премахнем възможно най-скоро всички мръсотии от латекса като остатъци от трева, кал или камъчета и други. Подходящо е да ги премахнем с топла вода с максимална температура 50°C и специален препарат за почистване на ръкавици. Никога не пери вратарските си ръкавиците в пералня и не ги суши на слънце или на парното.

 

Освен почистването е изключително важно и съхранението и транспорта на ръкавиците. Никога не оставяй ръкавиците на слънчева светлина, защото UV лъчите ѝ влияят негативно на функционалността на латекса. Най-подходящият начин за съхранение и транспорт на ръкавиците са калъфите и кутиите, създадени за вратарски ръкавици.