Полезни съвети

Избор на кънки за лед

Как да изберем кънки за лед? Ще се опитаме да те улесним с правилния избор на кънки за деца или възрастни.

Размер на кънките

Изборът на правилен размер е най-важен. Възрастните играчи могат да избират кънки с размер на стелката, която отговаря на размера на ходилото им с обут чорап. Ако изберат по-малки кънки, могат да страдат от болки в ходилата и играта върху леда може да се превърне в мъчение. Ако пък изберат по-големи кънки, ходилата ще се хлъзгат в тях и ще загубят стабилността си.

 

Ако избираме кънки за деца, е препоръчително да изберем размер на стелката, който е с максимално 1 см по-голям от дължината на ходилото на детето с обут чорап. Краката на децата растат постоянно, но ако изберем още по-голям размер, ще направим пързалянето им на леда по-трудно и дори по-опасно.

 

Понякога при кънките можем да се срещнем с обозначението EE или D. EE означава, че кънките са по-широки, а D означава, че са по-тесни.

 

Важен е не само размера на кънките, но и притежанието на качествени чорапи, които да ни предоставят комфорт по време на пързаляне и които да намалят риска от образуването на пришки. Идеалните хокейни чорапи трябва да са без шевове в областта на пръстите.

A - дължина на ходилото

B - дължина на стелката 

C - 5 мм