Полезни съвети

Грижа за обувките

Тук ще намериш няколко съвета и препоръки за поддръжката на обувките. Следването на тези препоръки ще гарантира твоето удовлетворение от закупените обувки.

Основни съвети за поддръжката на обувки

  • Помисли преди да избереш точен модел, за какво предимно ще използваш обувките
  • Необходимо е да избереш правилния размер и най-подходящата форма на обувките, за да се чувстваш комфортно в тях. В случай че изборът ти не е бил правилният, можеш да смениш стоката до 14 дни от получаването ѝ.
  • Обувай обувките по правилния начин, често ги сменяй с други и ги използвай по начина и в средата, за които са предопределени. Отбягвай намокрянето на кожените обувки, което би могло да навреди на формата и на вида на повърхностната им обработка.
  • Правилната грижа и начин на употреба удължават живота на обувките.
  • Почти всяка кожа, велур и набук са боядисани. При прекаленото изпотяване на краката или при тяхното намокряне може да последва оцветяване на чорапите. Не забравяй, че несиметричната шарка и леките разлики на повърхността са характерни за естествената кожа.

Указания за грижа и поддръжка на различните видове обувки

Повърхността с мембрана GORE-TEX® се почиства с кърпа или с четка и хладка вода. Оставя се да изсъхне на стайна температура. Необходимо е да се избягва сушенето с пряк източник на топлина. В случай че оригиналния защитен слой на обувките с GORE-TEX® се изтърка или измие, можем да го обновим със спрей за импрегнация. Преди употребата му ти препоръчваме да прочетеш указанията на производителя върху етикета.

Повърхността от гладка кожа се почиства с подходяща четка, мека кърпа или влажна гъба. Сухата кожа се нуждае от крем и текстилна кърпа за излъскване. Използвай единствено кремове, създадени за кожени обувки. Подходящи са и универсалните кремове. Освежаването на кожата без излъскване може да бъде постигнато със самопочистващи емулсии. Препоръчваме ти да импрегнираш кожените (кожа, велур, набук) обувки още преди първата им употреба, за да постигнеш по-добро отблъскване на водата от повърхността им.

 

Велурът и набукът се нуждаят от почистване със специална четка, която не поврежда структурата им. Петната и замърсяването могат да се премахнат със специална мека гума или с гумена четка за велур и набук. За боядисването на тези материали се нуждаеш също от специална боя. Никога не бива да се нанася крем върху тях.

 

Лачената кожа е много податлива на механични повреди (одиране), на химични въздействия, на намокряне и на температури под нулата. Обикновените замърсявания и прахът се премахват само с мека суха или мокра кърпа. За по-тежките замърсявания съществуват специални кремове и почистващи препарати за лачена кожа.

 

Обувките от синтетични материали и изкуствена кожа се почистват лесно с вода и с мека суха кърпа. Не бива да се използват обикновени кремове или емулсии за почистване и излъскване.

Гумените обувки се почистват с хладка вода и се оставят да изсъхнат. Вътрешната им част се нуждае от често изсушаване и смяна на стелките.

 

Текстилните обувки се почистват с четка и в зависимост от вида текстил и степента на замърсяване се нуждаят от намокряне. Препоръчваме импрегнирането и почистването със специални препарати. Обувките от текстил не бива да се перат.

Препоръчваме употребата на калъпи за затворените, най-вече кожени, обувки. Те запазват формата им, изправят гънките и неутрализират неприятните миризми (важи за калъпи от естествено дърво).

 

Кожените, текстилните и обувките от синтетични материали не са водоустойчиви! Мокрите обувки не бива да се сушат в близост или в контакт с източници на топлина! Най-подходящият начин за сушене е натъпкване с хартия и оставяне на температура около 30°C.

 

Преди всяко използване на почистващи или импрегниращи препарати се осигури, дали този препарат е подходящ за специфичния вид обувки. Спазвай указанията на производителите на препаратите.