Полезни съвети

Избор на туристически обувки

Туристическите обувки са необходими за всеки, който обича планините. Изборът им не бива да се влияе само от вида им, но и от комфорта, който предоставят и от изискванията към терена, в който ще се използват най-често.

 

Препоръки за правилен избор:

Преди да избереш обувките е необходимо да определиш терена, времетраенето на преходите или излетите, теглото на багажа и климатичните условия, в които ще използваш обувките. 

Според тези критерии можем да изберем обувки, които да предоставят удоволствие, удобство и сигурност при излетите и планинските преходи.

  • колкото по-стръмен е теренът и багажът по-тежък, толкова по-здрави трябва да са обувките
  • за по-стръмните терени и за неколкодневните планински преходи ти препоръчваме избора на водоустойчиви обувки (мембрана, минимален брой шевове, пришит език)

Материали за горната част:

Кожа - Изключително издръжлив материал, който е водоустойчив и трудно се поврежда. При правилна поддръжка издържа много дълго време. Недостатъкът му е по-лошата дишаемост. Кожените обувки трябва да се почистят и изсушат след планински преход.

Кожа с мембрана - Предоставя гаранция за водонепроницаемост при активен туризъм. Необходима е качествена поддръжка за правилната функция на мембраната.

Синтетични материали, текстил - Леки и дишащи материали с добра механична издръжливост. Необходимо е да се импрегнират или да избереш обувки, които комбинират текстилния материал с мембрана.

 

Водоустойчивост или водонепроницаемост

Не съществува лошо време, съществуват само неправилно избрани обувки и облекло. В случай че търсиш обувки за пролетта и есента, по-добре е да избереш модели, които са водоустойчиви или водонепроницаеми. Ако избираш обувки за летните месеци, тогава ти препоръчваме обувки с дишаща горна част.

 

Водоустойчивост - Функцията на материала да устоява до определена степен на налягането на водата. Това е заводска обработка на горната част на материала, която изисква често обновяване с помощта на спрейове за импрегнация. Най-често можеш да се срещнеш с термините waterproof и waterresistant, които гарантират за водоустойчивостта на горната част на обувките.

 

 

Водонепроницаемост - Способността на материала да не пропусне вода или влага. Най-често става въпрос за материала на горната част на обувката, който е оборудван с водонепроницаема мембрана. Този вариант също изисква честа поддръжка с помощта на спрейове за импрегнация. Той защитава горната част на обувките, която без него може да повиши теглото си след намокряне и да понижи дишаемостта. Това води до задържане на влагата от ходилото в обувката, която е резултат от изпотяването. Импрегнацията гарантира и запазване на цветовете на материала, защита от мръсотията и по-дълъг живот на обувките.

Видове GORE-TEX мембрани

Extended Comfort - вид, който не разполага с термоизолация, подходящ е за топло време

Performence Comfort - задържа минимално топлината и при интензивни движения

Insulated Comfort - мембрана, комбинирана с изолационен слой, който задържа топлината

 

С използването на мембрана обувките стават водонепроницаеми, дишащи и поддържат топлинния комфорт. Това обаче не означава, че не се нуждаят от импрегнация. При импрегниране се обработва горната част на обувките, която става по-водоустойчива и защитена от замърсяване. Това осигурява изолационна функция, защото материалът остава сух. Водонепроницаемите обувки разполагат с мембрана. При нас ще намериш обувки с най-известната и най-използваната мембрана Gore-Tex.

 

Туристическите обувки се разпределят в следните категории:

 

Туристически сандали с отворена конструкция

Те са изключително търсени и са подходящи за ежедневна употреба през лятото. Можеш да ги използваш за разходки в планината благодарение на тяхната лекота и изключително добро проветряване. Недостатъкът им е минималната защита на ходилата и по-честото нахлуване на камъчета. Добър избор са и за прекосяване на малки реки и потоци. 

 

Затворени туристически сандали

Туристическите сандали със затворена конструкция са перфектният избор за всеки, който търси нещо между отворените сандали и туристическите обувки. Те са много леки и са идеални за разходки в града и за излети в планината, защото защитават ходилата от нахлуване на камъчета.


Fast trek

Категория, създадена за бързо придвижване в планината – ходене или бягане с малък товар. Подходящи са за еднодневни излети. Основата им се състои от здрава подметка и разполагат с ниско тегло. Комбинират елементи, които използват и обувките за бягане и същевременно осигуряват стабилността и сигурността на туристическите обувки. Повечето модели от тази категория са създадени от марките adidas и Salomon.

 

Ниски туристически обувки

Подходящи са за ежедневна употреба, лек терен и за неколкодневни планински преходи с лек багаж. Горната им част е устойчива на механични повреди и често разполагат с водоустойчива обработка или с мембрана. Може да са създадени от дишащи синтетични материали или кожа. Разполагат с по-мека подметка за по-добро сцепление и по-висок комфорт.


Средно високи туристически обувки (MID)

Представляват компромис между ниските и високите туристически обувки. Често разполагат с горна част, която комбинира текстилен материал с кожа, което понижава теглото им. Подходящи са за неколкодневни планински преходи в по-тежки условия.

 


Високи туристически обувки

Te разполагат с подкрепа за глезена и са подходящи най-вече за outdoor занятия в тежък и средно тежък терен. Конструкцията им се състои от по-здрав скелет, подметка с по-високи грайфери и в повечето случаи са с горна част от естествена кожа. Осигуряват по-голяма защита за краката и глезените. Горната им част е устойчива на механични повреди и често разполагат с водоустойчиво покритие или мембрана. 


Зимни туристически обувки

Подходящи са за неравен или замръзнал терен и неблагоприятни климатични условия. Горната им част е водоустойчива и трудно се поврежда. Разполагат с термоизолация, която защитава от студа. Подметките им са приспособени към зимните условия.