Уважаеми клиенти, желаем да Ви информираме, че сайта абв.бг има проблеми с изпращането на електронна поща,  за това няма да получите имейли от нас. Ако имате възможност използвайте друг имейл за регистрация или поръчки.
Полезни съвети

Избор на туристически обувки

Туристическите обувки са необходими за всеки, който обича планините. Изборът им не бива да се влияе само от вида им, но и от комфорта, който предоставят и от изискванията към терена, в който ще се използват най-често.

 

Препоръки за правилен избор:

Преди да избереш обувките е необходимо да определиш терена, времетраенето на преходите или излетите, теглото на багажа и климатичните условия, в които ще използваш обувките. 

Според тези критерии можем да изберем обувки, които да предоставят удоволствие, удобство и сигурност при излетите и планинските преходи.

  • колкото по-стръмен е теренът и багажът по-тежък, толкова по-здрави трябва да са обувките
  • за по-стръмните терени и за неколкодневните планински преходи ти препоръчваме избора на водоустойчиви обувки (мембрана, минимален брой шевове, пришит език)

Материали за горната част:

Кожа - Изключително издръжлив материал, който е водоустойчив и трудно се поврежда. При правилна поддръжка издържа много дълго време. Недостатъкът му е по-лошата дишаемост. Кожените обувки трябва да се почистят и изсушат след планински преход.

Кожа с мембрана - Предоставя гаранция за водонепроницаемост при активен туризъм. Необходима е качествена поддръжка за правилната функция на мембраната.

Синтетични материали, текстил - Леки и дишащи материали с добра механична издръжливост. Необходимо е да се импрегнират или да избереш обувки, които комбинират текстилния материал с мембрана.

 

Водоустойчивост или водонепроницаемост

Не съществува лошо време, съществуват само неправилно избрани обувки и облекло. В случай че търсиш обувки за пролетта и есента, по-добре е да избереш модели, които са водоустойчиви или водонепроницаеми. Ако избираш обувки за летните месеци, тогава ти препоръчваме обувки с дишаща горна част.

 

Водоустойчивост - Функцията на материала да устоява до определена степен на налягането на водата. Това е заводска обработка на горната част на материала, която изисква често обновяване с помощта на спрейове за импрегнация. Най-често можеш да се срещнеш с термините waterproof и waterresistant, които гарантират за водоустойчивостта на горната част на обувките.

 

 

Водонепроницаемост - Способността на материала да не пропусне вода или влага. Най-често става въпрос за материала на горната част на обувката, който е оборудван с водонепроницаема мембрана. Този вариант също изисква честа поддръжка с помощта на спрейове за импрегнация. Той защитава горната част на обувките, която без него може да повиши теглото си след намокряне и да понижи дишаемостта. Това води до задържане на влагата от ходилото в обувката, която е резултат от изпотяването. Импрегнацията гарантира и запазване на цветовете на материала, защита от мръсотията и по-дълъг живот на обувките.

Видове GORE-TEX мембрани

Extended Comfort - вид, който не разполага с термоизолация, подходящ е за топло време

Performence Comfort - задържа минимално топлината и при интензивни движения

Insulated Comfort - мембрана, комбинирана с изолационен слой, който задържа топлината

 

С използването на мембрана обувките стават водонепроницаеми, дишащи и поддържат топлинния комфорт. Това обаче не означава, че не се нуждаят от импрегнация. При импрегниране се обработва горната част на обувките, която става по-водоустойчива и защитена от замърсяване. Това осигурява изолационна функция, защото материалът остава сух. Водонепроницаемите обувки разполагат с мембрана. При нас ще намериш обувки с най-известната и най-използваната мембрана Gore-Tex.

 

Туристическите обувки се разпределят в следните категории:

 

Туристически сандали с отворена конструкция

Те са изключително търсени и са подходящи за ежедневна употреба през лятото. Можеш да ги използваш за разходки в планината благодарение на тяхната лекота и изключително добро проветряване. Недостатъкът им е минималната защита на ходилата и по-честото нахлуване на камъчета. Добър избор са и за прекосяване на малки реки и потоци. 

 

Затворени туристически сандали

Туристическите сандали със затворена конструкция са перфектният избор за всеки, който търси нещо между отворените сандали и туристическите обувки. Те са много леки и са идеални за разходки в града и за излети в планината, защото защитават ходилата от нахлуване на камъчета.


Fast trek

Категория, създадена за бързо придвижване в планината – ходене или бягане с малък товар. Подходящи са за еднодневни излети. Основата им се състои от здрава подметка и разполагат с ниско тегло. Комбинират елементи, които използват и обувките за бягане и същевременно осигуряват стабилността и сигурността на туристическите обувки. Повечето модели от тази категория са създадени от марките adidas и Salomon.

 

Ниски туристически обувки

Подходящи са за ежедневна употреба, лек терен и за неколкодневни планински преходи с лек багаж. Горната им част е устойчива на механични повреди и често разполагат с водоустойчива обработка или с мембрана. Може да са създадени от дишащи синтетични материали или кожа. Разполагат с по-мека подметка за по-добро сцепление и по-висок комфорт.


Средно високи туристически обувки (MID)

Представляват компромис между ниските и високите туристически обувки. Често разполагат с горна част, която комбинира текстилен материал с кожа, което понижава теглото им. Подходящи са за неколкодневни планински преходи в по-тежки условия.

 


Високи туристически обувки

Te разполагат с подкрепа за глезена и са подходящи най-вече за outdoor занятия в тежък и средно тежък терен. Конструкцията им се състои от по-здрав скелет, подметка с по-високи грайфери и в повечето случаи са с горна част от естествена кожа. Осигуряват по-голяма защита за краката и глезените. Горната им част е устойчива на механични повреди и често разполагат с водоустойчиво покритие или мембрана. 


Зимни туристически обувки

Подходящи са за неравен или замръзнал терен и неблагоприятни климатични условия. Горната им част е водоустойчива и трудно се поврежда. Разполагат с термоизолация, която защитава от студа. Подметките им са приспособени към зимните условия.