Възможност за връщане/замяна до 31. 1. 2024. Научи повече.

Полезни съвети

Как да изберем еспадрили за катерене?

Правилният избор на еспадрилите е едно от най-важните неща за избора на екипировката за катерене. Нищо не влияе на ефективността на катеренето така силно, както еспадрилите. Избора на точите обувки, не е обаче така лесен, затова ние желаем да Ви помогнем.

 

Ако сега започвате да се занимавате с този спорт ние Ви съветваме да си вземете по-твърди обувки. Мускулите на краката няма да имат още достатъчната сила и за това е подходящо да имат добра подкрепа. Правилно избрания размер на обувките е много важен -не бива да бъдат нито малки, нито големи. Малките и тесни обувки могат да откажат всеки начинаещ , докато с прекалено големите не се дава добра сигурност при стъпване. Изберете тези, които отлично прилепват за краката, създават комфорт и с тях можете да стоите няколко минути изправени.

Какви са съставните части на обувките?

 • Ходило  - с начина на изработка може да се каже, че обувките за катерене са испански обувки( уред за мъчения). Ходилото и тяхната форма ги оформят като: асиметрични и огъващи се. Резултата от това е- успешно пренасяне на усилията на целите крака към пръстите, където това е най-необходимо. Силно извитите и асиметрични обувки са най-ефективни при предаване на енергията, но в същото време са най-малко удобни. Предназначени са предимно за много енергични катерачи, докато обувките с по-малко огъване са подходящи за начинаещи.
 • Подметка  - другата най-важна част на еспадрилите е тяхната подметка. видове сцепление, което помага за доброто задържане на скалата (без да се хлъзга) върху малки и наклонени стъпала. Меката и тънка подметка предлага най-голямо сцепление , но за съжаление е най-хлъзгава. Твърдата и дебела подметка няма толкова голямо сцепление, но за това пък е много по-издръжлива.
 • Горна част - горната част на еспадрилите се изработва от естествена кожа, синтетична кожа(микровлакна) или от други тъкани материали. (Естествената кожа е добре проветряваща, но не така устойчива( разкъсва се) и не запазва добре формата си в сравнение с останалите материали.) Еспадрилите от синтетика също се разтягат малко, но поддържа формата си много по-добре след изсъхване, но не са така добре проветряващи се.
 • Междинна подметка - опростена- подплатяване, което се намира между горната част и подметката. В зависимост от нея се определя дали еспадрилите са твърди. Меките еспадрили са подходящи за катерене на по-меки терени ( например пясъчници). Допълнително огънатите и меки еспадрили се използват за по-твърди терени, където усилията са предимно към пръстите или при модерният bouldering. Твърдите обувки са подходящи за стоене на малки наклони или при катерене на твърди материали( например
 • Закопчаване - начина на закопчаване е също много важна част. Съществуват три начина. С класически връзки- отнема малко повече време, но за това пък дава възможност за точно и удобно пристягане. Велкро лента- не е така точно, но е добре фиксиращо обувките към краката. Нахлузващи- Закопчаването им е с най-лошото фиксиране, затова пък са екстремно удобни и предлагат добро фиксиране на катерача. Най-важното е обувките за катерене да стоят удобно на краката.

Как да избираме?

 • Кройка - за начинаещите препоръчваме да избират обувки с по-равна кройка. Ходилото трябва да бъде огънато, асиметрично и равно. Ако сте напреднали катерачи, изберете обувки за катерене с по-голяма асиметрия и огъване. Ако правите своя избор според активността -при катеренето с наклонена техника, на поставени или леко надвиснали пътеки и върху твърд материал изберете твърди еспадрили. При катерене с голени наклони или пясъчници изберете меки При боулдъринг е най-важно еспадрилите да бъдат добре прилепнали най-вече при петата, за да бъдат удобни при стъпването на нея. често еспадрилите за катерене на стена имат повече гума при пръстите. При катерене в планини или по-дълги трасета изберете предимно удобни еспадрили, които да имат по-голяма издръжливост.
 • Размера - е също изключително важна част при избора на еспадрили за катерене. Вече знаете, че еспадрилите трябва да бъдат изключително добре прилепнали към краката, за да се задържат краката и на наклонени скали. Обаче колкото по-тесни са обувките, толкова по-голямо болка изпитват краката. Препоръчваме да се започне с избора на размер, който нормално носите- по-голяма част от производителите предлагат съвети за избора на размер с леко Освен това можете да опитате и по-малки размери. Пристягането на краката в обувките трябва да бъде равномерно. Не трябва да се чувства по-голямо пристягане в отделни точки. Еспадрилите се изпробват на босо. Изпробвайте еспадрилите за катерене в следобедните часове, като след първото обуване и събуване стават по-удобни (Идеално е да се изпробват при катерене в следобедните часове, когато краката са подути и леко изморени)
 • Изпробване - опитайте няколко различни чифта. Може да Ви отнеме малко време, но ще имате възможност да изберете най-добрите за Вас.

Видове

 • Детски еспадрили за катерене: за малките катерачи не препоръчваме да се купуват малки обувки, в които да се чувстват неудобно и освен това могат да си деформират Най-важното при избора на детски еспадрили за катерене е децата да се чувстват комфортно в тях. Ако е необходимо могат да се допълнят и със стелка.
 • Дамски еспадрили за катерене: може да Ви изглежда излишно, но съществуват и специфични еспадрили за дамите, които имат различна анатомия на краката в сравнение с мъжките. Те са по-меки, предимно от факта , че обикновено жените имат по-леко тегло.
 • Поддържане на еспадрилите за катерене: необходимо е това да бъде - след всяко катерене. Винаги ги изсушавайте и почиствайте. Никога да не се поставят в пералня и да не се изсушават върху радиатори.