Уважаеми клиенти, желаем да Ви информираме, че сайта абв.бг има проблеми с изпращането на електронна поща,  за това няма да получите имейли от нас. Ако имате възможност използвайте друг имейл за регистрация или поръчки.
Полезни съвети

Как да изберем еспадрили за катерене?

Правилният избор на еспадрилите е едно от най-важните неща за избора на екипировката за катерене. Нищо не влияе на ефективността на катеренето така силно, както еспадрилите. Избора на точите обувки, не е обаче така лесен, затова ние желаем да Ви помогнем.

 

Ако сега започвате да се занимавате с този спорт ние Ви съветваме да си вземете по-твърди обувки. Мускулите на краката няма да имат още достатъчната сила и за това е подходящо да имат добра подкрепа. Правилно избрания размер на обувките е много важен -не бива да бъдат нито малки, нито големи. Малките и тесни обувки могат да откажат всеки начинаещ , докато с прекалено големите не се дава добра сигурност при стъпване. Изберете тези, които отлично прилепват за краката, създават комфорт и с тях можете да стоите няколко минути изправени.

Какви са съставните части на обувките?

 • Ходило  - с начина на изработка може да се каже, че обувките за катерене са испански обувки( уред за мъчения). Ходилото и тяхната форма ги оформят като: асиметрични и огъващи се. Резултата от това е- успешно пренасяне на усилията на целите крака към пръстите, където това е най-необходимо. Силно извитите и асиметрични обувки са най-ефективни при предаване на енергията, но в същото време са най-малко удобни. Предназначени са предимно за много енергични катерачи, докато обувките с по-малко огъване са подходящи за начинаещи.
 • Подметка  - другата най-важна част на еспадрилите е тяхната подметка. видове сцепление, което помага за доброто задържане на скалата (без да се хлъзга) върху малки и наклонени стъпала. Меката и тънка подметка предлага най-голямо сцепление , но за съжаление е най-хлъзгава. Твърдата и дебела подметка няма толкова голямо сцепление, но за това пък е много по-издръжлива.
 • Горна част - горната част на еспадрилите се изработва от естествена кожа, синтетична кожа(микровлакна) или от други тъкани материали. (Естествената кожа е добре проветряваща, но не така устойчива( разкъсва се) и не запазва добре формата си в сравнение с останалите материали.) Еспадрилите от синтетика също се разтягат малко, но поддържа формата си много по-добре след изсъхване, но не са така добре проветряващи се.
 • Междинна подметка - опростена- подплатяване, което се намира между горната част и подметката. В зависимост от нея се определя дали еспадрилите са твърди. Меките еспадрили са подходящи за катерене на по-меки терени ( например пясъчници). Допълнително огънатите и меки еспадрили се използват за по-твърди терени, където усилията са предимно към пръстите или при модерният bouldering. Твърдите обувки са подходящи за стоене на малки наклони или при катерене на твърди материали( например
 • Закопчаване - начина на закопчаване е също много важна част. Съществуват три начина. С класически връзки- отнема малко повече време, но за това пък дава възможност за точно и удобно пристягане. Велкро лента- не е така точно, но е добре фиксиращо обувките към краката. Нахлузващи- Закопчаването им е с най-лошото фиксиране, затова пък са екстремно удобни и предлагат добро фиксиране на катерача. Най-важното е обувките за катерене да стоят удобно на краката.

Как да избираме?

 • Кройка - за начинаещите препоръчваме да избират обувки с по-равна кройка. Ходилото трябва да бъде огънато, асиметрично и равно. Ако сте напреднали катерачи, изберете обувки за катерене с по-голяма асиметрия и огъване. Ако правите своя избор според активността -при катеренето с наклонена техника, на поставени или леко надвиснали пътеки и върху твърд материал изберете твърди еспадрили. При катерене с голени наклони или пясъчници изберете меки При боулдъринг е най-важно еспадрилите да бъдат добре прилепнали най-вече при петата, за да бъдат удобни при стъпването на нея. често еспадрилите за катерене на стена имат повече гума при пръстите. При катерене в планини или по-дълги трасета изберете предимно удобни еспадрили, които да имат по-голяма издръжливост.
 • Размера - е също изключително важна част при избора на еспадрили за катерене. Вече знаете, че еспадрилите трябва да бъдат изключително добре прилепнали към краката, за да се задържат краката и на наклонени скали. Обаче колкото по-тесни са обувките, толкова по-голямо болка изпитват краката. Препоръчваме да се започне с избора на размер, който нормално носите- по-голяма част от производителите предлагат съвети за избора на размер с леко Освен това можете да опитате и по-малки размери. Пристягането на краката в обувките трябва да бъде равномерно. Не трябва да се чувства по-голямо пристягане в отделни точки. Еспадрилите се изпробват на босо. Изпробвайте еспадрилите за катерене в следобедните часове, като след първото обуване и събуване стават по-удобни (Идеално е да се изпробват при катерене в следобедните часове, когато краката са подути и леко изморени)
 • Изпробване - опитайте няколко различни чифта. Може да Ви отнеме малко време, но ще имате възможност да изберете най-добрите за Вас.

Видове

 • Детски еспадрили за катерене: за малките катерачи не препоръчваме да се купуват малки обувки, в които да се чувстват неудобно и освен това могат да си деформират Най-важното при избора на детски еспадрили за катерене е децата да се чувстват комфортно в тях. Ако е необходимо могат да се допълнят и със стелка.
 • Дамски еспадрили за катерене: може да Ви изглежда излишно, но съществуват и специфични еспадрили за дамите, които имат различна анатомия на краката в сравнение с мъжките. Те са по-меки, предимно от факта , че обикновено жените имат по-леко тегло.
 • Поддържане на еспадрилите за катерене: необходимо е това да бъде - след всяко катерене. Винаги ги изсушавайте и почиствайте. Никога да не се поставят в пералня и да не се изсушават върху радиатори.