Полезни съвети

Как да изберем ски

Можеш да си купиш първите ски, които намериш за подходящи, без да знаеш нищо за параметрите им и да се отправиш към ски пистата. За съжаление най-вероятно резултатът от това би бил, че няма да можеш да караш неподходящи за теб ски. Със сигурност карането ще е много по-лошо от това, когато би избрал правилните ски според точните параметри. Не е необходимо човек да е специалист, за да избере правилно. Достатъчно е просто да се информира.


В днешно време съществуват много различни видове ски. Изборът на правилен за теб модел зависи не само от височината ти, но и от твоя опит и умения, стил на каране и любим терен.

Правилен начин за избиране на ски

Необходимо е да изясниш следващото:

 • опит в карането на ски
 • физически и двигателни умения
 • колко често караш ски и най-вече къде караш (ски писта, извън ски писта), какви амбиции имаш (каране за рекреация, спортуване или състезателен скиор)

 

 

Избор на ски според терена:

 • обработени писти
 • 70% ски писта - 30% извън ски пистите
 • 50% ски писта - 50% извън ски пистите
 • snowpark
 • свободен терен

Височина и тегло на скиора

В случай че си от скиорите със среден ръст и тегло, които карат за рекреация, тогава изборът става лесен. Колкото по-лек е скиорът и колкото по-начинаещ е и същевременно пренася по-малко сила към ската, то толкова по-къси и по-леки ски са подходящи за него.

 

Ако пък си от по-тежките и високи скиори, то тогава при завиване пренасяш силата си върху по-голяма площ от ската и с по-голяма сила, което я натоварва повече. В такъв случай правилният избор биха били по-твърди и по-дълги ски със сандвич конструкция, която предоставя най-добрите качества.

Избор според ширината на средната част на ската

 • до 65мм - ски, подходящи за бързо закантване върху обработени ски писти
 • до 70мм - ски, подходящи за обработени ски писти, спортни ски
 • до 75мм - ски за рекреация и спортни ски, които са по-стабилни и подходящи за не много добре обработени писти (омекнал следобеден сняг)
 • до около 80мм - ски подходящи и за терен извън ски пистите, комбинация 70% ски писта, 30% извън нея
 • до около 85мм - Allmountain ски, 50% ски писта, 50% терен извън ски пистите
 • до около 90мм - Allmountain ски, подходящи повече за терен извън ски пистите, 70% извън ски пистите, 30% ски писта
 • до около 100мм - ски, подходящи за freeride
 

Можем да разделим ските според уменията на скиора в три категории:

 • Ски за рекреация - бавни до средно бързи ски за употреба предимно върху обработени писти. Идеалният избор за начинаещите или средно напредналите скиори. Всеки, който не изисква висока скорост, ще се наслади на спокойното каране, което предоставят.
 • Спортни ски - спортните модели са подходящи за взискателните и напреднали скиори, които владеят техниката на каране.
 • Състезателни ски - модели, подходящи за скиори, които владеят перфектно техниката на каране и изискват максимална скорост. Тези скиори обичат карвинга и контролират ските си перфектно по всяко едно време.

Различаваме и няколко различни вида ски според стила на каране и терена:

Универсални ски, подходящи за повечето скиори. В тази категория можем да намерим както спортни ски, така и ски за рекреация. С тях скиорът ще развива средна скорост и радиусът на завой ще е средно дълъг. Универсален модел от всяка гледна точка.

 

Позволяват карането както върху обработени ски писти, така и върху заснежен терен извън тях, но не очаквай да се справят в екстремни условия. Ширината им е между 72 – 79 мм и моделите се различават с твърдостта си. Радиусът е основният параметър, който определя, до каква степен завиват и колко са маневрени. Универсалните модели са със среден радиус на завоя от 14 до 16 метра. Скиорът трябва да е по-висок от ските максимално с 15 см. Ските никога не трябва да са по-високи от скиора.

 

 • Skicross модели/Crosscarving

При skicross моделите се срещаме с подобни параметри като при allmountain ските. Тези ски са конструирани най-често за среден радиус на завоя (от 14 до 16 метра) и средна скорост. В тази голяма категория можем да намерим огромен брой спортни модели, които се отличават с ширината или твърдостта си, но и същевременно с технологиите си на конструкция. Skicross ските са най-често с ширина около 70 мм и са подходящи най-вече за обработени писти, но осигуряват и достатъчна стабилност върху по-мек терен.

 

Това са ски с радиус на завоя между 11 и 13 метра, създадени предимно за обработени ски писти. Те дават възможност на бързите скиори и на всички любители на funcarving-а да се насладят на късите завои благодарение на повишената си твърдост. За перфектни резултати е необходимо да се избират ски, които да са с 10 до 20 см по-ниски от скиора. По-късите ски са създадени за скиори с по-ниско тегло, затова е необходимо да обърнеш специално внимание на това, дали са прекалено меки за теб. По-дългите ски са подходящи за скиорите, които владеят перфектно техниката на каране и поддържат контрола върху тях през цялото време. В тази категория можеш да избираш от спортните и оборудваните с технологии състезателни модели.

Спортните модели за дълги завои са с радиус, който надвишава 15 метра. Те са създадени предимно за каране върху обработени писти. Подходящи са за развиване на средна скорост и за каране с по-високо темпо. Спортните им конструкции са с параметри, които се доближават до параметрите на ските със среден радиус на завоя. Препоръчителната дължина на ските е с 10 см по-къса от височината на скиора. Състезателните модели за гигантски слалом са с радиус, надвишаващ 21 метра и със сигурност не са подходящи за стеснени писти. Те изискват бързо каране и перфектно закантване. Тези ски могат да бъдат по-дълги от височината на скиора с до 10 см.

 

Freeride моделите са създадени за необработен терен и за по-дълбок сняг извън ски пистите. Тяхната конструкция е приспособена към необходимостта от стабилност както на дължина, така и на ширина. Самата ширина под автоматите достига и размери над 100 милиметра. Това са специални ски, които със сигурност не стават за каране върху обработени писти. Freestyle моделите са изключително твърди и издръжливи. Те са създадени за любителите на сноупарковете, които знаят как да управляват ските както на земята, така и във въздуха. Правенето на различни трикове е напълно възможно благодарение на специалната конструкция на freestyle ските.

Марка ски

При избора на ски е излишно да съсредоточаваме вниманието си само върху една марка, защото това може много да ограничи възможностите ни. Същевременно ските от повечето марки са доста подобни (конструкция, технологии, дължина, радиус и т.н.).

 

В нашия каталог ще намериш огромен избор от ски от най-известните марки в света като Atomic, Salomon, Elan, Head, Blizzard, Rossignol и Fischer.