Полезни съвети

Избор на обувки

Всеки спорт изисква използването на правилни обувки. Изискванията зависят винаги от дадения спорт и условия. Обувките за бягане разполагат с различни свойства и са създадени от различни материали и с помощта на различни технологии в сравнение с туристическите обувки. Винаги избирай спортни обувки според вида спорт, който желаеш да практикуваш.

От какво се състои обувката

Всяка обувка се състои от няколко основни части, които имат различни качества и от които се изискват различни неща. Основните части на обувката: горна част, подплата, мембрана, междинна подметка, подметка и система за завързване.

 

      A - горна част

      B - подплата

      C - мембрана

      D - междинна подметка

      E - подметка

      F - система за връзване

   

Горна част

Придава форма на обувката, предопределя нейния дизайн и защитава крака от околната среда.

  • Дишаща мрежа (MESH) - най-често се използва при спортните обувки, защото поддържа приятен климат в обувката, докато човек спортува. Този вид горна част не е водоустойчив.
  • Синтетични материали и текстил - леки и добре дишащи материали с добра механична издръжливост. Този вид се нуждае от честа импрегнация, за да е водоустойчив.
  • Кожа (набук, велур) - изключително издръжлив материал, който се използва за повече видове обувки. Кожата може да е естествена или синтетична. Недостатъците ѝ са по-лошата дишаемост и необходимостта от правилна поддръжка.

 

Подплата

Заедно със стелката се грижи за комфорта на ходилата, отвежда влагата, повишава хигиеничните и термоизолационните свойства и защитава мембраната от повреда. Стелките осигуряват омекотяване.

 

Мембрана

Осигурява гаранция за водонепроницаемост. Използва се най-често при туристическите и зимните обувки, но можем да я срещнем и при обувките за бягане. Съществуват няколко вида мембрани. Един от най-известните производители на мембрани е GORE-TEX, когото производителите на обувки избират най-често. Мембраната е самостоятелен слой, разположен между горния материал и подплатата. Става въпрос за слой „фолио“ с микроскопични пори, които не позволяват на водата да премине през тях и осигуряват възможност на краката да „дишат“. Тя е водоустойчива до момента, в който не е механично повредена. Свойствата на мембраната се нуждаят от поддръжка и почистване с помощта на импрегнация, която създава защитен слой върху горния материал и не позволява на мръсотиите да достигнат до нея. Мембраната удължава живота на обувките и запазва цвета им.

Междинна подметка

Материал, разположен между подметката, стелката и горната част на обувката. Защитава краката от настилката (остри предмети и др.). Основният материал, използван за междинни подметки, е пяната EVA (ethylvinylacetat) в комбинация с различни технологии, които подобряват омекотяването, пружиниращия ефект, стабилността и защитата.

 

Подметка

Осигурява сцепление с настилката, издръжливост, защита и първи слой за омекотяването.

 

Завързване (система за стягане)

Осигурява фиксиране на крака и сигурност при ходене. Обувките могат да разполагат с връзки, с велкро ленти или със специална система за бързо стягане.

 

Зимни обувки

Зимните обувки топлят на краката и ги защитават от студа и снега благодарение на конструкцията си. Обувките с мембрана или с водоустойчива обработка Waterproof гарантират необходимата защита от влагата. Зимните обувки са подходящи не само за зимния сезон, но и за туризъм в хладно време. С тях получаваш топлина за краката и много добро сцепление с хлъзгави настилки.

 

Туристически обувки

Туристическите обувки са подходящи за най-различни outdoor занятия. Можеш да ги използваш за разходки и за планински преходи. Ниските модели са подходящи за ежедневна употреба и за лек терен. Те осигуряват достатъчна подкрепа за лек и средно интензивен туризъм. Високите туристически обувки гарантират опора в областта на глезените и са подходящи за среден и високо интензивен туризъм и за екстремни условия.

 

Обувки за бягане

Обувките за бягане се грижат за твоите стави, омекотяват натиска при стъпване и стоят перфектно върху крака. Моделите за асфалт са идеални за гладки и твърди настилки. Универсалните обувки за бягане са подходящи за бягане върху най-различни настилки и дори и за употреба за други спортове. Обувките за планинско бягане са с по-големи грайфери и са подходящи за неравен терен.

 

Ежедневни обувки (fashion)

Модерни обувки, предопределени за употреба в свободното време, на работа или на училище. Правилните за теб обувки трябва да са красиви, да предоставят комфорт през целия ден и да са в тон с твоя outfit.

  

Обувки за фитнес

Осигуряват комфорт при трениране в залата. Можеш да ги използваш за вдигане на тежести, за аеробик, йога и други подобни спортове. Със сигурност ще оцениш дишаемостта им, здравината и стилния им дизайн.

 

Сандали и чехли

Спортните сандали са идеални за спортуване и за ежедневна употреба. В каталога ни ще намериш сандали за лек туризъм, ежедневни сандали, летни обувки за вода, джапанки и чехли за плажа. 

 

Обувки за зала

Отличават се със специфичните си качества и с гумената си подметка, която не оставя следи върху пода. Подходящи са за всички спортове на закрито. При нас ще намериш обувки за баскетбол, волейбол, скуош и други.