Възможност за връщане/замяна до 31. 1. 2024. Научи повече.

Полезни съвети

Как да изберем фитнес топка

Когато избираме фитнес топка, е важно да решим за какво желаем да я използваме. Надуваемите топки се различават по размер и форма. Те се използват за широк спектър от дейности - от упражнения до релаксация. 

 

 

Overball

Това е малка мека топка с диаметър около 20-30 см, която е подходяща за здравни упражнения, седене и поддържане на гърба. Тя е едно от основните средства за аеробика и се използва като универсално средство за рехабилитация. Той е подходящ и за укрепване и разтягане на всички мускулни групи.

В леко изпуснато състояние може да бъде използвана между гърба и стола, за да седиш по-удобно у дома или в офиса.

 

Класическа фитнес топка

Това е най-разпространеният тип надуваема топка за упражнения. Поради широкия спектър от приложения и благоприятното ѝ въздействие върху човешкото здраве е едно от най-популярните средства за упражнения. Можеш да седнеш на нея и да тренираш правилната стойка, да я използваш за упражнения или да я дадеш на децата да си играят с нея. Седейки върху топката, ще активираш коремните и гръбните мускули, които ще бъдат принудени да поддържат баланса на тялото. За да седнеш удобно на топката, коленете ти трябва да са на 100°.

Лекото люлеене върху топката облекчава стреса и помага за релаксация.

 

Фитнес топките се използват и от бременни жени, на които помагат да преодолеят усложнения като болки в гърба, подуване, разширени вени или умора. Упражнението отпуска мускулите на гърба и укрепва мускулите на таза и седалището. В резултат на това те помагат за по-добрата подготовка на организма за раждането и позволяват по-бързото му възстановяване.

 

Какъв размер фитнес топка да изберем:

 

 

Peanutball

Това е топка с формата на "фъстък". Тя позволява движение само в една посока, което осигурява по-голяма стабилност от стандартните фитнес топки с кръгла форма. Затова е подходяща за упражнения с деца, възрастни хора или хора с увреждания. Подходяща е и за различни нива на фитнес тренировки, както и за възстановяване след травми и операции.