Полезни съвети

Как да се грижим за плъзгащата част на ските

Една от най-честите грешки е подценяването или пренебрегването на грижата за ските. Учудваш се, защо някак си ските на другите се плъзгат по-добре? Как това е възможно, след като другия нито изглежда на професионалист, нито бяга с последен модел ски? Е, възможно е просто да е обърнал повече внимание на грижата за ските и те да му се отблагодаряват с по-приятно чувство при бягането.

Нови ски / подготовка за сезона

Спортните и състезателните ски разполагат най-често с малки успоредни каналчета върху плъзгащата си част. Те се нуждаят от почистване с бронзова четка преди поставянето на ваксата. При туристическите ски (различен стил) може дори да използваме дори и шкурка по цялата дължина на плъзгащата част. С този процес премахваме полиетиленовите влакна, които се наслояват при изработването на ските и отваряме плъзгащата част така, че да може да абсорбира ваксата.

 

Поставяне на вакса

Чрез поставянето на топла вакса върху плъзгащата част на ската премахваме всички мръсотии и я подготвяме за поставянето на други вакси. Препоръчително е обработването на ските да бъде осъществявано при стайна температура. Необходимо е да се придържаме към инструкциите на производителя на ваксата при използването на ютия за поставянето. Обикновено температурата на ютията трябва да е около 110°C. При правилната температура ютията почти „плува“ върху плъзгащата част на ската. Винаги преминавай по цялата дължина на ската и не се съсредоточавай само върху едната ѝ част, за да не я прегрееш и повредиш! След изстиването на ската е необходимо да премахнем излишната вакса с помощта на пластмасово стъргало. Необходимо е да изчистим и ваксата от каналчетата на спортните или състезателните модели, за да поддържат правилната посока. Последната крачка е повторното почистване с бронзова четка. 

 

Вакси

След употреба на ските

Необходимо е да се погрижим за ските както преди употребата им, така и след това. Нужно е да премахнем останалата вакса от ските с помощта на метална четка и да изчистим ската с метода за заглаждане. Премахваме специалната вакса или парафин за плъзгане със стъргало, още докато са топли. Клистерите и меките вакси се премахват най-лесно със специален препарат, който избираме според упътването на производителя. Никога не използваме технически бензин, защото той може да наруши химичната структура на плъзгащата част на ската! Най-подходящо е да поставим вакса или парафин веднага след това почистване и да премахнем излишния слой чак преди следващата употреба. Това може да е и дори следващия сезон. По този начин плъзгащата част на ската остава защитена от замърсяване и готова за следващата употреба.

 

Грижа за ските

Сервиз на ските

Малките надирания и вдлъбнатини от камъчетата и другите нежелани препятствия на пистата не са причина за изхвърляне на качествените ски. Надиранията могат да се премахнат и вкъщи с достъпни инструменти и препарати. Можеш да използваш специални пластмасови свещички, с които да залееш надиранията. След заливането е необходимо да изравниш цялата плъзгаща част на ската например с някоя шкурка. Можеш да използваш и прах от графит. В такъв случай е необходимо да спазваш указанията на производителя.

Поставяне на вакса за плъзгане

На пазара може да намерим толкова много видове вакса, че може да си помислим, че е невъзможно да изберем правилния. Ако спазваме няколко правила обаче, ще разберем, че избора на правилна вакса и поставянето ѝ не са чак толкова сложни неща.

 

Скейт стил срещу класически стил

В зависимост от различните площи за оттласкване, съществуват и различни изисквания, касаещи се поставянето на вакса според предпочитания стил на бягане. В случай че избираш ски за скейт, можеш да забравиш изцяло за ваксите за изкачване. При тях е достатъчно да поставиш вакса за плъзгане и я да я загладиш с ютия, за да понижиш силата на съпротивление при ски бягането. Ските за класически стил обаче изискват малко повече грижи. При тях е почти задължително използването на вакси за изкачване (оттласкване), които се нанасят единствено върху площта за оттласкване. Това не важи за ските със специални плъзгащи части за изкачване (люспи). Изборът на вакса зависи от няколко правила и от личния опит на всеки скиор.

 

Избор на вакса

Изборът на правилна вакса и на производител зависи от няколко външни фактора:

  • Температура – става въпрос не само за температурата на въздуха, но и за температурата на снега. Тя е много по-стабилна от температурата на въздуха и разликата между двете може да е неочаквано голямо.
  • Структурата на снега – ключов елемент що се касае правилния избор на вакса. Структурата на снега се определя според размера на зрънцата му, според периода, изминал между падането му и настоящето и според околната температура на въздуха. Например твърдите кристали на по-стария сняг са с остри върхове, което означава, че правилната вакса трябва да е устойчива на премахване. Скоро падналият сняг пък е много по-мек и не изисква толкова устойчива вакса. Структурата на снега може да бъде повлияна и от силния вятър.
  • Влагата на снега – тя определя, до каква степен снегът предоставя добро сцепление със ските и как ще реагират те върху него.

 

Подходящата вакса се избира най-лесно според информацията от всеки производител за даден вид вакса. Всяка една от тях е подходяща за сняг с различна структура и за различна температура. Не забравяй, че тези фактори се променят през деня и при различна надморска височина! 

 

Вакси за изкачване

Вакса за изкачване или клистер?

Ваксите за изкачване са най-често избираните вакси от скиорите туристи. Те се използват най-често за скоро паднал сняг или по-стар сняг, който е със структура от малки зрънца. Може да се нанася на няколко слоя или да се нанесе върху основна вакса за плъзгане – това е подходящ вариант за по-стар сняг, който е със структура с по-остри върхове. Преди нанасянето на ваксата за изкачване е необходимо да изчистим площта за оттласкване с шкурка. Избраната според информацията на производителя вакса се нанася на тънки черти по цялата площ за оттласкване и се разнася на тънък слой с помощта на коркова повърхност. Оптималното прихващане на ваксата към ската е важно, за да е достатъчно суха. В случай че върху плъзгащата ѝ част останат неравни части, ще почувстваш дискомфорт по време на ски бягането, защото ските ще са много по-бавни.

 

Клистрите, меките, течните и лепящите вакси са подходящи за заледен и грубозърнест сняг, мокър сняг. Изборът на правилен клистер зависи от информацията на производителя върху опаковката на продукта. Също както при твърдите вакси за изкачване, така и при клистерите е необходимо да повишим издръжливостта му чрез топло поставяне на основна вакса. Нанасяме ваксата в тънък слой по цялата площ за оттласкване. След това я разнасяме с пластмасово стъргало, което често е част от комплекта. В случай че решим да намажем ските навън, е подходящо да носим тубата с клистера близо до тялото си, за да не се втвърди.

 

Производителите създават и специални нови вакси, предопределени специално за състезатели. Някои от тях са във формата на прах, други в спрей а трети са с примес на флуор. Винаги трябва да спазваме указанията за употреба от производителя, които са върху опаковката.

 

Клистери