Уважаеми клиенти, Посещението във физическите ни магазини се осъществява със зелен сертификат, PCR или антигенен тест.

Полезни съвети

Наслояване на облеклото

При всяка физическа активност тялото създава енергия, която се преобразува в топлина (колкото по-интензивна активност, толкова повече топлина), и същевременно произвежда пот, която работи като система за охлаждане (за да не се прегрява организма - терморегулация). Топлината и потта се произвеждат в различно количество и в различни части от тялото при всеки човек. С "техническото" обличане се стараем да запазим възможно най-добрия микроклимат на тялото - да се чувстваме комфортно и да не ни е нито горещо, нито хладно. Това се постига с наслояване на облеклото в зависимост от физическата активност, която ни предстои. Начините на наслояване на облеклото са различни - напр. наслояването за тенис е различно от това за ски и т.н. 

 

Наслояването на облеклото произлиза от различните качества на техническите материи и се състои от тяхната правилна комбинация. Всеки един от слоевете има собствена специфична и незаменима функция. В случай, че пропуснем една от функциите или сменим слоя с неподходящ материал, тогава цялото наслояване на облеклото губи смисъла си и не функционира правилно.

 

Описание и функции на слоевете

Обикновено използваме система от три слоя, но в зависимост от нуждите могат да бъдат повече или по-малко.

 

  • A - Основен слой - транспортиращ, отвеждащ влагата (термо, техническо или функционално бельо). Това е основата, която отвежда потта далеч от тялото и го запазво сухо. Главната му цел е да отвежда влагата (потта) и да проветрява тялото.

 

  • B - Втори слой - изолиращ (флийс и технически блузи). Поддържа телесната температура и отвежда влагата към повърхността си. 

 

  • C - Трети слой - защитен (якета и панталони с мембрана). Неговата цел е да защитава от неблагоприятните климатични условия (дъжд, вятър, студ) и същевременно да продължи с отвеждането на влагата, която приема от по-долните слоеве, навън.