Полезни съвети

Наслояване на облеклото

При всяка физическа активност тялото създава енергия, която се преобразува в топлина (колкото по-интензивна активност, толкова повече топлина), и същевременно произвежда пот, която работи като система за охлаждане (за да не се прегрява организма - терморегулация). Топлината и потта се произвеждат в различно количество и в различни части от тялото при всеки човек. С "техническото" обличане се стараем да запазим възможно най-добрия микроклимат на тялото - да се чувстваме комфортно и да не ни е нито горещо, нито хладно. Това се постига с наслояване на облеклото в зависимост от физическата активност, която ни предстои. Начините на наслояване на облеклото са различни - напр. наслояването за тенис е различно от това за ски и т.н. 

 

Наслояването на облеклото произлиза от различните качества на техническите материи и се състои от тяхната правилна комбинация. Всеки един от слоевете има собствена специфична и незаменима функция. В случай, че пропуснем една от функциите или сменим слоя с неподходящ материал, тогава цялото наслояване на облеклото губи смисъла си и не функционира правилно.

 

Описание и функции на слоевете

Обикновено използваме система от три слоя, но в зависимост от нуждите могат да бъдат повече или по-малко.

 

  • A - Основен слой - транспортиращ, отвеждащ влагата (термо, техническо или функционално бельо). Това е основата, която отвежда потта далеч от тялото и го запазво сухо. Главната му цел е да отвежда влагата (потта) и да проветрява тялото.

 

  • B - Втори слой - изолиращ (флийс и технически блузи). Поддържа телесната температура и отвежда влагата към повърхността си. 

 

  • C - Трети слой - защитен (якета и панталони с мембрана). Неговата цел е да защитава от неблагоприятните климатични условия (дъжд, вятър, студ) и същевременно да продължи с отвеждането на влагата, която приема от по-долните слоеве, навън.