Полезни съвети

Как да изберем масажен цилиндър и за какво служи?

Огромното предимство на масажните цилиндри е, че няма нужда от друг човек, който да те масажира, а можеш да го правиш сам/а - тежестта на собственото ти тяло ще се погрижи за масажа. Голямата повърхност може да масажира едновременно по-големи зони и по този начин може да бъде добро допълнение към класическия масаж от масажист. Въпреки че на места масажът може да бъде малко болезнен, той помага за раздвижването на кръвта в мускулите. При редовно масажиране мускулите ти ще свикнат и ще се чувстваш по-добре от всякога.

 

За какво помагат масажните цилиндри

 

  • загряване на мускулите преди тренировка
  • подобряване на еластичността на сухожилията и мускулите
  • отпускане на напрежението в мускулите и масаж на скованите места
  • упражнения за стабилизационната система, при които се укрепват вътрешните мускули
  • подобряване на обхвата на движение и помагане при скъсяване на сухожилията
  • циркулация на кръвта
  • стимулиране на лимфния поток, който помага за възстановяването на мускулите

Цилиндрите се различават основно по дължината си и разположението на издатините. Още разделяме цилиндрите на напълно гладки или с по-големи издатини.

Гладки цилиндри 

 

 

 

Някои хора смятат, че цилиндрите с издатини са по-болезнени, затова първо използват гладки цилиндри, които могат да са по-безболезнени. Целта им е да стимулират лимфния поток и да подобрят кръвообращението, което подпомага цялостното възстановяване. Те се използват и за упражнения и техники за стабилизиране.

 

Гладки масажни цилиндри

 

 

Цилиндри с издатини 

 

 

 

Неравната структура достига по-дълбоко в мускула и го масажира по-добре, като може да се справи и с болезнените зони, които се отпускат по-добре. Масажът с по-големи издатини е по-интензивен.

 

  Масажни цилиндри с издатини 

2в1

 

 

 

 

Благодарение на ефективното си съответствие вариантът 2в1 не заема повече място от класическия цилиндър, тъй като гладкият цилиндър е поставен в друг с издатини. Можеш да ги комбинираш по всяко време, за да избереш интензивността, от която се нуждаеш.

 

2в1

Избор на дължина

 

Изборът на дължина зависи от това върху коя част на тялото желаем да използвате цилиндъра. За масаж на краката и бедрата е достатъчен по-къс цилиндър, а за масаж на гърба се препоръчва по-дълъг. Като цяло по-дългият цилиндър е за предпочитане и може да се използва за всички зони. Най-използвани са цилиндрите с дължина около 30-45 cm.

 

Масажни цилиндри 30 - 45 см

Как да тренираме с цилиндър?

 

 

 

Научете се да използвате тежестта на собственото си тяло и да се движите върху него напред-назад, колкото е необходимо, обикновено около 30 секунди. Не е необходимо да бързате, ако смятате, че дадено място се нуждае от по-силен масаж, не се колебайте да му обърнете повече внимание. Препоръчваме ви да се консултирате с физиотерапевт относно подходящата употреба.

Примерни упражнения