Полезни съвети

Как да изберем оборудване за бойни спортове

Когато избираме оборудване за бойни изкуства, е важно да определим за какъв конкретен спорт и дейност желаем да го използваме. Например боксовите ръкавици може да са предназначени за тренировки с боксова круша, но не са подходящи за боксови мачове. Ако изберем неподходящи ръкавици, не само може да нарушим тренировката си, но и да се нараним.

 

Боксови ръкавици

Ръкавиците за класически бокс се използват най-често за спаринг - тренировки по бокс един на един, но могат да се използват и за тренировки с круша. Отличават се с по-тежкото си тегло, по-заоблената форма и свързаният палец с останалите пръсти. Те осигуряват висока степен на защита на цялата ръка и укрепват китката. Когато избираме, е много важно да уцелим правилния размер, който се определя според теглото ни - вижте таблицата с приблизителни размери по-долу. 

 

 

 

Купи боксови ръкавици

Как да изберем боксови ръкавици:

6-8 oz 10 oz 12 oz 14 oz 16 oz
Жени и деца до 60 кг Възрастни 60 кг Възрастни 60-80 кг Възрастни 80-95 кг Възрастни над 95 кг

 

 

 

 

 

Ръкавици за круша

Ръкавиците за круши са специално пригодени за тях. В сравнение с класическите боксови ръкавици те са по-леки, по-малки и по-проветриви. Тези ръкавици фиксират перфектно китките и осигуряват максимална защита на ставите, като по този начин свеждат до минимум риска от нараняване. Те не са подходящи за класически бокс.

 

 

 

 

Купи ръкавици за круша

MMA ръкавици

Ръкавиците за ММА са много по-малки и по-леки от боксовите ръкавици. Поради необходимостта от хващане на противника, тези ръкавици имат свободни пръсти и позволяват използването на техники като grappling. Тези ръкавици са предназначени за смесени бойни изкуства (ММА), но често се използват и при тренировки по джиу джицу и други бойни спортове или самозащита.

 

 

 

Купи MMA ръкавици

Бинтове

По време на мач или тренировка в почти всички бойни спортове китките и ставите са подложени на голямо натоварване. За най-добра защита и фиксация под ръкавиците се използват бинтове или обвивки, за да се подобри допълнително защитата на тези две области. Предлаганите от нас бинтове се делят на класически обвивни бинтове и ръкавици с гел бинтове.

 

 

Класически бинтове

Тези бинтове осигуряват по-високо ниво на фиксация в сравнение с гел бинтовете. Недостатъкът е, че е необходимо да ги увиваме около китките и кокалчетата на пръстите си преди всяка тренировка или мач, което може да отнеме много време, особено в началото.

 

+ По-добра фиксация

 

- Отнемат време за увиване

- По-лошо омекотяване на ударите

 

 

 

Купи бинтове

Ръкавици с гел

Jejich největší výhodou je rychlé nasazení a vysoká absorpce nárazů. Navíc jimi v některých případech v tréninku můžete rukavice nahradit. Jsou vhodné také na stále více populární fitbox.

 

Най-голямото им предимство е бързото им сваляне и слагане върху ръцете и високата степен на абсорбиране на ударите. Освен това в някои случаи можем да заменим ръкавиците за тренировка с тях. Те са подходящи и за все по-популярния fitbox.

 

+ Бързо слагане и сваляне от ръцете

+ Перфектно абсорбиране на ударите

+ Подходящи за fitbox

 

- По-лоша фиксация

 

 

 

 

Купи ръкавици с гел

Протектори за уста

Протекторите за уста са много важна част от екипировката за бойните спортове. Тези предпазители са отлична защита за зъбите, но могат да предотвратят и сътресения на мозъка.

 

Протекторът за уста трябва да бъде оформен според зъбите ти. Процесът на оформяне може да се различава леко при различните производители (инструкциите са включени във всеки протектор), но като ръководство те се оформят по следния начин: Протекторът се поставя във вряща вода, която го омекотява. След това се изважда и се оставя да изстине за кратко. След това поставяме протектора в устата си и стискаме зъби. След като се оформи, го оставяме в студена вода, за да се охлади.

 

Размерите на протекторите за уста се разделят на такива за възрастни и за деца. Обикновено се препоръчват предпазители за уста за деца/младежи на възраст до 10 години и предпазители за възрастни за всички над 10 годишна възраст.