Възможност за връщане/замяна до 31. 1. 2024. Научи повече.

Полезни съвети

Избор на зимни обувки

Зимните обувки трябва да топлят до такава степен, че краката да не усещат студа. Те разполагат с достатъчно издръжлив и водоустойчив материал. Качествената подметка осигурява лесни движения в снега. Предлагаме и зимни обувки с противоплъзгащи и термостатични подметки (изолират студа от настилката).

 

За термоизолация на обувките се използват различни видове изолации или материали като:

Polartec - подобно на флийса и Polartec възхити всички с изумителните си термоизолационни качества. Материята Polartec осигурява топлина без необходимостта от повишаване на теглото или обема си. Тя диша (отвежда влагата далеч от тялото), съхне бързо и не образува топчета. Издръжливостта ѝ е по-дълга от тази на другите флийс материи.

Thinsulate – термоизолация, която се използва повече от 25 години. Thinsulate е тънка, лека и топли много добре. При обувките е изключително важно термоизолацията да е тънка. При тях няма излишно място, а краката със сигурност се нуждаят от топлина през зимата. Термоизолацията Thinsulate TM топли двойно повече от пяна, филц или от обикновени влакна и същевременно е една от най-леките синтетични изолации на пазара.

 

За постигане на водоустойчивост се използват мембрани или импрегнация. Импрегнацията издържа само 2-3 месеца и е необходимо отново да се нанесе върху обувките след този период от време. Зимните обувки с мембрана също се нуждаят от импрегниране, защото се натоварват повече от текстилните и съкращават живота на мембраната.

 

Най-използваните мембрани при зимните обувки

  • Gore-Tex - тънка мембрана, фолио с няколко милиарда микроскопични пори на квадратен инч. Порите са толкова малки, че водните капки не могат да преминат през тях, но молекулите на водната пара успяват да излязат навън. Както човешката кожа, така и мембраната GORE-TEX® е водоустойчива и парата от потта може да премине през нея, за да могат краката Ви да дишат.
  • SympaTex - слой (фолио) без пори, създаден от кополимер, който се състои от 70 % полиестер и от 30 % хидрофилен полиетилен. Дебелината му е около 5 микро метра, а площта му се разширява до троен размер на първоначалното състояние. Отвеждането на потта е осигурено до предопределена максимална температура (обикновено до 15 ⁰C). Всички тези позитивни качества са дълготрайни, защото мембраната няма пори и няма как да се запушат.
  • Omni-Tech - мембрана, създадена от компанията Columbia Sportswear Company. Тя комбинира технологии, които осигуряват водонепроницаемост и в същото време дишаемост. Материалите с тази мембрана разполагат с различни параметри и се съчетават (ламинират) с най-различни горни материали в зависимост от вида на спорт, за който са предназначени.

Най-често използваните импрегнации при зимни обувки:

  • Waterproof - водоустойчива импрегнация, благодарение на която всички части на обувките – стелки, връзки, шевове – стават водоустойчиви. Водата не може да нахлуе в обувките през шевовете, през междинната подметка и през областта за завързване. Препоръчваме комбинацията с импрегниращ спрей – временна водоустойчивост на материала.
  • Water resistant