Възможност за връщане/замяна до 31. 1. 2024. Научи повече.

Полезни съвети

Как да изберем ски щеки

При щеките за ски са важни дължината, гъвкавостта и до каква степен се огъват. Най-важните критерии при избора са дължината, материала и начина на употреба.

 

Каква е правилната дължина на ски щеките?

  • оптималната дължина на щеките е с 50 см по-ниска от височината на скиора в изправено положение и при захващане под връхната кръгла част на дръжката, предмишницата трябва да е в прав ъгъл с подмишницата или леко наклонена към земята

Видове щеки

Състезателните щеки са създадени най-често от карбон. Състезателните модели от Leki например разполагат със специални каишки.

 

  • щеки за гигантски слалон – те са аеродинамично огънати според тялото за минимално съпротивление срещу въздуха
  • щеки за слалом – без огъване, могат да имат корекционно огъване с 8 градуса под дръжките, което подобрява захвата

 

Спортните щеки се отличават с тръба от композитен материал или от комбинация от алуминий и композитен материал, с изваяни дръжки и здрави каишки. Те са леки, издръжливи и гъвкави.

 

Щеките за рекреация са създадени предимно от алуминиева сплав. Подходящи са за начинаещи скиори, които изискват твърдост и комфорт.

При избора е необходимо да се обърне внимание на дръжките и на каишките, с които разполагат щеките.

Пластмасовите дръжки се срещат най-често при по-евтините модели щеки. Те са по-евтини, но пък са с форма, която се хлъзга при носене на ръкавици. Евтините щеки разполагат и с обикновени найлонови каишки.

 

Дръжките от омекотен материал се срещат при по-скъпите спортни щеки. Те се отличават с мекотата си, която се дължи на гумата, от която са създадени. За разлика от пластмасовите дръжки не се хлъзгат при употреба с ръкавици. Изборът на качествени дръжки и качествени ръкавици е гаранция за максимално изживяване при карането на ски. По-скъпите модели разполагат и с качествени каишки (противоплъзгащи и подплатени).

 

От какъв материал се произвеждат щеките? Тръбите са най-често от алуминиева сплав. Щеките с най-висока твърдост на материала са обозначени 7075 (F65-55). Тези със средна твърдост са обозначени 5083 (F50-45), а с най-ниската твърдост 5086 (F38-40). Щеките, създадени от тази сплав са най-често подходящи за рекреация. По-скъпите спортни щеки са създадени от комбинация от алуминий и композитен материал.

Какви щеки да изберем за децата?

Децата, които са начинаещи скиори, не се нуждаят непременно от щеки. При тях е най-важно да усвоят перфектно техниката на каране на ските. Самите щеки, при ученето на тази техника, често пречат на децата и водят до падане и понякога дори до нараняване, затова не бива да се избързва с покупката им. След преодоляването на проблемите със запазването на баланса и научаването на основите на каране може да се обмисли покупката на ски щеки.

 

Ски щеките се изработват с дължина от 70 см. Съществуват и т.нар. телескопични щеки, които се регулират индивидуално и са идеални за децата. Изборът на щеки при децата зависи от същите критерии като при възрастните.