Желаете ли да получите коледните си подаръци навреме? Куриерските компании вече най-вероятно няма да успеят да Ви доставят поръчаната стока, затова Ви препоръчваме да използвате нашите физически магазини! 

Полезни съвети

Как да изберем челник

Ако харесвате да се разхождате сред природата и в тъмнината ще имате необходимост от челник. За разлика от класическите фенери и други осветителни тела с челника ще имаш свободни ръце. Благодарение на това е използван предимно от бегачи, велосипедисти и къмпингуващи.

 

При избора е необходимо да се уточни, какво очаквате от дадения челник, при какви случаи или условия ще се използва и разбира се каква е цената му. За любителите туристи е необходим, някакъв по-евтин модел, докато активните спортисти се нуждаят от много по-функционален.

Светлинен поток

Един от параметрите, на който трябва добре да се съсредоточите е неговият светлинен поток. В мерната единица лумен е въведена силата на осветяване. Ако ще използвате челника, за да вървите по неосветен път или при случайно прекъсване на захранването, тогава Ви е достатъчен челник с по-ниски лумени. Ако планирате да бягате през нощта в гората извън очертани трасета, в тези случаи е необходим челник с с по-големи лумени.

До 50 lm 50-200 lm 100-500 lm 500-1000 lm над 1000 lm
в палатки, при ходене или при изгасване на тока при нощно бягане по пътеки нощно бягане извън пътеки нощно бягане с ориентиране нощно каране на колело, екстремни спортове

 

Разстояние на осветяване

Това е друг параметър, който се въвежда в челниците. Разстоянието за осветяване се въвежда в метри и показва, на какво разстояние осветява челника. Правилото е че, колкото по-голям е светлинният поток, толкова по-голямо е разстоянието на осветяване.

 

Същите препоръки важат и тук, ако желаете да използвате челника само за вечерни разходки ще ви бъде напълно достатъчно да си вземете такъв с малко разстояние на осветяване. Докато за вечерни активности, като бягания, ски спускания или алпинизъм ще имате нужда от челник с голямо разстояние на осветяване.

 

Някой модели са допълнени с няколко режима на светене, което дава възможност за регулиране на светлината според съответните нужди. Тези челници са идеални при използване за различни активности.

Издръжливост

Челника трябва да може да издържа и на тежки условия. Устойчивостта му във вода и проникването на прах или други предмети във вътрешността се означава с IP или степен на издръжливост. След буквите IP се въвеждат и две числа, които показват неговата устойчивост. Колкото по-голямо е числото, толкова по- голяма е неговата устойчивост.

 

Първото число е дадено в диапазона 0-6 и определя степента на устойчивост срещу прах и опасни допирания. Ако е въведена нула, конкретният челник не предлага никаква защита и във вътрешността му лесно могат да проникнат боклуци. Ако обратно е въведено числото 6, тогава челника е с пълна защита от навлизане на прах във вътрешността му.

 

Второто число е дадено в диапазона 0-9 и определя неговата водоустойчивост. Параметрите от 0 до 3 се предлагат при челници, които имат малка защита от капеща вода. Челниците, които са подходящи за потапяне имат инициали от 7 до 9.

 Защита за безопасно докосване и проникване на чужди тела

 

Степен на защита Опасно докосване Навлизане на чужди предмети
IP 0x без защита без защита
IP 1x длани(>5х5 см) големи
IP 2x пръст(>1,2х1,2 см) малки
IP 3x инструмент(>2,5 мм) дребни
IP 4x жица(>1 мм) много малка
IP 5x всякакви помощни средства частично прах
IP 6x всякакви помощни средства изцяло без прах

 

Защита от проникване на вода

 

Степен на защита

От навлизане на вода
IP x0 без защита
IP x1 защита от вертикално падащи капки вода
IP x2 защита от падащи капки вода
IP x3 защита от дъжд и градушка
IP x4 защита от пръскаща вода от всички ъгли

IP x5

IP x6

защита от струи вода от всички ъгли

защита от интензивни струи вода от всички ъгли

IP x7 Защита при потапяне във вода( до1 метър на 30мин.)
IP x8 защита при потапяне във вода при условия показани от производителя
IP x9 защита от силното налягане във вода (WAP)

 

Начин на зареждане

В нашите предложения ще намерите челници, които работят с помощта на обикновени батерии и модели с акумулатори. Някои модели имат възможност за използване както на батерии, така и на акумулатор, така че, можете да ги захранвате с това което Ви е удобно.

  • A - Зареждане с помощта на батерии - Най-разпространено е зареждането им с класически батерии. Батериите са лесно достъпни и могат лесно да се подменят. Ако обаче ще използвате челника за по-дълъг период от време, добре е да помислите за резервна батерия или да си набавите самозареждащи батерии..
  • B - Зареждане с помощта на акумулатор - По-мощните и по-скъпи челници обикновено се предлагат с акумулатор. В сравнение с обикновените батерии издръжливостта на акумулатора е по-голяма и не е необходимо зареждане. Ако планирате да използвате челника за по-дълъг период от време, без възможност за презареждане, тогава Ви препоръчваме да си закупите резервен акумулатор или power bank.