Полезни съвети

Как да изберем скуош ракета

С удоволствие ще ти помогнем да избереш правилната ракета за скуош. Преди това обаче е необходимо да си наясно с нивото на уменията си и стила на игра.

Стилове на игра

 • Технически стил - Tстил на играчи, които предпочитат техническия стил пред атакуващия. Става въпрос предимно за професионалисти или много активни играчи. 
 • Универсален стил - стил, който комбинира техническия и атакуващия стил. Играчът използва цялата игрална площ на ракетата, която трябва да бъде балансирана към средата.
 • Атакуващ стил -  в този стил се използват ракети с баланс, ориентиран към главата. Играчът използва бързи и силни удари. Техниката на удара не е от такова значение в този стил. 

 

Параметрите и качествата на ракетата трябва да се приспособят към стила на игра

 • Гъвкавост – огъването на ракетата при контакт с топката е нежелан ефект в скуоша, затова се изисква максимална твърдост от нея, за да може играчът да върне всяка топка по-силно и по-точно.
 • Баланс – разпределянето на тежестта на ракетата е пряко свързано с интензивността на ударите. Най-използваният вариант е равномерен баланс, съсредоточен в средата на ракетата, което я прави много по-лесна за балансиране впоследствие. Балансът, съсредоточен в главата дава възможност за по-силни удари и акцентира върху атакуващия стил. Този тип ракети са трудно контролируеми. Поради тази причина техническите играчи, които удрят много точно и по-леко се нуждаят от ракета с баланс, съсредоточен в дръжката (грифа). В случай че пожелаят да ударят по-силно, ще им се наложи да използват повече усилие, отколкото биха използвали с ракета с баланс, съсредоточен в главата. Този баланс се използва за уравновесяване на теглото на по-тежките ракети, за да се намали натоварването на ръцете при удар на топката. Можеш да промениш баланса на ракетата в последствие с помощта на балансиращи ленти. В случай че балансът не е описан с думи, може да е обозначен с номер, който посочва разстоянието между точката на баланса и дръжката. Не забравяй, че балансът се влияе и от кордажа, анти-вибраторите и лентите на дръжката.
 • Дължина – стандартната дължина на ракетата е около 685 мм, което се равнява на международните правила за максимална позволена дължина. Късите ракети са подходящи за деца и юноши.
 • Тежест – тежестта на ултра леките ракети е приблизително 130 г, докато по-тежките ракети от алуминий са с тегло до 210 г. Най-тежките ракети са подходящи само за аматьорска игра. По-леките ракети са предпочитани от играчите с добра техника, защото ударите с тях са точни и по-слаби.

Избор на лентата за грифа

Летата около грифа (дръжката) е мястото, където ръката има контакт с ракетата. Нейната цел е да създава комфорт по време на игра. Ракетата не трябва да се плъзга в ръката. Лентата трябва да е приятна на допир и да абсорбира влагата от дланите и бързо да изсъхва. Омекотяването на ударите е стандарт за всяка качествена лента.

Избор на топка за скуош

Неправилно избраната топка може да развали цялото удоволствие от играта. Въпросът е, как да я изберем? При избора на топка важат няколко правила: колкото по-мека е топката, толкова по-малко отскача и същевременно е по-бавна. Твърдата топка има по-добър отскок и е по-бърза от меката. Начинаещите играчи се нуждаят от по-бърза топка с по-голям отскок. Това може да се постигне с по-висока гъстота на гумата на топката и по-високо налягане от вътрешната ѝ страна.

Разликата в топките е обозначена с цветна маркировка

 • Начинаещи – топки със синя точка
 • Леко напреднали – топки с червена точка
 • Средно напреднали – топки с бяла точка
 • Напреднали – топки с жълта точка
 • Професионалисти – топки с две жълти точки