Желаете ли да получите коледните си подаръци навреме? Куриерските компании вече най-вероятно няма да успеят да Ви доставят поръчаната стока, затова Ви препоръчваме да използвате нашите физически магазини! 

Полезни съвети

Как да изберем скейтборд

Тепърва започваш с карането на скейтборд? Избери сглобен комплект.

От опита зависи и самия избор на правилен скейтборд. Ако все още нямаш много опит, то тогава ти препоръчваме да избереш сглобен комплект, а не да търсиш дъска и части поотделно. При избора на сглобен скейтборд е важно да се ориентираме според ширината на дъската му.

Как да изберем размер


Възрастова категория Дължина на дъската Размер на обувките Височина Възраст
Възрастни и юноши 72 - 80 см 41 EU + 161 см +

13 +

Junior 55 - 71 см 39 - 41 EU 131 - 160 см 9 - 12
Mini 40 - 55 см 35 - 38 EU 100 - 130 см 6 - 8
 

Как да изберем дъска?

Дъската е най-важната част от скейтборда. Тя е постоянно в контакт с краката, затова е необходимо да обърнем сериозно внимание на избора ѝ. Ширината и профила (конкавността) – това са най-важните параметри.

 

Ширината на скейтборда предопределя стила на каране

Първото нещо, което трябва да погледнем е ширината на дъската, защото точно тя предопределя, за какъв стил е подходящ скейтбордът.

Всяка дъска се държи по различен начин. По-тесните са по-бързи и подходящи за правене на трикове, а по-широките са по-стабилни както по време на каране, така и при скачане. Изборът на правилна ширина зависи от индивидуалните нужди, защото всеки предпочита нещо различно.

 

Материал

Най-често използваният материал за изработка на дъски е канадски явор. Дъската се състои от няколко слоя фурнир – в повечето случаи 7 слоя. В случай че дъската е създадена от повече от 7 слоя, тя е по-издръжлива, но и по-тежка.

Размер на колелата

Малките колела се отличават с ниското си тегло и по-бързия си pop (поп), защото задната част на дъската е по-близо до земята. По-големите колела са по-стабилни и по-лесно преодоляват неравната настилка. Същевременно са и по-бързи.

Твърдостта на колелата определя скоростта и сцеплението

Твърдостта на материала е параметър, на който трябва да обърнем внимание по време на избора на колелата. Твърдомерът ни помага да измерим твърдостта на колелата. Повечето производители използват скалата А, която се състои от 103 точки и която показва твърдостта им. Има и производители, които използват скалата B, която измерва твърдостта на колелата с 20 точки по-ниско от скалата А. Например твърдостта 80b е същата като 100а.

 

Общо взето, колкото по-твърди са колелата, толкова по-бързи са. Колкото по-меки са колелата, толкова по-бавни са, но и предоставят по-добро сцепление и са по-подходящи за каране в града. По-твърдите колела за подходящи за гладки настилки, които можем да намерим например в скейт парка. Някои марки създават специални колела за конкретни условия.