Полезни съвети

Как да изберем ски обувки

Ще ти помогнем с избора на ски обувки. Същевременно ще ти помогнем и по-лесно да се ориентираш сред моделите и марките. Повечето ски обувки разполагат с 4 щраймера, 2 в долната част и два в горната част или в т.нар. „комин“. Използваният материал и технологиите се различават според производителите и моделите.

 

Изясняване на изискванията

Необходимо е първо да изясниш изискванията към ски обувките според скиорските си умения, начина на каране и терена, върху който най-често ще караш. Ски обувките служат за пренасяне на силата между скиора и ските. Те са основата за удобно каране. Това прави избора им изключително важен.

Видове ски обувки

За рекреация, спортно-рекреационни, спортни и състезателни. Повечето производители категоризират ски обувките си според нуждите на дадените скиори. При избора на ски обувки е изключително важно да се обърне внимание на твърдостта им (флекс индекса).

 

> Ски обувки за рекреация - начинаещите и скиорите любители изискват от ски обувките си най-вече топлина и комфорт. Точно това предоставят ски обувките за рекреация. Меката им вътрешна част защитава краката от кожни мехури през целия ден, а използваните материали повишават топлинния комфорт. По-мекият им скелет предоставя лесен пренос на силата дори и от начинаещите скиори. По-тежките скиори трябва да обърнат внимание на това, дали обувките са достатъчно твърди за тях.

 

> Спортни ски обувки - най-често срещани са универсалните спортни модели. Те предоставят висок комфорт на напредналите скиори любители. Същевременно няма да разочароват и по-агресивно каращите скиори, търсещи най-доброто в своята категория.

 

> Състезателни ски обувки - твърди обувки за най-взискателните скиори със състезателни амбиции. Твърдият им скелет осигурява по-добър пренос на силата към ската. Тънките вътрешни чорапи подобряват контакта на скиора със ските, но предоставят по-лоша термоизолация.

 

Ски обувки според твърдостта им – Флекс индекс

Става въпрос за приблизителна характеристика на обувките според техния флекс или по-точно флекс индекс. Този параметър служи за осъществяване на по-правилния за теб избор на ски обувки.

 

A - флекс индекс

 •   40-60 са най-меките обувки за възрастни и деца. Те са идеални за начинаещите скиори.
 
 •   60-80 са идеални за скиори любители, които не са с високо тегло.
 
 •   80-100 са перфектни за скиорки спортистки, за по-тежки скиори любители и за скиори със спортни амбиции.
 
 •   100-120 са идеални за амбициозни спортни скиори.
 
 •   120+ са идеални за състезатели.

 

Флекс индексът е лабораторен параметър за огъване на закопчаната ски обувка в нормализирана температура. Всичко това зависи от стягането на дадените щраймери, местоположението на крака, но също така и от физическата сила на скиора, подвижността на крака в областта на глезена и на наклона на обувката върху ски автомата.

 

Поради тази причина е необходимо да знаем, че материалът, от който е създаден скелета на ски обувките, се втвърдява в студени условия и омеква в топли. В случай че караме ски върху ски писта, трябва да сме наясно с това, че температурата може да е от -20 до 10°C. Точно заради това повечето производители произвеждат модели с регулируем флекс, който можеш да повишиш или понижиш.

Избор на правилен размер и ширина

Изборът на правилен размер е най-важен при ски обувките. Те са с размери в mondopoint, който показва ДЪЛЖИНАТА НА ХОДИЛОТО в СМ или ММ. Преди осъществяването на избора препоръчваме да измериш ходилата си. Впоследствие можеш да избереш обувки с резерва в дължината максимално до 0,5 см. Вътрешните чорапи се приспособяват с няколко мм към ходилата след първите спускания със ските.

 

A - дължина на ходилото

B - дължина на обувката

C - 5 мм                            

 

Как да премерим ходилата

От какво се нуждаеш:

 • Използвай кутия от обувки или стена с прав ъгъл - 90°.
 • Вземи лист хартия/картон, линия и молив.  

Как да премериш?

 • Провери, дали носиш същите чорапи, които ще носиш най-често с обувките.
 • Стъпи с правилните чорапи върху листа хартия така, че външната страна на ходилото да е опряна в стената или стъпи в празна кутия от обувки така, че петата да е притисната към задната стена на кутията.
 • След това сложи линия и нарисувай черта с молив пред най-дългия си пръст.
 • Премери разстоянието (дължината) до чертата, която си нарисувал/а.
 • Избери отговарящия размер.  

 

Внимание! Винаги премервай и двата крака, защото в повечето случаи дължината им е различна. Избери размер според по-дългото ходило.

A - дължина в сантиметри              

 

При измерването на дължината не бива да забравяш и за ширината на скелета. Повечето ски обувки разполагат с описание, съдържащо този параметър. 

 

Обикновено важи:

 •     до 95 мм – състезателни обувки
 •     до 98 мм – полу-състезателни и някои спортни модели
 •     до 100 мм – спортни и някои дамски спортни ски обувки
 •     до около 103 мм – универсални, леко спортни, за рекреация и дамски ски обувки
 •     до 106 мм – ски обувки за рекреация