Полезни съвети

Използвани материали

Спортните бюстиета са създадени предимно от синтетични материали. Най-често става въпрос за полиестер, найлон и еластан.

Най-използваните материали

A) Полиестер

Полиестерът е най-използваният материал за произвеждане на спортни дрехи. Става въпрос за синтетични влакна, които се отличават със стабилността си, лесната си поддръжка и ниската си абсорбция на влага. Това означава, че материалът не се намокря лесно и се грижи за отвеждането на потта от кожата. Някои марки използват рециклиран полиестер, който е създаден най-често от PET бутилки. Подобни продукти помагат за опазването на околната среда и за понижаването на продукцията на отпадъчни средства.

 

B) Найлон

Синтетичен материал, който е много издръжлив, запазва цветовете си и почти не се намачква. Найлонът е лесно запалим, наелектризира се и запазва статичния ток в себе си. Също като полиестера, не абсорбира влага и е изключително подходящ за произвеждане на спортно облекло.

 

C) Еластан

Еластанът е от групата синтетични материали, които се отличават с еластичността си. Той успява да се разтегне от 3 до 7 пъти в сравнение с първоначалната си дължина. Същевременно е по-издръжлив от гумените влакна. Повечето материи се смесват с еластан, за да станат по-еластични, да запазват формата си и да не се намачкват толкова при сгъване. В Европа този материал се нарича Еластан, но в северна Америка се срещаме най-често с названието Spandex. Най-известното име на този материал произлиза от марката Lycra. Еластанът се произвежда в много различни държави, затова можем да го срещнем и като Dorlastan, Elaspan, Linel и други.