Полезни съвети

Как да изберем футболни обувки

Ще ти помогнем да избереш правилните футболни обувки от огромния избор от най-различни модели от множеството производители. Материалът на горната част на обувките е кожен (най-често телешка кожа или кожа от кенгуру) или е създаден от синтетичен материал. При изработването на футболните обувки се използват най-новите технологии, благодарение на които те стават по-качествени, за да можеш да се насладиш на футбола и в най-неблагоприятните условия.

 

Видове футболни обувки според терена

 
Основното разделяне на футболните обувки е според терена, върху който се играе с тях:
 
 • A) Калеври – FG Футболни обувки с пресовани бутони, които са разположени по различен начин върху подметката в зависимост от избора на производителя и на конкретния модел. Подходящи са за сухи естествени настилки, които са твърди. Могат да се използват рядко и върху изкуствена трева, но това води до по-бързото им износване.

  Това е най-универсалният вид бутонки.

 • B) Калеври – AG (бутонки за изкуствена трева)

  Футболните обувки с обозначение AG са създадени за изкуствена трева. Разполагат с подсилена конструкция и повишена издръжливост. Те са с по-голям брой ниски пресовани бутони, които оптимално разпределят теглото на футболиста и пренасят силата му. Позицията на бутоните върху подметката зависи от производителя и конкретния модел.

 • C) Калеври – HG

  Футболни обувки с пресовани бутони, разположени според избора на производителя или според конкретния модел. Те са подходящи за игра върху твърда естествена настилка, върху пясък или изкуствена трева, където се нуждаем от добро омекотяване и висока устойчивост на износване. Отличават се с по-големия си брой ниски бутони, които оптимално пренасят силата на играча и разпределят теглото му.

 • D) Калеври – FG/AG

  Последно време производителите създават все повече футболни обувки от тази категория. Те са универсални модели, които са подходящи за игра както върху естествена трева, така и върху изкуствена. Това се дължи предимно на нарастващия брой качествени игрища, създадени от изкуствена трева и разбира се, на това всеки футболист да не се нуждае от различни бутонки за всеки терен. Подметките им разполагат с комбинация от високи и ниски бутони, с които осигуряват добро сцепление, оптимално разпределяне на теглото и пренос на силата както върху естествените настилки, така и върху настилките от изкуствена трева.

 

 • E) Калеври – SG

  Футболни обувки с подсилени пластмасови или метални завинтени бутони, които могат да се сменят. Най-подходящият вид бутонки за мек тревист терен или за мокри и кални настилки. Металните бутони се забиват по-надълбоко в настилката и осигуряват по-добро сцепление и стабилност в сравнение с обикновените бутони, които обикновено се хлъзгат. В повечето случаи подметката на тези обувки се състои от шест бутона – четири в предната част и два в задната. Недостатъкът им е, че разпределят теглото върху шестте бутона, които могат да започнат да натискат ходилото и да превърнат играта в неприятно изживяване.

 • F) Калеври – MIXED SG/FG

  Това са нов футболни обувки. Подметките им се състоят от комбинация от пресовани бутони и завинтени метални бутони. Те са подходящи за игра върху меки и мокри настилки. Металните бутони помагат за по-доброто сцепление, а пресованите бутони разпределят теглото върху по-голяма площ от подметката. Най-често можем да видим модели с шест метални бутона и пет пресовани бутона. Благодарение на тях играта на футбол е много приятна и комфортна от колкото играта с класически бутонки. 

 • G) Стоножки – TF (бутонки за изкуствени настилки)

  Футболни обувки с множество малки гумени бутони, които предоставят много добро сцепление и помагат на футболиста да запази оптимална стабилност. Те са идеални за сухи и твърди естествени настилки, но предимно и най-вече за игра върху изкуствена трева.

 • H) Футболни обувки за зала – IN

  Футболни обувки, създадени за зали с гладка повърхност като паркет или гума. Предоставят перфектна стабилност и сцепление върху тях. Почти гладките им подметки разполагат с технологията NON-MARKING, която се грижи да не оставят никакви следи по пода. Футзалът (футболът в зала) изисква обработване на топката с подметката на обувката, което помага на играча да я държи близо до себе си. Поради тази причина е важно, подметките да не са прекалено дебели, за да не се загуби усета за топката. Обувките за зала с оформена средна част на подметката помагат за още по-доброто обработване на топката и контрола над нея.

 

Разположение и форма на бутоните

Броят и разположението на бутоните може да се различава и при моделите от една и съща категория, което прави едни модели по-подходящи за бягане, други за спиране и трети за бързи промени на посоката на движение. Колкото по-твърда е настилката, толкова по-голям брой бутони е необходим. Благодарение на тях теглото на футболиста ще бъде по-добре разположено и краката му ще са по-стабилни. Бутоните се различават един от друг с формата си. Освен класическите конусовидни бутони можем да се срещнем и с бутони във формата на нож, които гарантират по-добра стабилност при бързи промени в посоката на движение. В случай че търсиш перфектен комфорт е по-подходящо да имаш няколко чифта бутонки с различни подметки, които да избираш според актуалната настилка, върху която ще играеш.

Технологии на футболните обувки

В днешно време не е важен само избора на футболни обувки според дизайна или терена, върху който ще играем. Модерните бутонки разполагат с технологии, които помагат на футболиста да овладее по-добре играта. Производителите създават футболни обувки според опита на най-добрите професионални играчи, които работят с тях. Например играчите, които желаят да са най-бързи на игрището, избират най-леките бутонки. Централните нападатели пък избират футболни обувки с технологии, които подобряват чувството към топката. Защитниците от друга гледна точка предпочитат бутонки, които предоставят максимална стабилност.

 

Как да изберем правилния размер на футболните обувки?

Изборът на правилен размер е изключително важен при футболните обувки. Тези, които са със синтетични горни части, трябва да са с 0,5 см по-дълги от дължината на ходилото на футболиста. Кожените бутонки могат да са със същата дължина като ходилото, защото след няколко обувания се разтягат леко. Същото важи и за обувките за зала, които трябва да са със същата дължина като ходилото. При играта с футболни обувки за зала е най-важно стрелянето, което се осъществява с върха на обувката. Целенето и чувството за топката са също изключително важни и поради тази причина е добре контактът между ходилото и обувката да е максимален. Препоръчваме изпробването на футболните обувки с футболни чорапи, с които ще играеш впоследствие, за да уцелиш правилния номер.

                               A - дължина на ходилото

                              B - дължина на стелката

C - 5 мм

Грижа за футболните обувки

За да издържат възможно най-дълго футболните ни обувки и да изпълняват функцията си правилно, трябва често да се грижим за тях.

 

Основната част от грижата се състои в нещо елементарно. Най-важното нещо е да развързваме връзките на бутонките всеки път, преди да ги свалим от краката си или преди да ги обуем. В противен случай можем да повредим петата и горната част на обувките, което не само ги прави по-грозни, но и причинява загуба на функционалността им. По този начин също избягваме и неприятните пришки.

 

След всяко използване е необходимо да изчистим подметките на обувките. Залепналата кал или стара трева въобще не влияят добре на бутоните. Най-лошото, което можем да направим с бутонките си, е да ги оставим да стоят мокри и мръсни в чантата или сака. Не забравяй да ги изсушиш както отвън, така и отвътре. Никога не ги суши с горещ въздух, защото материалите им могат да се напукат. Това означава, че не бива да ги сушим нито на слънчева светлина, нито на парното или на някоя печка. Ако си избрал бутонки от кожа, ти препоръчваме да ги намажеш с крем след изсушаване.

 

В случай че бутонките ти разполагат със завинтени бутони, е хубаво от време на време да намажеш винтовете им. Ако по-дълго време не използваш обувките, е подходящо леко да развиеш бутоните им.