Полезни съвети

Първи слой - отвеждащ

Фукнционалното бельо е основен и изключително важен слой

Нормално е, че тялото се поти при физическо натоварване. Потта служи като терморегулатор на телесната температура и защитава тялото от прегряване. В случай че спортуваме през зимата или просто навън духа вятър, може лесно да настинем. Точно поради тази причина е необходимо потта да се отвежда далеч от тялото възможно най-бързо. Това е целта на функционалното бельо (термобельо), което служи като основен слой, който обличаме директно върху тялото. Функционалното бельо гарантира перфектен микроклимат на тялото - топъл и сух.

Функционалността на бельото

Функционалността на бельото е създадена с помощта на качествата, които осигурява неговият материал. Той не абсорбира влагата, но я отвежда към по-горните слоеве и осигурява проветряване. Тази функция се нарича дишаемост.

 

Как работи това по-точно? Например като капнете една капка вода върху памучна тениска, тя се абсорбира от материала и съхне много дълго (петна в подмишниците, петна на гърба). Ако капнете капка вода върху полиестерна тениска, водата остава на повърхността, разлива се върху по-голяма площ и съхне много по-бързо. Важна е и структурата на материята, защото от нея зависи колко бързо и лесно позволява на потта да премине и да стигне до връхния слой.

 

Следващата важна функция на функционалното бельо е, че поддържа телесната температура. Произвежда се с най-различни структури и дебелини на материала. Целта на това бельо е перфектното равновесие между отвеждането на влагата и поддържането на достатъчна (не прекалена) топлина.

 

Използваме различно бельо за колоездене през лятото (нуждаем се от по-добра дишаемост и отвеждане на потта) и различно за каране на ски през зимата (по-голяма нужда от максимално задържане на топлината и по-малка нужда от високо ниво на дишаемост). Зимният вариант на функционалното бельо се нарича термобельо.

 

Материали за функционално бельо

При функционалното бельо се срещат най-често материали като полиестер или полипропилен, които минимално задържат влагата, леки са и са приятни на допир. Памукът (най-често използваният за текстилни изделия материал) абсорбира огромна част от влагата и я задържа в себе си. Поради тази причина той не е подходящ за изработката на функционално облекло.

 

Най-новата тенденция е използването на мериносова вълна

Това е материал, който разполага с изумителни качества. Той отвежда потта (почти не абсорбира влагата) и предоставя термоизолация на тялото. Същевременно е приятен на допир - подобно на памука. Мериносовата вълна е анти-бактериална, което означава, че елиминира неприятните миризми и при дълготрайна и повторна употреба. Хората с чувствителна кожа могат да чувстват дискомфорт при носене на вълнени дрехи. След няколко изпирания на продукта това неприятно чувство изчезва.

Как да използваме правилно функционалното бельо?

  • За да изпълнява правилно функцията си, бельото трябва да стои по тялото. По-скъпите продукти обикновено стоят по-добре върху тялото, защото са с анатомична кройка и са изработени от еластични материали, за да могат перфектно да обхванат всяка точка от тялото. От друга гледна точка не бива да ограничават движенията. Препоръчваме ти да пробваш няколко марки и кройки преди покупката. 

 

  • За правилното функциониране на бельото се изисква да използвате комплект. В случай че използвате най-добрата функционална блуза и облечете под нея памучен потник, тогава влагата ще се съсредоточава в най-неприятните зони.

 

  • Във всеки случай е по-подходящо да наслоявате облеклото. Две блузи или тениска и блуза топлят по-добре от една дебела блуза.

 

  • Не разчитай на това, че при екстремна влага във въздуха тялото ти ще остане сухо. По законите на физиката това е невъзможно, защото влажният въздух не може да абсорбира влагата от облеклото ти.

 

  • В случай че планираш краткотрайно интензивно спортуване в хладно време, облечи се така, че като излезеш от вкъщи да ти е леко хладно. При спортуване тялото ти ще повиши температурата си, а ти ще се чувстваш добре и няма да се потиш излишно много.

 

  • Функционалното бельо се пере според информацията на етикета. Не бива да се използва омекотител! Обърни внимание на останалото облекло, например дали съдържа велкро ленти, защото могат да залепнат за меките влакна на бельото и да го повредят.