Уважаеми клиенти, желаем да Ви информираме, че сайта абв.бг има проблеми с изпращането на електронна поща,  за това няма да получите имейли от нас. Ако имате възможност използвайте друг имейл за регистрация или поръчки.
Полезни съвети

Как да изберем палатка

Да избереш правилно от множеството модели палатки не е никак лесно. Истината е, че не съществува палатка, която да е универсална и която да е подходяща за употреба навсякъде и при всякакви условия. Изключително некомфортно е постоянно да пълзим в мини палатката, докато къмпингуваме или пък да носим тежката огромна палатка на гърба си по време на няколкодневните планински походи и да се мъчим да я сглобяваме и разглобяваме всеки ден.

Всяка палатка е предопределена за някакви специфични условия и е идеална за даден вид употреба. Това означава, че е много важно да знаем, за какво и при какви условия ще използваме палатката, преди да направим своя избор.

На какво да обърнем внимание при избора на палатка?

 • Качество - Качеството на изработка и използваните материали предопределят начина на употреба, цената и условията, в които палатката може да бъде използвана.

 

 • Тегло - Палатките, които ще превозвате с кола, могат да са тежки. Ако ще носите палатката в раница, то тя трябва да е възможно най-лека. За сравнение на теглото на различните палатки е добре да използваме теглото им на 1 човек. По-големите палатки са по-тежки и събират повече души и теглото им на 1 човек е по-ниско от това на по-малките палатки. Най-леките палатки не са същевременно най-издръжливите.
 
 • Капацитет и размери - Ако смятате, колко човека могат да спят в палатката, е добре да отделите по 70 см на ширина за всеки. Сметнете тези размери според пода на палатката. При избора на размер е важно да знаем, дали се нуждаем от площ за складиране на багажа, велосипедите и оборудването. В случай че е така, най-подходящи са палатките със затварящо се преддверие и с няколко входа.

 

 • Конструкция - Самоносещите палатки са тези, които се сглобяват много лесно и без използването на колчета благодарение на конструкцията си от рейки. Цялата палатка може да е самоносеща (с форма на купол и др.) или само основната ѝ част, която е създадена за спане, но останалите ѝ части ще се нуждаят от използването на колчета. Палатките, които не са самоносещи (с формата на тунел), се нуждаят винаги от колчета. Внимание: самоносещата палатка може да бъде сглобена без колчета, но вятърът може да я отвее!

Видове според конструкцията

 • еднослойни – това са най-евтините или най-скъпите палатки (за постигане на по-семпла конструкция и по-ниско тегло – за експедиции и др.)
 • двуслойни –  най-често срещаните конструкции – външни палатки и вътрешни спални помещения

 

Видове според формата

 • Купол – самоносеща класическа конструкция. Сглобява се лесно и бързо. За правилната форма се грижат минимално 2 рейки, които са скръстени в най-високата точка. Палатката трябва само да бъде стабилизирана с колчета, за да не я отвее вятъра. Тя е лесна за пренасяне. Подходяща е за туризъм.
 • Тунел – предоставя най-доброто оползотворяване на вътрешното пространство. Независимо от големите си размери, те са леки и лесни за складиране. Сглобяването им е бързо и лесно. За формата се грижат няколко рейки. Необходимо е да бъде закрепена с колчета и да се изпъне – без колчетата е невъзможно да бъде сглобена.
 • Геодетична конструкция – повече скръстени рейки на няколко места, които гарантират най-добрата стабилност дори и в екстремни условия.
 • Комбинирана – най-честа е комбинацията с тунел. Комбинираната конструкция се използва най-често при семейните палатки. Подходящи са за пътувания с кола.
 • Cabin – използва се при семейните палатки. Те разполагат със стоманена конструкция, изключително комфортни са, здрави и тежки. Подходящи са за превозване с кола.

 

Честота на сглобяване

Палатките, които се сглобяват всяка вечер и на сутринта се разглобяват, трябва да са с конструкция, която е изключително лесна за сглобяване.

 

Сглобяване на палатката

 • вътрешна палатка - палатка за най-топлите нощи - най-добре е, когато вътрешната палатка може да се сглоби без външната палатка. Вътрешната палатка защитава от комарите, осигурява уединение и предоставя добро проветряване
 • външна палатка и по-бързо сглобяване - в случай че вътрешната палатка е закачена за външната, могат да бъдат заедно сглобени наведнъж. Преимущества: при сглобяване по време на дъждовалеж вътрешната част на палатката не се намокря и предоставя възможност за сглобяване и употреба само на външната палатка (идеално за походите, при които е желателно да носим палатка с минимално тегло). Недостатъци: невъзможност за сглобяване на самостоятелна вътрешна палатка

 

Брой входове

Повечето входове предоставят повече комфорт, особено, когато палатка се използва от няколко души и има багаж в нея. Вторият вход е идеален, в случай че първият вход води към пълното с вещи преддверие. По време на лагеруване през зимата е напълно възможно единият вход да бъде затрупан със сняг на сутринта.

 

Проветряване

Само добре проветрените палатки осигуряват перфектен комфорт независимо от времето. Те понижават кондензацията и регулират температурата. Проветряването се осъществява с помощта на коминния ефект. Освен системите за проветряване е добре да се проветрява чрез отварянето на входа, особено през лятото (вход с комарник). Защитеният с покрив или навес вход е подходящ за проветряване и по време на валежи.

 

Комплект за поправка

Комплектът за поправка е подходящ за дребни поправки. По-добрите производители добавят комплект за поправка към всяка палатка.

Допълнителна импрегнация

С течение на времето палатката може да започне да пропуска влага на някои места. В такъв случай е подходящо да се импрегнира допълнително. В днешно време могат да бъдат закупени:

 • спрейове – апликиране от външна страна чрез разпръскване
 • промазки – апликиране от вътрешна страна
 • импрегнации за апликиране след изпиране на палатката в пералня

 

Обработка против запалване

Подходящо е палатката да разполага с обработка на материала против запалване, която се апликира още при създаването му. Тя гарантира, че при контакт с огъня, материалът няма да се запали.

Височина на палатките:

 • по-малко от 110 см - подходяща за лежене
 • 110 см - подходяща за сядане
 • 130 см - подходяща за клякане
 • 180 см и повече - подходяща за стоене

Материали

В днешно време се срещаме с палатки от полиестер или найлон. Памукът може да се намери единствено при големите палатки за къмпинг, предопределени за дълготрайно къмпингуване и лагеруване. Водоустойчивостта на палатките се осигурява с промазка на материалите, апликирана на няколко слоя. Водният стълб представлява нивото на водоустойчивост. С течение на времето водният стълб намалява.

 

Воден стълб

Изключително важен параметър при избора на палатка. Той представлява стойността на водоустойчивостта на материала с промазка. За илюстрация можем да си представим прозрачна тръба, в долния край на която е поставен изпъната материя. Ако нейната водоустойчивост е с воден стълб 2000 мм, тогава можем да налеем в тръбата вода до височина 2 метра и материята няма да пропусне и капка.

За постигането на по-високи стойности на водния стълб на материята се използва изолационен полиуретан, който се поставя постепенно на тънки слоеве чрез разпръскване върху нея. Колкото повече са слоевете, толкова по-висок е водният стълб. С броят слоеве се увеличава както теглото, така и цената на материята. Същевременно с това се понижава и дишаемостта ѝ и се повишава риска от по-голямо количество на кондензирана влага от вътрешната страна на външната палатка. Най-важното при избора на палатка е да намерим оптималното съотношение между водния стълб на материята и функционалната употреба на дадения модел палатка.

Стойността на водния стълб не зависи единствено от използваната материя, но и от начина на шиене. Тя трябва да бъде запазена в шевовете и в другите натоварвани части на палатката. Полиуретановата промазка осигурява водоустойчивост на материала, която с течение на времето, с влиянието на климатичните условия и с въздействието на UV лъчите намалява.

 

 • високите водни стълбове не винаги са преимущество. С дебелината на промазката расте и теглото на материала и същевременно се понижава дишаемостта му – по-лошо проветряване
 
 • водните стълбове на материята не осигуряват достатъчна защита от влагата. Зависи и от конструкцията на палатката, от шевовете, от покритията на циповете, от вида на прозорците и много други