Възможност за връщане/замяна до 31. 1. 2024. Научи повече.

Полезни съвети

Как да изберем палатка

Да избереш правилно от множеството модели палатки не е никак лесно. Истината е, че не съществува палатка, която да е универсална и която да е подходяща за употреба навсякъде и при всякакви условия. Изключително некомфортно е постоянно да пълзим в мини палатката, докато къмпингуваме или пък да носим тежката огромна палатка на гърба си по време на няколкодневните планински походи и да се мъчим да я сглобяваме и разглобяваме всеки ден.

Всяка палатка е предопределена за някакви специфични условия и е идеална за даден вид употреба. Това означава, че е много важно да знаем, за какво и при какви условия ще използваме палатката, преди да направим своя избор.

На какво да обърнем внимание при избора на палатка?

 • Качество - Качеството на изработка и използваните материали предопределят начина на употреба, цената и условията, в които палатката може да бъде използвана.

 

 • Тегло - Палатките, които ще превозвате с кола, могат да са тежки. Ако ще носите палатката в раница, то тя трябва да е възможно най-лека. За сравнение на теглото на различните палатки е добре да използваме теглото им на 1 човек. По-големите палатки са по-тежки и събират повече души и теглото им на 1 човек е по-ниско от това на по-малките палатки. Най-леките палатки не са същевременно най-издръжливите.
 
 • Капацитет и размери - Ако смятате, колко човека могат да спят в палатката, е добре да отделите по 70 см на ширина за всеки. Сметнете тези размери според пода на палатката. При избора на размер е важно да знаем, дали се нуждаем от площ за складиране на багажа, велосипедите и оборудването. В случай че е така, най-подходящи са палатките със затварящо се преддверие и с няколко входа.

 

 • Конструкция - Самоносещите палатки са тези, които се сглобяват много лесно и без използването на колчета благодарение на конструкцията си от рейки. Цялата палатка може да е самоносеща (с форма на купол и др.) или само основната ѝ част, която е създадена за спане, но останалите ѝ части ще се нуждаят от използването на колчета. Палатките, които не са самоносещи (с формата на тунел), се нуждаят винаги от колчета. Внимание: самоносещата палатка може да бъде сглобена без колчета, но вятърът може да я отвее!

Видове според конструкцията

 • еднослойни – това са най-евтините или най-скъпите палатки (за постигане на по-семпла конструкция и по-ниско тегло – за експедиции и др.)
 • двуслойни –  най-често срещаните конструкции – външни палатки и вътрешни спални помещения

 

Видове според формата

 • Купол – самоносеща класическа конструкция. Сглобява се лесно и бързо. За правилната форма се грижат минимално 2 рейки, които са скръстени в най-високата точка. Палатката трябва само да бъде стабилизирана с колчета, за да не я отвее вятъра. Тя е лесна за пренасяне. Подходяща е за туризъм.
 • Тунел – предоставя най-доброто оползотворяване на вътрешното пространство. Независимо от големите си размери, те са леки и лесни за складиране. Сглобяването им е бързо и лесно. За формата се грижат няколко рейки. Необходимо е да бъде закрепена с колчета и да се изпъне – без колчетата е невъзможно да бъде сглобена.
 • Геодетична конструкция – повече скръстени рейки на няколко места, които гарантират най-добрата стабилност дори и в екстремни условия.
 • Комбинирана – най-честа е комбинацията с тунел. Комбинираната конструкция се използва най-често при семейните палатки. Подходящи са за пътувания с кола.
 • Cabin – използва се при семейните палатки. Те разполагат със стоманена конструкция, изключително комфортни са, здрави и тежки. Подходящи са за превозване с кола.

 

Честота на сглобяване

Палатките, които се сглобяват всяка вечер и на сутринта се разглобяват, трябва да са с конструкция, която е изключително лесна за сглобяване.

 

Сглобяване на палатката

 • вътрешна палатка - палатка за най-топлите нощи - най-добре е, когато вътрешната палатка може да се сглоби без външната палатка. Вътрешната палатка защитава от комарите, осигурява уединение и предоставя добро проветряване
 • външна палатка и по-бързо сглобяване - в случай че вътрешната палатка е закачена за външната, могат да бъдат заедно сглобени наведнъж. Преимущества: при сглобяване по време на дъждовалеж вътрешната част на палатката не се намокря и предоставя възможност за сглобяване и употреба само на външната палатка (идеално за походите, при които е желателно да носим палатка с минимално тегло). Недостатъци: невъзможност за сглобяване на самостоятелна вътрешна палатка

 

Брой входове

Повечето входове предоставят повече комфорт, особено, когато палатка се използва от няколко души и има багаж в нея. Вторият вход е идеален, в случай че първият вход води към пълното с вещи преддверие. По време на лагеруване през зимата е напълно възможно единият вход да бъде затрупан със сняг на сутринта.

 

Проветряване

Само добре проветрените палатки осигуряват перфектен комфорт независимо от времето. Те понижават кондензацията и регулират температурата. Проветряването се осъществява с помощта на коминния ефект. Освен системите за проветряване е добре да се проветрява чрез отварянето на входа, особено през лятото (вход с комарник). Защитеният с покрив или навес вход е подходящ за проветряване и по време на валежи.

 

Комплект за поправка

Комплектът за поправка е подходящ за дребни поправки. По-добрите производители добавят комплект за поправка към всяка палатка.

Допълнителна импрегнация

С течение на времето палатката може да започне да пропуска влага на някои места. В такъв случай е подходящо да се импрегнира допълнително. В днешно време могат да бъдат закупени:

 • спрейове – апликиране от външна страна чрез разпръскване
 • промазки – апликиране от вътрешна страна
 • импрегнации за апликиране след изпиране на палатката в пералня

 

Обработка против запалване

Подходящо е палатката да разполага с обработка на материала против запалване, която се апликира още при създаването му. Тя гарантира, че при контакт с огъня, материалът няма да се запали.

Височина на палатките:

 • по-малко от 110 см - подходяща за лежене
 • 110 см - подходяща за сядане
 • 130 см - подходяща за клякане
 • 180 см и повече - подходяща за стоене

Материали

В днешно време се срещаме с палатки от полиестер или найлон. Памукът може да се намери единствено при големите палатки за къмпинг, предопределени за дълготрайно къмпингуване и лагеруване. Водоустойчивостта на палатките се осигурява с промазка на материалите, апликирана на няколко слоя. Водният стълб представлява нивото на водоустойчивост. С течение на времето водният стълб намалява.

 

Воден стълб

Изключително важен параметър при избора на палатка. Той представлява стойността на водоустойчивостта на материала с промазка. За илюстрация можем да си представим прозрачна тръба, в долния край на която е поставен изпъната материя. Ако нейната водоустойчивост е с воден стълб 2000 мм, тогава можем да налеем в тръбата вода до височина 2 метра и материята няма да пропусне и капка.

За постигането на по-високи стойности на водния стълб на материята се използва изолационен полиуретан, който се поставя постепенно на тънки слоеве чрез разпръскване върху нея. Колкото повече са слоевете, толкова по-висок е водният стълб. С броят слоеве се увеличава както теглото, така и цената на материята. Същевременно с това се понижава и дишаемостта ѝ и се повишава риска от по-голямо количество на кондензирана влага от вътрешната страна на външната палатка. Най-важното при избора на палатка е да намерим оптималното съотношение между водния стълб на материята и функционалната употреба на дадения модел палатка.

Стойността на водния стълб не зависи единствено от използваната материя, но и от начина на шиене. Тя трябва да бъде запазена в шевовете и в другите натоварвани части на палатката. Полиуретановата промазка осигурява водоустойчивост на материала, която с течение на времето, с влиянието на климатичните условия и с въздействието на UV лъчите намалява.

 

 • високите водни стълбове не винаги са преимущество. С дебелината на промазката расте и теглото на материала и същевременно се понижава дишаемостта му – по-лошо проветряване
 
 • водните стълбове на материята не осигуряват достатъчна защита от влагата. Зависи и от конструкцията на палатката, от шевовете, от покритията на циповете, от вида на прозорците и много други