Уважаеми клиенти, Посещението във физическите ни магазини се осъществява със зелен сертификат, PCR или антигенен тест.

Полезни съвети

Как да изберем щеки за ски бягане

Всеки ски бегач се нуждае от щеки, но какви да избере? Кои са най-добрите щеки за неговия стил на бягане и с каква дължина да са? Алуминиевите ли са по-подходящи за него или карбоновите? 

 

Можем да изберем различни щеки за класически стил, скейт или комбиниран стил.

Класически стил

За класическия стил на бягане се препоръчват щеки с дължина: 81 % - 84 % от височината на скиора. Това означава, че щеките за класически стил трябва да стигат до раменете на скиора. Скиорите, които се оттласкват с двете ръце едновременно, се нуждаят от по-дълги щеки, а тези, които сменят едната ръка с другата, се нуждаят от по-къси щеки. Височината на скиора се определя с обути обувки за ски бягане. Дължината на щеките се измерва от края на върха им до края на ръкохватката.

 

Скейт стил

Скейт стила на бягане изисква щеки с дължина: 88 % - 90 % от височината на скиора. За да измерим правилната дължина на щеките, е необходимо да стоим изправени и да гледаме напред. Горният край на щеките би трябвало да достига пространството между брадата и горната устна. Става въпрос за това, че при правилната техника на бягане в скейт стил (леко огънати глезени и т.н.), не бива да усещаме необходимост от това да вдигаме ръцете си прекалено високо, а да усещаме, че забучваме щеките на правилното място. Всичко зависи от чувството по време на ски бягане.

Ски бягане за рекреация

За туристическа употреба и рекреация препоръчваме щеки с дължина: 80 % - 82 % от височината на скиора. В този случай е необходимо да избираме малко по-къси щеки – по-лесно се употребяват. С тях не е необходимо да вдигаме ръцете си прекалено високо.

Дължина на щеките за ски бягане

Изборът на правилната дължина на щеките за ски бягане се влия предимно от индивидуалните нужди. В случай че усещаш, че дадена дължина отговаря по-добре на твоите нужди, тогава не е необходимо да спазваш правилата за избор. Общо взето по-бързите, по-силни скиори използват по-дълги щеки в равен терен. В неравния терен с хълмове се използват по-къси щеки. 

 

Купи щеки за ски бягане