Възможност за връщане/замяна до 31. 1. 2024. Научи повече.

Полезни съвети

Как да изберем щеки за ски бягане

Всеки ски бегач се нуждае от щеки, но какви да избере? Кои са най-добрите щеки за неговия стил на бягане и с каква дължина да са? Алуминиевите ли са по-подходящи за него или карбоновите? 

 

Можем да изберем различни щеки за класически стил, скейт или комбиниран стил.

Класически стил

За класическия стил на бягане се препоръчват щеки с дължина: 81 % - 84 % от височината на скиора. Това означава, че щеките за класически стил трябва да стигат до раменете на скиора. Скиорите, които се оттласкват с двете ръце едновременно, се нуждаят от по-дълги щеки, а тези, които сменят едната ръка с другата, се нуждаят от по-къси щеки. Височината на скиора се определя с обути обувки за ски бягане. Дължината на щеките се измерва от края на върха им до края на ръкохватката.

 

Скейт стил

Скейт стила на бягане изисква щеки с дължина: 88 % - 90 % от височината на скиора. За да измерим правилната дължина на щеките, е необходимо да стоим изправени и да гледаме напред. Горният край на щеките би трябвало да достига пространството между брадата и горната устна. Става въпрос за това, че при правилната техника на бягане в скейт стил (леко огънати глезени и т.н.), не бива да усещаме необходимост от това да вдигаме ръцете си прекалено високо, а да усещаме, че забучваме щеките на правилното място. Всичко зависи от чувството по време на ски бягане.

Ски бягане за рекреация

За туристическа употреба и рекреация препоръчваме щеки с дължина: 80 % - 82 % от височината на скиора. В този случай е необходимо да избираме малко по-къси щеки – по-лесно се употребяват. С тях не е необходимо да вдигаме ръцете си прекалено високо.

Дължина на щеките за ски бягане

Изборът на правилната дължина на щеките за ски бягане се влия предимно от индивидуалните нужди. В случай че усещаш, че дадена дължина отговаря по-добре на твоите нужди, тогава не е необходимо да спазваш правилата за избор. Общо взето по-бързите, по-силни скиори използват по-дълги щеки в равен терен. В неравния терен с хълмове се използват по-къси щеки. 

 

Купи щеки за ски бягане