Полезни съвети

Как да изберем ракета за бадминтон

 

Преди да изберем ракетата за бадминтон е необходимо да уточним, на какво ниво са уменията ни и какъв стил на игра предпочитаме. Начинаещият, който избере атакуваща ракета за професионалисти, няма да може да използва нейните качества и тя ще му създава повече трудности, от колкото удоволствие по време на играта.

Ракетата с идеални параметри се определя според нивото на уменията на играча и неговия стил на игра

 • Начинаещ – учи се да играе бадминтон, все още не е освоил техниката на удара.
 • Отбранителен стил – играе дълги и високи топки или отговаря с къси топки на съперника.
 • Атакуващ стил – играчът използва предимно силни и бързи удари, а играта е бърза и агресивна.
 • Комбиниран стил – най-често срещаният стил на игра, за който се предлагат най-много ракети. Играчът сменя атакуващия с отбранителния стил според играта.

 

Параметрите и качествата на ракетите трябва да се приспособят към стила на играта

 • Гъвкавост – твърдите ракети са подходящи за атакуващ стил, защото придават повече сила и много по-висока скорост на ударите. По-меките, гъвкави ракети, изстрелват перцето по-надалеч и то с незначителни усилия.
 • Баланс – разпределянето на тежестта на ракетата е пряко свързано с интензивността на удара. Най-често срещани са ракетите с баланс, съсредоточен в средата. Ракетите с баланс, съсредоточен в главата, дават възможност за по-силни удари и са подходящи за агресивен стил на игра.
 • Дължина – стандартната дължина на ракетата е около 665 мм, но днес могат да се намерят и т.нар. удължени ракети, които са с 10 мм по-дълги. По-дългите ракети са идеални за атакуващ стил на играта, защото правят ударите по-динамични.
 • Тегло – средното тегло на ракетите е със стойност между 80 и 120 грама. Тежките ракети са подходящи за игра в свободното време. Леките ракети са подходящи предимно от техничните играчи, които предпочитат точните и по-слаби удари.
 • Материал – гъвкавостта, ниското тегло и твърдостта са постигнати с помощта на иновативни технологии. Старите дървени ракети са изцяло заместени от ракетите от графит и примеси от титан. 

Грижа за бадминтон ракетите

При съхранение на ракетата за бадминтон е необходимо да се следват препоръките на производителя.

Използваните нови материали не са изцяло устойчиви на променящата се температура. Прекалената горещина или ниските минусови температури могат да променят качествата на ракетата. Поради тази причина е препоръчително да се използва термо калъф за бадминтон ракети, в който ракетата трябва да се поставя суха, за да не се появи излишна влага, която да я повреди.

Необходимо е да бъдем внимателни с ракетата, защото графитът е податлив на образуване на пукнатини и се поврежда бързо.

Перца за бадминтон

Качествените перца са изработени от коркова основа, а останалата им част се състои от два варианта:

Естествени пера – най-качествените състезателни перца. Те са изработени от шестнайсет гъши пера и са с отлични качества на летене. Цената на тези перца е висока.

Пластмасови пера – по-евтиният вариант, който е подходящ за тренировки и игра в свободното време. В зависимост от уменията и условията на игра можем да избираме от два цветни варианта (бяло или жълто за по-добра видимост в закрити помещения и осветени зали) и три скорости:

 • Fast (с червена лента) – отлични качества на летене в хладни условия до 15°C.
 • Medium (със синя лента) – подходящи за средни температури и за игра в зали и на открито.
 • Slow (със зелена лента) – бавни перца, подходящи за игра в по-висока надморска височина и топли условия.