Полезни съвети

Как да изберем ски каска

Ски каската е задължителна част от екипировката за ски без значение от това, дали прекарваш всяка свободна минута на ски пистата или я посещаваш само 2 пъти в годината. Контузиите на главата са най-тежките и често последиците от тях остават за цял живот. Качествената ски каска може да предпази главата ти от повечето контузии.

 

Всички ски каски на пазара трябва задължително да изпълняват изискванията на стандарта за безопасност EN 1077. Той определя минималните изисквания за защита на главата и гарантира, че каските изпълняват изискванията за сигурност на директивата на Европейския съюз. Каските би трябвало да разполагат с инструкции за употреба, които дават необходимата информация на потребителя, как да ги използва и как да ги поддържа.

Как изглежда правилната каска?

Класическите ски каски са със здрав скелет, който достига до областта на ушите и често дава възможност за прикрепяне на протектор за брадата. Освен защитата, която каската предоставя, е необходимо и да бъде удобна. Изключително неприятно е човек да прекара половин ден с каска, от която следващите два дни ще го боли главата и врата. Каската би трябвало да стои здраво върху главата и същевременно не бива да създава дискомфорт. Производителите се стараят да създават все по-леки каски, които възможно най-малко да натоварват врата на скиора. Теглото на ски каската е изключително важно при избора на каска за деца. Размерите на каските са най-често в сантиметри, както при шапките.

 

Някои каски разполагат с регулируема вътрешна част, което със сигурност е огромно предимство особено за децата. Най-голямата разлика между различните видове каски е тяхната вътрешна термоизолация. Някои модели са оборудвани със сваляща се вътрешна част, която е идеална за изпиране. За каските с вътрешна част, която не се сваля, се препоръчва употребата на специална шапка за каски с плоски шевове. Повечето модели разполагат и с проветряване във формата на отвори в самия скелет. В някои случаи отворите могат да се затварят. Някои каски са със специални части за захващане на каишката на ски очилата както отзад, така и отстрани.

 

Не само изборът на ски каска е важен, но и нейната правилна употреба. Правилно сложената върху главата каска започва 2 см над веждите, за да защитава добре челото. Запомни, че след всеки силен удар е необходимо да смениш каската си, защото нейният скелет може да е вече повреден!