Възможност за връщане/замяна до 31. 1. 2024. Научи повече.

Полезни съвети

Как да изберем фрийстайл тротинетка

Специалните фрийстайл тротинетки предоставят възможност за правене на трикове и скачане. Те са създадени от качествени материали и издържат и на по-груба експлоатация. Разполагат с по-малки колела и с олекотена рамка. Благодарение на нея скачането е лесно, но съществува възможност от удряне и спиране в неравностите.

 

Търсиш тротинетка за U-образната рамка или за правене на трикове? С фрийстайл тротинетката ще се забавляваш повече от достатъчно. Малките им колела и олекотената алуминиева конструкция правят тези тротинетки подходящи както за правене на трикове, така и за каране в града. Препоръчваме закупуването на протектори и каска към тротинетката.

За какво е подходяща фрийстайл тротинетката на начинаещите:

  • за трениране на основните трикове: bunnyhop, tailwhip, 180, barspin, основни движения в скейт парка, grinds/slides върху метални препятствия
  • за каране в скейт парка – копиране на препятсвия: радиуси, fun box, пирамиди, басейни и други
  • за каране върху равни и чисти настилки (камъчетата и другите малки препятствия повреждат колелата на тротинетката)

 

  При избора на тротинетка е важно да знаем, за какво ще я използваме най-често. Ако е правене на трикове и скачане, тогава със сигурност се нуждаем от фрийстайл тротинетка, защото обикновената не би издържала на подобно натоварване. При скачането теглото на ездача, което влияе на тротинетката, става двойно или тройно!

За какво НЕ е подходяща фрийстайл тротинетката на начинаещите:

 • за скачане над 20 см височина (трикове като "fly out" – скачане от U-образни рампи)
 • за grinding (плъзгане с долната част на платформата) по препятствия от бетон или камък
 • за продължително спиране (правене на пергели)
 • за каране във вода (напр. локви)

 

Оптимална височина на кормилото 

Височина на ездача

Височина на кормилото

100-110 см 29-34 см
110-120 см 34-39 см
120-130 см 39-45 см
130-140 см 45-50 см
140-150 см 50-55 см
150-160 см 55-60 см
160-170 см 60-65 см
170-180 см 65-71 см
180-190 см 71-76 см
190-200 см 76-81 см

Как се спира с тротинетка?

Спирането се осъществява с помощта на задна спирачка, която изглежда като калник и която се активира с настъпване. Този вид спирачки е най-често срещан при малки тротинетки за града.

Размер на колелата

Колкото по-големи са колелата, толкова по-бърза е тротинетката и по-трудно се контролира. По-добре е да избереш модел с по-малки колела, ако си начинаещ или избираш тротинетка за дете.

 

Твърдост на колелата

Твърдостта на колелата е решаващият фактор за скоростта и комфорта по време на каране. Колкото по-твърди са те, толкова по-висока скорост може да развие тротинетката. Комфортът обаче става все по-малък с повишаващата се твърдост на колелата. Колкото по-меки са, толкова по-добре омекотяват вибрациите. Другите тротинетки разполагат с надуваеми гуми, при които комфортът се регулира според налягането в тях.

 • Мека гума, обозначена 86A или с по-ниска цифра. Тя предоставя перфектно сцепление и е идеална за начинаещите, защото не развива високи скорости.
 • Твърда гума, обозначена 88A или с по-висока цифра. Тя е подходяща за скейт парковете и е много издръжлива. За съжаление, ако караш с колела от тази гума, ще почувстваш всяко камъче.
 • Колкото по-ниско е числото (86A, 88A, 90A и т.н.), толкова по-мека е гумата.

Кормило

Кормилата се произвеждат от стомана, която е обогатена с хром-молибден или от алуминий. Тези от алуминий са по-леки (минимално с 30 %), но са по-меки от стоманените. Алуминиевите кормила са подходящи за по-леките ездачи (до 50 кг) или само за каране. Необходимо е да се използват ръкохватки, които да прикриват крайните остри части. Кормилата за фрийстайл тротинетки се делят според диаметъра на тръбата. Съществуват два външни диаметъра (31,8 мм и 34,9 мм) и два вътрешни (28,5 мм и 31,8 мм).

Огъването в горната част на кормилото в посока на ездача се нарича backsweep. Ако кормилото не е огънато, тогава в описанието на тротинетката е посочено Zero Backsweep или тази информация изцяло липсва от него. Огъването прави карането по-комфортно. Общо взето важи, че по-широките кормила с огъване към ездача са по-удобни.

 

Другите огъвания (надолу или нагоре) се обозначават като downsweep / upsweep. Най-често срещаните форми на кормила приличат на буквите „Y” или „Т“. Т-образните кормила са по-леки и по-подходящи за начинаещите, които могат да изберат захващане на по-късо разстояние, което предоставя постоянен контрол над тротинетката. Y-образните кормила обаче са по-издръжливи.