Полезни съвети

Как да изберем раница

 

При избора трябва да обърнем внимание на следващите неща:

  • предопределение
  • обем на раницата
  • брой джобове (джоб за лаптоп)
  • дизайн
  • цена
 

Предопределение на раницата

Съществуват няколко вида раници. Няма смисъл да носим голяма раница по време на краткотрайните излети. От друга гледна точка такава раница ще е перфектна за планинските преходи, защото в нея ще съберем необходимото за следващите дни облекло, спалния чувал и палатката.

Предлагаме най-различни модели от следните видове раници и чанти:

Туристически раници - подходящи за многостранна употреба

 

Раници за експедиция - rраници с голям обем и с множество джобове. Те са създадени за дългите експедиции в тежки условия. Изключително комфортни са за носене благодарение на регулируемите си презрамки и олекотените колани за кръста и гърдите.

 

Раници за колоездене - разполагат с аеродинамична форма. Някои от тях са оборудвани и с хидратираща система. За перфектния комфорт се грижат системите за циркулация на въздуха в областта на гърба. Тези раници разполагат и с елементи, които повишават безопасността.

 

Ученически и студентски раници - по-малки раници с добра опора за гърба. В повечето случаи разполагат със специални джобове за организиране на вещите и с джоб за лаптоп.

 

Чанти за кръст и чанти с презрамка - малки чанти за документи и други дребни вещи

 

Материали

Двата основни материала, които се използват за произвеждането на раници са полиамид и полиестер. Полиамидът се използва за по-малко натоварваните части, докато полиестерът в най-натоварваните части. Можем да се срещнем и с комбинации с ексклузивни материи като CORDURA и RIPSTOP.

 

  • CORDURA - изключително издръжлива материя от подсилени полиамидни влакна от компанията DuPont, които се отличават със здравината си и устойчивостта си на скъсване и други механични повреди.
  • RIPSTOP – материал, произведен с цел създаване на възможно най-здравата и най-лека найлонова материя. Разположените вертикално и хоризонтално подсилени влакна елиминират възможността от механична повреда.

 

Носеща система

Презрамки - те трябва да са удобни, най-добре анатомично оформени. Не бива да убиват на врата, нито да падат от раменете. Това са най-натоварваните части на раницата – изискват много добро захващане към раницата.

 

Кръстен колан - намалява тежестта и напрежението в презрамките и раменете. Той се закопчава в областта на кръста. Понякога разполага със странични каишки за регулиране, които помагат на потребителя да го приспособи към тялото си. В повечето случаи е с възможност за сваляне. Той трябва да е достатъчно здрав и подплатен. Закопчава се с пластмасова закопчалка, която прави употребата му лесна и бърза.

 

Балансиращи каишки - предоставят оптимална регулация на носещата система и по-голяма стабилност. Със стягането или отпускането им може да се регулира пренасянето на тежестта от раменете към кръста и обратно. Те са захванати към подсилването на гърба.

 

Гръден колан - не позволява на презрамките да паднат от раменете. Той трябва да е с регулация на височината. В повечето случаи разполага със закопчалка и каишка за регулиране на ширината – не бива да ограничава дишането.

 

Каишки за олекотяване - позволяват поставянето на ръцете върху тях и помагат за по-комфортното носене.