Полезни съвети

Как да изберем каска, шпайкове и облекло за колоездене

Каската е задължителна част от екипировката на всеки колоездач. Ако желаеш да се насладиш подобаващо на колоезденето, ти препоръчваме да си избереш и подходящо облекло и разбира се, шпайкове.

Каска за колоездене

Най-важната част от екипировката за колоездене. Закупуването на каска и нейната употреба може дори да ти спаси живота! Травмите на главата са най-тежките наранявания, с които се срещат колоездачите. Статистиката го доказва: 75 % от всички починали колоездачи са претърпели травма на главата! Каските не само защитават главата, но са и много удобни и дори могат да подчертаят стила на колоездача с техния си модерен дизайн.

 
С какво да внимаваме при избора на каска? Най-важното е да знаеш, че всяка каска трябва да премине успешно тест, който да ѝ осигури одобрението от стандарта EN 1078:1997. Това одобрение гарантира 100 % функционалност на каската.

Каските се отличават една от друга с технологиите си на изработка и с конструкцията си:

 
  • Hardshell - с използването на тази технология скелетът се залепя върху полистиренната пяна. Това е най-често срещаният начин за изработка
  • In mold - по-нова технология, при която производителят впръсква полистиренната пяна в оформения скелет. Тя предоставя по-здраво свързване на двете части и позволява създаването на каска с повече отвори за проветряване. Тази технология прави каските по-леки от тези, които са създадени с помощта на hardshell технологията.

 

Каската трябва да стои добре върху главата и никъде да не стяга. Размерът обикновено може да се регулира с помощта на изваждащите се вътрешни части, каишки и колелце за регулиране. Системата за стягане не трябва да убива – минималната позволена ширина на каишките е 15 мм. Тези системи са различни в зависимост от производителите и дори от моделите. Разликите помежду им не са големи. Каската може да послужи и като светлоотразител. Изразителните и лъскави цветове се виждат много по-лесно от другите.

 

Следващият важен фактор е теглото. Прекалено тежките каски могат да причинят болки във врата. Понижаването на теглото, но не и на защитата, е един от приоритетите на повечето производители. Каските за възрастни са с тегло до 500 г, а детските не бива да тежат повече от 200 г.

Аксесоари за каски

Някои каски разполагат със сваляща се козирка. Те предоставят значително по-добра защита о слънцето. Козирката може да предостави и защита от калта или от клоните в гората. За съжаление понякога може да попречи на зрението при каране с висока скорост.

 

Грижа за каската

Необходимо е да сменяме каската след всеки по-голям удар. Дори и щетите по нея да не се виждат, пяната във вътрешната ѝ част може да е деформирана и каската няма да може да те защити при следващото падане. Добре е да проверяваме външната ѝ част от време на време, за да сме сигурни, че не е повредена. Необходимо е да внимаваме да не повредим каската с излишни удари. Материалите губят качествата си след 5-8 години, затова е препоръчително да сменяме каската. Ако я използваме често, трябва да сме наясно с това, че губи качествата си след третата година.

 

Облекло и аксесоари за колоездене

Със сигурност ще оцениш специалното анатомично оформено облекло, създадено от функционални материали, ако се занимаваш често с колоезденето. То отвежда потта от тялото, копира извивките му, не дразни кожата и не ограничава движенията. Това облекло стои като втора кожа върху него.

 

Клинове и панталони за колоездене

Клиновете и панталоните за колоездене са създадени от еластичен материал и разполагат със специална подложка, която прави карането по-комфортно. Еластичната материя е завършена с ластик или силикон за да стои перфектно върху тялото. Гащеризоните са с предна част, която е изработена от същия материал като долната част или от по-лека мрежеста материя, която се грижи за проветряването. Приятен бонус са и плоските шевове, които повишават комфорта.

 

Фланелка за колоездене

Фланелките са често създадени от синтетични материали, които отвеждат влагата и поддържат тялото сухо. Можеш да си избереш от няколко различни кройки и дизайни! Повечето от тях разполагат със заден джоб с цип. Фланелките са с регулируем долен кант или с ластик в долната част, който не им позволява да се надигнат по време на каране. Не забравяй: цветната фланелка със светлоотразителни детайли ще помогне на останалите да те забележат по-лесно дори и при намалена видимост.

Ръкави и крачоли

Ако се каниш да караш сутрин, когато е още хладно, ти препоръчваме да използваш еластични ръкави и крачоли. Те поддържат краката и ръцете топли и можеш по всяко време да ги свалиш и да ги събереш във всеки джоб.

 

Чорапи

Необходимо е да избираме внимателно чорапите за колоездене. Ако изберем правилно, чорапите ще ни помогнат с неприятната влага и ще предоставят комфорт на краката. Това го осигуряват чорапите от изкуствена материя, които разполагат с каналчета за отвеждане на потта. Неправилно избраният размер или материал причинява дискомфорт и може да превърне всеки излет в кошмар.

 

Ръкавици за колоездене

Правилните ръкавици предоставят комфорт по време на колоездене. Те омекотяват неравностите и защитават ръцете от контузии при падане. Материалът на дланите трябва да е издръжлив, противоплъзгащ и с вътрешно омекотяване. Горната част на ръкавиците трябва да предоставя достатъчно проветряване. Хубаво е ръкавиците да разполагат и със светлоотразителни детайли.

Очила за колоездене

Основната функция на очилата за колоездене е защитата на очите от насекомите и праха. Изключително неприятно е нещо да попадне в очите ни по време на колоездене. За да защитим очите си и от слънцето, е необходимо да използваме очила с UV филтър!

 

Обувки за колоездене, шпайкове

Ако желаеш често да се занимаваш с колоезденето, със сигурност ще оцениш обувките за колоездене (шпайковете). Можеш да избереш между обувки за планинско или шосейно колоездене. Обувките за планинско колоездене са с по-меки подметки и са създадени така, че да предоставят комфорт и при ходене. Те са по-удобни в повечето случаи. Обувките за шосейно колоездене са с по-твърди подметки. Ходенето с тях не е много комфортно и често се плъзгат върху мокрите настилки. Необходимо е да обърнем изключително внимание на избора на правилен размер. Не е препоръчително да избързваме с покупката им.